Janne Kataja ja Aku Hirviniemi remontoivat kolmion vanhaan tiilikasarmiin

Talo
Varuskunnan 101-vuotias tiilitalo inspiroi Janne Katajan ja Aku Hirviniemen remonttihommiin. 85 m2:n asunto remontoitiin vuokra-asunnoksi, joka antaa tilaa tulevan asukkaan sisustusmaulle. Lue ja katso kuvat!

Janne Katajan ja Aku Hirviniemen uusin ”näytelmä” on nimeltään Vuokraisännät. Rooleissaan he remontoivat kotoisan komean kolmion Riihimäen kasarmilla.

Riihimäen varuskunnan 101-vuotias tiilitalo inspiroi Janne Katajan ja Aku Hirviniemen remonttihommiin. Alkuaan 85 m2:n asunnosta piti tulla ”jätkien luova kämppä”. Sittemmin syntyi idea mielenkiintoisesta vuokra-asunnosta, joka antaa tilaa tulevan asukkaan omalle sisustusmaulle.

Remontin työnjako oli selvä


Keittiökalusteet ovat Juliskan Paneli-mallistoa. Mdf-ovien sävy Jasmin on lempeän maitokahvin ja maidon välimuoto. Ovien pystylinjat toistuvat kaakeleissa, jotka jatkuvat kattoon saakka. Hana on kotimaisen Granan tyylikäs Issus APK Kromi.

– Mä vastaan leikkokukista, Aku kuvailee omaa rooliaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Mä olen Riihimäen ”Teuvo Loman”. Kysyn kyllä aina Akulta, sopiiko, että tilaan tällaiset listat. Tykkään niin koko remppaprosessista, Janne kertoo.

Remonttihommien luova ideointi on ollut Jannelle rakas harrastus jo opiskeluajoista lähtien. Kasarmikolmion toteutuksen hän antoi luotettavien kumppanien käsiin.

Remontti sujui mainiosti, sillä asialla olivat ammattitaitoiset tekijät. Matti Huhtasaari on tehnyt paljon vanhojen talojen remontteja, kuten myös Rakennus Pe-Ran Perttu Raussi tiimeineen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suurimmat muutokset tehtiin keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Myös asunnon ilmanvaihto parani kerta heitolla Pax Passad -hormituulettimien myötä.


Kahden Pax Passad -hormituulettimen ansiosta asunnon ilmanvaihto parantui tuntuvasti. Laitteiden läpi virtaa noin 200 m3 ilmaa 1,5 tunnissa. Tuulettimet on helppo asentaa, ja ne sopivat kohteisiin, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa.

Lievästi romanttinen keittiö on hämeenlinnalaisen Juliska-Keittiöiden tuotantoa.

– Itselleni olisin tehnyt punaisen tai mustan keittiön. Vaalea keittiö antaa tilaa vuokralaisen omalle sisustukselle, vaikkapa turkoosille pöydälle, Janne innostuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikään asunnon vaaleakaan sävy ei kuitenkaan ole tavanomaista maalarin valkeaa, vaan tarkasti harkittua, vanhaan taloon istuvaa väriharmoniaa.

Kristallia kylpyhuoneeseen!


Lämpöä dramaattisen tyylikkääseen kylpyhuoneeseen tuovat kosteantilan kristallikruunu ja sormipaneeli, joiden
 sävyt toistuvat Metallic Iron -laatoissa.

Idean kylpyhuoneen tyyliin Janne sai kristallikruunusta. Sen loiste ja kromin kiilto toistuvat mustissa seinälaatoissa, joissa on myös kuparin sävyjä. Dramaattiset seinät ovat paksua Metallic Iron -lattialaattaa, joka säästää seinät taatusti turhilta ripustuksilta.

– Yhden reiän poraaminen kesti varttitunnin, Janne nauraa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hän näkee muutoinkin paljon vaivaa pienten yksityiskohtien eteen. Esimerkiksi kylpyhuoneen sormipaneelikaton lämpimän värin Janne nappasi vanhasta 50-luvun ovenkahvasta. Täsmälleen oikea vivahde löytyi happopetsistä, teakin ja pähkinän sävyjen sekoituksesta.

Vanhaakin säästettiin, kuten makuuhuoneiden komerot ja väliovet, jotka vanhan hienostokodin tyyliin yhä sulkeutuvat itsekseen. Siitä pitävät huolen tarkoituksella hieman kallelleen asenne- tut ovenkarmit.

Vanhoja erikoisuuksia ovat myös palvelijankäytävä ja ulko-ovi, jotka muodostavat nyt mainion kakkoseteisen.

Remontti kesti kuutisen viikkoa


Olohuoneen ja makuuhuoneen välisen seinän oviaukko suljettiin. Näin makuuhuoneeseen saatiin yksi ehjä seinä ja olohuoneen puolelle pieni alkovi vaikkapa hyllykölle. Olohuoneen 3D-seinän malli on peräisin 30-luvun kipsiseinästä. Uusi seinä on Barlon-bambupahvia, jonka huokoisuus kovenee maalin myötä.

