MAINOS

Jääkaappi tai pakastin pitää ääntä – onko jääkaappi hajoamassa?

Keittiö

Jääkaapin tai pakastimen rikkoutuminen voi aiheuttaa suoranaisen katastrofin etenkin lämpimällä säällä. Jos jääkaappi tai pakasti pitää ääntä, jollaista ei ole ennen kuulunut, kannattaa reagoida ajoissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Erilaiset äänet kuuluvat kylmälaitteiden toimintaan, mutta jos jääkaappi tai pakastin pitää kovaa ääntä jatkuvasti tai alkaa pitää uudenlaista outoa ääntä, sen suorituskyky saattaa olla kovilla. Etenkin, jos jääkaappi tai pakastin on vanha, voi olla aika hankkia uusi ja energiatehokas kylmälaite. 

Jatkuvasti hurisevan jääkaapin tai pakastimen kompressori kielii, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa. Pitääkö jääkaappi koko ajan ääntä? Silloin kannattaa tarkistaa tilanne. Harmittavan usein nimittäin käy, että kylmälaite rikkoutuu juuri juhlien alla. Se voi tuntua julmalta sattumalta mutta on itse asiassa aika luonnollista laitteen yrittäessä jäähdyttää isoa ruokamäärää.

– Jääkaappi ja pakastin saatetaan ladata liian täyteen, mikä entisestään kuormittaa kompressoria. Lopputulos harmittaa varmasti, jos laite kerta kaikkiaan irtisanoo sopimuksensa, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Keskimäärin jääkaapin ja pakastimen käyttöikä on 10 vuotta. Jos kaappi alkaa olla vanha ja juhlia on odotettavissa, voisi olla hyvä hetki tarkistaa jääkaapin ja pakastimen kunto. Sitä paitsi vanhat kylmäsäilytyslaitteet ovat energiasyöppöjä.

Jääkaappi tai pakastin pitää ääntä

Uusissa jääkaapeissa ja pakastimissa on hyvä energiatehokkuus verrattuna vanhempiin laitteisiin.

Pidä kylmäketju katkeamattomana

Kesällä ruokien kuljettaminen kaupasta kotiin tai mökille vaatii tarkkaavaisuutta, että ne pysyvät riittävän viileänä koko ajan.

Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi kalat, mäti ja äyriäiset, maito, kerma ja kypsyttämättömät juustot, tuore liha ja kypsentämättömät lihavalmisteet.

Kuljetusta varten kannattaa hankkia hyvälaatuinen kylmälaukku, jonne voi tarpeen mukaan laittaa jäähdytettyjä patruunoita. Perillä elintarvikkeet siirretään nopeasti kylmään.

Oikeat lämpötilat pakastimessa ja jääkaapissa

  • Pakastimessa -18 °C
  • Jääkaapissa +2 – +6 °C
  • Viileäkaapissa +10 – +14 °C
Kylmälaite pitää ääntä

Kala pilaantuu herkästi lämpimässä, joten se pidetään visusti kylmässä koko matkan jääkaappiin asti.

Energiamerkintöjen asteikko muuttui

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui viime vuonna. Tuttu punainen–keltainen–vihreä-nuolikuvio on tallella, mutta merkinnät on palautettu A–G-asteikolle. 

Tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi nykyisin markkinoilla olevat laitteet sijoittuvat oranssille ja keltaiselle, eli luokituksen ala-askelmille. Parhaatkaan kylmäsäilytyslaitteet eivät siis enää ole A+/++/+++ -luokan laitteita, vaan vanhat mallit voivat nyt sijoittua esimerkiksi D- tai E-luokkaan.

Siitä ei kannata huolestua, sillä ne voivat edelleen kuulua laiteryhmän energiatehokkaimpaan kärkeen, mutta uudelleenskaalaus antaa tilaa tuotekehitykselle ja yhä energiatehokkaammille laitteille.

Jääkaappi tai pakastin pitää ääntä

Ekosuunnitteluvaatimus pidentää kylmälaitteen elinkaarta

Energiamerkinnän tiedot auttavat valitsemaan omaan käyttöön sopivan ja energiatehokkaan laitteen. Jääkaapeista ja pakastimista merkintä kertoo energiankulutuksen lisäksi muun muassa nettotilavuuden ja äänitason.

Energiamerkintä ja ekosuunnittelu ohjaavat valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa myös laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.

Lähde: Motiva/kuvat: enrgiamerkinta.fi, Pixsbay.com

 

Lue myös

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiaa säästävä jääkaappi energialuokitus energiamerkintä jääkaapit jääkaappi jääkaappi-pakastin kylmäkaappi kylmäketju