MAINOS

Kasvimaa ja hyötyviljelmät järjestykseen

Piha

Kasvimaa rehevöityy nyt silmissä lämmön ja sateiden ansiosta. Paksu kerros ruohosilppua tai muuta helposti saatavaa katetta helpottaa kitkemistä, kunhan lisäilet sitä tarpeen mukaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Käytävistä kannattaa myös huolehtia. Pidä ne puhtaina rikkakasveista haraamalla tai ajele rikkakasvusto viikoittain ruohonleikkurilla.

Parhaiten käytävät pysyvät ojennuksessa, kun levität niille ensin sanomalehteä ja päälle muutaman sentin kerroksen hiekkaa. Hiekkakäytävät voit muokata syksyllä tai säästää ne seuraavaksi vuodeksi.

Mansikkamaan rivivälit on sadon aikana viisasta pitää mahdollisimman puhtaina, jotta marjoja ei tarvitse huuhdella. Viimeisiään vetelevät, puhtaat räsymatot palvelevat kunnialla tässä käytössä. Voit rullata ne pois sadonkorjuun jälkeen ja varastoida pestyinä ja kuivattuina seuraavaksi vuodeksi.


Mansikkamaan rivivälit on sadon aikana viisasta pitää mahdollisimman puhtaina, vaikkapa vanhalla räsymatolla.

Kesän vihanneskylvöjä

Retikan varhaisista kylvöistä on tuloksena pikemminkin paljon porua kuin runsaasti mehevää ja mietoa mukulaa. Kylvöt pitäisikin tehdä kesän tultua ja vaikkapa heinäkuun alussa, jotta kukkiminen ei pilaa satoa. Jos et ole vielä kokeillut ikivanhaa, herkullista retikkaa, jota erityisesti Itä-Aasiassa rakastetaan, pistä nyt siemenet multaan: kylvösyvyys kolme senttiä, kasvuala noin 30 x 20 senttiä lajikkeesta riippuen.

Muistakin keskikesän vihanneskylvöistä ehtii saada tuoretta satoa vielä elokuussa. Uutta retiisiä, rukolaa, salaattia ja tilliä on aina hyvä olla kasvamassa. Huolehdi näiden kastelusta hyvin, sillä pikkuvihannesten juuret ovat pinnassa ja ne ovat arkoja kuivuudelle.


Uutta retiisiä, rukolaa, salaattia ja tilliä on aina hyvä olla kasvamassa.

Monivuotiset koristeheinät kukkamaalle

Tutustu nyt monivuotisten koristeheinien parhaisiin esimerkkeihin perennataimistojen näytemailla ja nettisivuilla, esimerkiksi Terolan taimitarhalla, www.terola.fi.

Jos haluat elähdyttää kukkamaata komealla heinätöyhdöllä, valitse laji, joka ei levitä rönsyjään kaikkialle. Sellainen on esimerkiksi selviä mättäitä muodostava ja siementämätön isosiniheinä (Molinia caerulea).

Jos taas tykästyt rantavehnään (Leymus arenarius), istuta se paikkaan, jossa se saa levitä tai rajoita sen kasvualusta juurimatolla tai kattohuopakaistaleella.


Rantavehnä

Tee puutarhassa heinäkuussa

1. Sora-alueiden ja käytävien reunat kuntoon

Sora-alueen ja käytävien reunojen kunnostaminen tekee ihmeitä pihanäkymälle. Nurmikko saa olla melkoisen tallattu ja harvakasvuinen ja sittenkin kunnolla oikaistu reuna saa sen näyttämään kelpo nurmikolta.

Heilurihara on verraton työkalu, mutta käytävärauta tai terävä lapiokin käyvät. Poista rikkaruohot soralta ja levitä uutta kivituhkaa käytävälle tarpeen mukaan.

2. Lannoittamalla pidennät kukintaa

Lannoita kesäkukkia ja ryhmäruusuja sitkeän säännöllisesti viikoittain kastelulannoitteella. Palkaksi vaivasta saat uusia kukkia pitkälle syksyyn. Tee tertturuusuille kevyt kesäleikkaus ylimmän viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta, kun tertun viimeinen kukka on kuihtunut.

3. Perennoiden leikkaus uudistaa

Leikkaa kukkineet vuorikaunokit, isopäivänkakkarat, kurjenpolvet ja monet muut perennat lyhyiksi, niin ne uudistuvat nopeasti ja usein kukkivatkin uudelleen.

4. Niitä kukkaniitty

Niitä kukkaniitty, kun pääkukinta hiipuu ja heinät alkavat lakoontua. Lajistosta ja kasvun vaiheesta riippuen voit selvitä ruohonleikkurilla, jonka säädät ylimpään asentoon, tai sitten trimmerillä taikka viikatteella. Niitty ehtii vielä uuteen kukkaan syksyksi.

Idea – kasteluletkun ohjuritappi


Puutarhaletkun ohjaustappi

Kasteluletkun vetäminen puutarhan eri puolille sujuu kivuttomasti, kun lyöt istutusryhmien nurkkiin ja muille tärkeillä paikoille ohjuriksi tukevan tapin. Maalaa se huomaamattomaksi tai tee siitä todellista ITE-taidetta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötyviljelmä koristeheinä vihanneskylvö