Jäälyhtyjä ja joulukukkien jatkot

Piha Sisustus
Pakkasten tultua päästään vihdoinkin jäälyhtyjen tekoon! Joulukukista on iloa jatkossakin, älä suotta heitä niitä pois. Tulppaanien aika alkaa taas – puutarhurin vinkeillä tuplaat maljakkoiän!

Joulukukkien jatkoaika

Joulukuusi on jo kannettu ulos, mutta joulukukkia ei kannata heittää vielä pois. Joulukukat eivät ole kertakäyttöisiä, vaan monet niistä ilahduttavat vielä pitkälle kevääseen, jotkin jopa ympäri vuoden.  

Hyasinteista olen katkonut kukkavarret pois, vienyt ne kellariin ja valeistuttanut ne hiekansekaiseen multaan. Siellä ne saavat olla kevääseen, jolloin istutan ne maahan. Maakellarissa ei tarvitsisi edes valeistuttaa niitä, vaan kosteus olisi sen verran hyvä, että ne säilyisivät siellä ihan sellaisenakin

Amarylliksistä olen katkonut vain kuihtuneet kukka-aihiot ja antanut niiden kasvattaa lehtiä omaan tahtiin. Olen antanut niille myös hiukan lannoitetta, sillä nyt ne alkavat kerätä voimia seuraavaa kukintaa varten. Koko kevään ja kesän kasvattelen niitä kuin viherkasveja ja sitten taas elokuussa nostan ne huilaamaan viileään. Melkeinpä nuo muut joulukukat saavatkin kasvaa sisällä: osa luonnonvalossa, osa ledien alla.

Pakkasten tultua jäälyhtyjen tekoon

Vihdoin ja viimein tulivat pakkaset tännekin, ja nyt alkaa olla ihan toinen meininki ulkona ja pääsee tekemään jäälyhtyjä! Perinteinen, helppo ja turvallinen jäälyhty syntyy ämpärin avulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tee ämpärilyhdyt näin:

  1. Täytä ämpäri vedellä ja siirrä ulos jäätymään.
  2. Kun näyttää siltä, että jäätä on useampi sentti, lyhdyn voi irrottaa. Kätevästi se käy upottamalla jäälyhtyämpäri toiseen ämpäriin, jossa on lämmintä vettä. Jo muutaman sekunnin päästä jäälyhdyn voi kipata ämpäristä pois.
  3. Tee reikä pohjapuolelle (paljon helpompi kuin päälle) ja laitaa kynttilä sisään. Lyhty on valmis!

Oletko tehnyt tai nähnyt jossain kivan idean tai muunnelman ämpärilyhdyistä? Jos olet, lähetä ihmeessä kuvaa minullekin, olisi kiva ihastella näitä luomuksia.

Kukkahoroskoopissa juhlii ohdake 7.1.–3.2.

Ohdake on piikikäs ja pelottava. Viljelijöiden kiroama kasvi, johon karjakaan ei koske. Ohdakkeella on hankalan kasvin maine ja vaikean ihmisen leimaa kantavat valitettavasti usein myös ohdaketyypit. Ventovieraiden on vaikea lähestyä itseään suojelevaa, sulkeutuneelta vaikuttavaa ohdaketta ja monet karttavat häntä tinkimättömyyden, suorapuheisuuden ja ”piikikkyyden” vuoksi.

Ohdakkeen tuntevat tietävät hänen kuitenkin olevan ahkera, tunnollinen ja usein jopa itsetuhoisen velvollisuudentuntoinen. Ohdake sopii hyvin tehtäviin, joissa vaaditaan itsenäisiä päätöksiä ja vastuunkantamista. Hän vaatii paljon itseltään ja muilta eikä aina tule toimeen ihmisten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat hänen omistaan. Ohdake voi kuitenkin kouluttaa itsensä hyväksi kuuntelijaksi ja yhteistyöntekijäksi. Ohdakkeen yksityiselämä on yksityistä eikä hän päästä lähelleen kaikkia, ei edes halua miellyttää kaikkia. Läheistensä ja erityisesti oman perheensä vuoksi hän on kuitenkin valmis uhrautumaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oikeassa horoskoopissa on kauriin aika 22.12.–19.1., ja heidän kukkansa taas on tulppaani.