Remontti kesti kuutisen viikkoa, ilman yllättäviä juonenkäänteitä. Tosin ilmassa oli ainekset myös kunnon vuokrakolmiodraamaan.

Venla-gaalassa Aku istui puolisonsa, näyttelijä Niina Lahtisen kanssa eri pöydissä, omissa työporukoissaan. Kun Aku ja Janne kertoivat samoihin aikoihin lehdissä omista vuokra-asuntomessuistaan, oli villi huhu syntynyt.

– Keskustelupalstojen mukaan olin hylännyt perheeni ja muuttanut Jannen kanssa kimppakämppään, Aku myhäilee.

Ensimmäinen vuokralainen ehti tuoda asuntoon ruokapöydän, kun jo muuttikin uuden kumppaninsa luo. Nyt asuntoon muuttaa extremetaikuri Jori A. Kopponen.


– Suomalaiset yrittävät tehdä
huoneistaan aina suuremman näköisiä. Halusin makuuhuoneesta viihtyisän pesän, Janne perustelee tumman tapetin käyttöä pienessä huoneessa. Lilan tapetin malli on 1930-luvulta. (RTV)

– Jos remontoimme joskus toisen vuokra-asunnon, siihen on luvassa värien ilottelua. Mitään rahamiehiä emme kuitenkaan ole, välillä täytyy töitäkin tehdä. Tämä on paras tapa sijoittaa tulevaisuuteen ja pitää vanhat talot hengissä, Janne toteaa.

Aku luottaa Jannen visuaaliseen silmään myös oman kotinsa remonteissa. Seuraavan asuntonäytelmän käsikirjoituksen tekoon osallistuu myös Akun puoliso, Niina Lahtinen. Uuden ilmeen ovat saaneet jo eteinen, piippu, kylpyhuone…

– Vintin ovenkin Janne maalasi kahdeksan vuotta sitten. Karmit ovat tosin yhä lilat, Aku kehuu innokasta, mutta kiireistä ystäväänsä.


Monitoimiviihdyttäjät Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat yhtiökumppanit ja lämpimät ystävät jo Riihimäen nuorisoteatterin ajoilta. Miehet tunnetaan myös yhteisistä Taika ja Temppu -esityksistään.

Mitä maksoi?

Työt:

 • Kylpyhuoneremontti ja 3D-seinän asennus: Sisustus- ja Saneeraus M. Huhtasaari Ky 7 000 €.
 • Keittiön kaappien ja lattian asen- nukset sekä putki- ja sähkötyöt: Rakennus Pe-Ra Oy 1 450 €.

Kylpyhuone:

 • Kaakeliluja (19,29 € /m2)
 • Seinäkaakelit Metallic Iron
30 x 60 cm 61 €/m2 (RTV-yhtymä)
 • Infinia 314 -suihkuseinä 698 € (Hietakari Oy)
 • Grana Oy:n Saga-sadesuihku ja sekoitin 235 €
 • Aphis-pesuallashana ja bide 135 €
 • SvedbergsBianca-peili 305 €
 • Svedbergs allas + kaappi 496 €
 • IDO wc-pönttö 540 €
 • Kosteantilan Rosendal-kristalli- valaisin 175 € (Lamppukauppa.fi)

Keittiö:

 • Juliska-keittiökalusteet 4 700 €
 • Issus APK -hana 166 € (Grana)
 • Stala T-38PT -pesuallas 139 € (RTV)
 • Seinälaatat noin 23–30 €/m2
 • Siemens HC742531U -sähköliesi 995 €
 • SAVO P-2306-S -liesituuletin 299 €
 • Siemens SNG5T053U -astianpesu- kone 995 €
 • Lamella-lattialaminaatti n.20€/m2

Kakkoseteisen liukuovet asennettuna:

 • JK-doors (Juliska-kalusteet) 1300€
 • Better Home -jalkalistat 9,90 €/m2 (RTV)

Firman piikkiin -mukit:

 • 19,90 € (firmaanpiikkiin.fi)


Firman piikkiin -muki(Kuvan talo ei liity artikkeliin) Venäläiset rakensivat Riihimäen varuskunnan vanhimmat punatiilirakennukset 1910-luvun alussa. Historiallisesti merkittävä kasarmialue on säilyttänyt yleisilmeensä rakennuksissa tehdyistä muutoksista huolimatta. Alueella sijaitsee yhä puolensataa rakennusta, kuten alkuperäiset päällystön asuintalot, upseerikerho, kirkko ja sairaala. Suurin osa rakennuksista on yhä käytössä, osa jopa alkuperäisen kaltaisessa toiminnassa.
Lähde: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, Museovirasto.

Lisätietoja:

www.rakennuspera.com
www.juliska.fi
Sisustus- ja Saneeraus M. Huhtasaari Ky, puh 0400 274 077
Olohuoneen 3D-seinä, tiedustelut www.hihhihhii.com