MAINOS

Näin koti pysyy turvassa lomasi ajan

PihaTalo

Hyvä tapa suojata kotia lomareissun aikana murroilta on jättää piha ja koti asutun näköiseksi ja pyytää naapuria vierailemaan pihalla silloin tällöin. Myös kunnollinen lukitus ja valaistus, omaisuuden merkitseminen sekä erilaisten hälytyslaitteiden käyttö ovat hyviä keinoja varkauksien ehkäisyssä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Moni haluaa siivota ennen reissua, jotta sinne on kiva palata, mutta koti kannattaa kuitenkin jättää poissaolon ajaksi mahdollisimman asutun näköiseksi. Verhoja voi jättää auki, kahvimukin tai muita astioita puutarhapöydälle ja lasten leluja sinne tänne.

Lehden jakelu kannattaa peruuttaa loman ajaksi, ettei postilaatikko pursuilullaan paljasta asukkaiden lomalla oloa, ja jos mökillä menee viikkokausia, posti kannattaa kääntää määräajaksi.

Naapuria voi pyytää ajamaan nurmikkoja ja muutenkin viettämään hetkittäin aikaa pihalla, jotta voro ei huomaa asukkaiden poissaoloa. Samalla naapuri voi tyhjentää postit ja tarkistella, ettei mitään epäilyttävää ole tapahtunut.

Katso poliisin vinkkivideo asuntomurron ehkäisystä:

Hehkuta reissua somessa vasta kotiin palattuasi

Jos kotisi jää lomasi ajaksi itsekseen, lomailun huippuhetkiä ei kannata hehkuttaa somessa – se antaa varkaille suoraan tiedon, että nyt kannattaa iskeä.

Jos huomaat jo ennen lomaa kotisi liepeillä epäilyttäviä henkilöitä tai esimerkiksi saman pakettiauton ajelevan usein talosi ohi, valpastu. Joskus murtovarkaat esiintyvät kaupustelijoina yrittäessään saada tietoa kodista ja omaisuudesta siellä.

Poliisin mukaan suurta osaa tekijöistä ei saada ainakaan heti kiinni, mutta tekijät voivat selvitä myöhemmin uusien rikosten johdosta tai kansainvälisen poliisiyhteistyön kautta. ”Kansalaisten valppaus ja tarkkaavaisuus sekä havaintotiedoista ilmoittaminen edistävät rikosten selvittämistä”, poliisin kotisivuilla kerrotaan.

Jos murtotilanne ei ole akuutti, poliisille voi antaa vinkin netin kautta. Jos rikos tuntuu mahdolliselta tai todennäköiseltä, pitää ilmoittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

Ennen kesälomareissua kannattaa vielä huolehtia arvokkaan omaisuuden omaisuusmerkinnöistä sekä varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle.

↑Kuvat lomakohteesta kannattaa postata sosiaaliseen mediaan vasta kotiin palattua.

Poliisi neuvoo – näin ehkäiset murtoja kotiisi loman aikana

  • Pidä asunto asutun näköisenä myös lomien aikana.
  • Pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko tai leikkaamaan nurmikkoa lomasi aikana.
  • Lomasuunnitelmia ja loman käänteitä ei kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.  
  • Huolehdi, että kotiovessasi on nykyaikainen takalukittuva käyttölukko. Lukitusta voi parantaa varmuuslukolla. Kiinnitä huomiota myös ovien hyvään rakenteelliseen murtosuojaukseen.
  • Pidä asunnon ovet ja ikkunat lukituttuina mahdollisuuksien mukaan.
  • Huolehdi tontin valaistuksesta ja käytä erilaisia hälytysjärjestelmiä. 
  • Merkitse omaisuutesi sopivin välineiin, jotta ne voivat vielä löytyä varkauden jälkeenkin.

 

↑Nykyaikaiset turvalaitteet kertovat, jos kotonasi tapahtuu jotain epäilyttävää, kun et ole paikalla. Mikäli voro on vierailulla, tieto voi mennä suoraan hälytyskeskukseen.

 

Lähteet: kiinteistoliitto.fi, poliisi.fi

Kuvat: Pixabay.com

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hälytysjärjestelmät kodin turvallisuus kotimurto lukko murtovarkaus poliisi ulko-oven takalukko varkaudet