Näin tuplaat tulppaanin maljakkoiän!

  1. Tulppaanit myydään nykyään paljon kuiviltaan, joten niiden tuoreutta ei ole aina niin helppo päätellä. Kysy myyjältä, koska ja mistä tulppaanit ovat tulleet. Hyväksy vain korkeintaan 2–3 päivää vanhat ja lähellä tuotetut kotimaiset tulppaanit – ne ovat ensimmäinen edellytys onnistuneeseen lopputulokseen.
  2. Leikkaa veitsellä (ei saksilla) kotona pari senttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä muovikääreessä tunnin ajan. Näin varret napakoituvat ja kestävät ilman käärettä sen jälkeen ryhdikkäinä.
  3. Vesi kannattaa vaihtaa pari kertaa viikossa ja käyttää viileää ja puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.
  4. Pidä kimppu mahdollisimman viileässä etenkin silloin, kun et sitä katsele: esim. yöksi nostan maljakon aina viileään eteiseen, sillä viileys tuo paljon lisäpäiviä tulppaanien loistoon.

Muuta ei sitten tarvitakaan, ja kimppu pärjää helposti viikon ja joskus pidempäänkin!

Valoa, valoa ja valoa

Kun ajatellaan pimeää taviaikaa ja tulevaa kasvukauden alkua, niin me voimme käytännössä hallita kaikkia muita perusasioita paitsi valoa suhteellisen helposti. Oikea kylvöaika, oikea multa, kastelu, kosteus ja lämpötila pystytään hallitsemaan yleensä hyvin, mutta se ehkä kaikkein ratkaisevin asia, valo, on se, mistä tingitään.

Liian vähässä (tai vääränlaisessa) valossa taimet venyvät, kuihtuvat, kuolevat, juurtuvat huonosti ja katkeilevat. Kun ne saavat kunnolla ja oikeanlaista valoa, lopputuloksena ovat napakat, terveet, elinvoimiset ja satoisat taimet helpolla. Jos suunnitelmissasi on kylvöjä tai pistokkaiden kasvatusta tämän päivän ja maaliskuun puolivälin välillä, niin huolehdithan näille pienille riittävästi ja kunnollista valoa. Ne kyllä palkitsevat sinut sitten ihan varmasti onnistuneella kasvulla ja komeilla taimilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jaksan tästä valoasiasta paasata varmasti kohta kyllästymiseesi asti. Vaan hyvän asian puolesta jaksan sitä tehdä ja kun tiedän, miten mullistava juttu tämä nykyään on, niin en vain voi olla siitä kertomatta ja suosittelematta. Toivottavasti sinäkin valaiset muita kotikasvattajia onnistumisen tielle. 

Minun (ja aika monen sadan muunkin + ammattitarhureiden) suosituksen ansainneen led-lampun ja kätevän johdon ripustuslenkillä saat siis täältä. Mistään muualta et tätä lamppua voi hankkia, ellet ole ammattipuutarhuri.

Yläkuun aika alkoi

Kuun vaikutus vaihtui 17.1. ja alkoi ns. yläkuun tai nousevan kuun aika. Nyt on hyvä jakso kylvää, juurruttaa pistokkaita ja vaikkapa vaihdella multia. Edelliseen valoasiaan viitaten ja muutenkin: hätäillä ei kannata vielä, ellei ole lisävaloa käytössä, sillä muuten voi harmittaa…

MAINOS
MAINOS LOPPUU

P.S. Kalentereita on vielä muutama vapaana, joten jos haluat ”minut” seinällesi muistuttamaan, niin se onnistuu täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy