Jääkaapit ja pakastimet käyvät nyt kuumina – energiamerkintä uudistui

Kesäjuhlien kynnyksellä jääkaapin tai pakastimen rikkoutuminen voi aiheuttaa suoranaisen katastrofin, kun keli on lämmin ja kaappeihin valmiiksi tehdyt antimet alkavat pilaantua.
Vanhan laitteen lopullinen rikkoutuminen juuri juhlien alla voi tuntua julmalta sattumalta mutta on itse asiassa aika luonnollista laitteen yrittäessä jäähdyttää isoa ruokamäärää.
– Jääkaappi ja pakastin saatetaan ladata liian täyteen, mikä entisestään kuormittaa kompressoria. Lopputulos harmittaa varmasti, jos laite kerta kaikkiaan irtisanoo sopimuksensa, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.
Näin ennen kesää – etenkin jos juhlia on odotettavissa – voisikin olla hyvä hetki tarkistaa jääkaapin ja pakastimen kunto. Sitä paitsi vanhat kylmäsäilytyslaitteet ovat energiasyöppöjä ja lämmittävät kuumana käydessään muutenkin lämmintä kotia tai mökkiä.
– Jatkuvasti huriseva kompressori kielii siitä, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa, Suur-Uski vinkkaa.
↑Juhlat tulossa? Jos pakastin tai jääkaappi on alkanut pitämään ääntä, sen kompressori todennäköisesti vetelee viimeisiään ja kannattaa hankkia uusi kylmäsäilytyslaite.
Energiamerkintöjen asteikko muuttui
Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui talvella. Tuttu punainen–keltainen–vihreä-nuolikuvio on tallella, mutta merkinnät on palautettu A–G-asteikolle.
Tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi nykyisin markkinoilla olevat laitteet sijoittuvat oranssille ja keltaiselle, eli luokituksen ala-askelmille. Parhaatkaan kylmäsäilytyslaitteet eivät siis enää ole A+/++/+++ -luokan laitteita, vaan vanhat mallit voivat nyt sijoittua esimerkiksi D- tai E-luokkaan.
Siitä ei kannata huolestua, sillä ne voivat edelleen kuulua laiteryhmän energiatehokkaimpaan kärkeen, mutta uudelleenskaalaus antaa tilaa tuotekehitykselle ja yhä energiatehokkaammille laitteille. Ensimmäisenä, eli 25 vuotta sitten, energiamerkinnän saaneiden jääkaappien sähkönkulutus on esimerkiksi pienentynyt 60 prosenttia.
Ekosuunnitteluvaatimus pidentää kylmälaitteen elinkaarta
Energiamerkinnän tiedot auttavat valitsemaan omaan käyttöön sopivan ja energiatehokkaan laitteen. Jääkaapeista ja pakastimista merkintä kertoo energiankulutuksen lisäksi muun muassa nettotilavuuden ja äänitason.
Energiamerkintä ja ekosuunnittelu ohjaavat valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa myös laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.
Pidä kylmäketju katkeamattomana mökille asti
Kesällä ruokien kuljettaminen kaupasta kotiin tai mökille vaatii tarkkaavaisuutta, että ne pysyvät riittävän viileänä koko ajan.
Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi kalat, mäti ja äyriäiset, maito, kerma ja kypsyttämättömät juustot, tuore liha ja kypsentämättömät lihavalmisteet.
Kuljetusta varten kannattaa hankkia hyvälaatuinen kylmälaukku, jonne voi tarpeen mukaan laittaa jäähdytettyjä patruunoita. Perillä elintarvikkeet siirretään nopeasti kylmään.
Oikeat lämpötilat:
- Pakastimessa -18 °C
- Jääkaapissa +2 – +6 °C
- Viileäkaapissa +10 – +14 °C
↑Kala pilaantuu herkästi lämpimässä, joten se pidetään visusti kylmässä koko matkan jääkaappiin asti.
Lisätietoa kodin energiansäästöstä www.motiva.fi/koti
Lähde: Motiva
Kuvat: enrgiamerkinta.fi, Pixsbay.com
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
eko energiaa säästävä jääkaappi energialuokitus energiamerkintä jääkaapit jääkaappi jääkaappi-pakastin kylmäkaappiTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja