MAINOS

Reissu jäteasemalle tuo hyvän mielen ja puhdistaa pihan

PihaTalo

Kun käytettäväksi kelpaamatonta tavaraa ja suoranaista jätettä on kertynyt nurkkiin, kannattaa tehdä retki jäteasemalle. Voi olla, että muuta siivousta ei koti ja piha tänä kesänä enää tarvitse. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikenlaista jätettä on alkanut kertyä varastoon, pihalle ja sisälle taloon. Noista olisi hyvä päästä eroon ja pian. 

Se onkin helppoa, sillä ympäri Suomea on hienosti hoidettuja jäteasemia, jotka ottavat pientä jätemaksua vastaan kaiken jätteen.

Pääkaupunkiseudun omakotiasujat esimerkiksi tuntevat Sortti-asemat kuin omat takapihansa. Itä- sekä Länsi-Uudellamaalla oman elämänsä roskakuskeja palvelee Rosk’n Roll, ja Tampereen jäteasema on nimeltään Delete. Kaikilta paikkakunnilta löytyy omansa nopeasti googlettamalla.

Asiakkaan tarvitsee vain kerätä jätteet kuormaan, esimerkiksi peräkärryyn, kuskata ne jäteasemalle ja heitellä oikeille lavoille. Helppoa ja kivaa!

↑Jäteasemalla on usein mukavan väljää, paitsi sinä kevään ensimmäisenä kauniina päivänä, kun kaikki keksivät siivota pihansa.

Osan jätteistä saa viedä jäteasemalle maksutta

Jäteasemille kuskattavaa perustavaraa ovat rakennusjätteet ja rikkoutuneet huonekalut sekä muut isot käyttöön kelpaamattomat tavarat. Kaikelle, kuten myös vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja risuille, on omat tarkasti nimetyt lavansa.

Jäteasemalle voi viedä kaikenlaisia jätteitä, ja kustannukset on listattu jätehuollon hinnastoon. Hinnastossa kerrotaan myös esimerkiksi siitä, mitä palava sekajäte saa sisältää, miten kipsijäte pitää toimittaa tai millaista tekstiilijätteen pitää olla.

Kotitalouksien vaaralliset jätteet, kuten kemikaalikanisterit ja akut, otetaan vastaan maksutta. Maksua ei peritä liioin seuraavista lajitelluista tavaroista: kartonki ja pahvi, lasipullot ja -purkit, metalli, paperi sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteet.

 

↑Käsineet käteen ja hommiin. Kaikki tämä ruma jäte on pois pihalta!

Mitähän tuli pakattua kuormaan?

Ennen pääsyä lajittelualueelle maksetaan jäteaseman virkailijalle jätemaksu. Asiakkaan pitäisi siis tietää, mitä on asemalle tuomassa.

Käytännössä kuitenkin on vaikea määritellä tarkasti, miten paljon mitäkin laatua jätettä kärryssä on, jos on tullut kerättyä rojuja pitkin pihaa ja varastoa: pätkä painekyllästettyä lautaa, pari mattoa, vanhaa aitaa, isoisänaikaiset sukset, pieni pesuallas, rakennusmuovia jonkinmoinen pätkä ja niin edelleen.

Onneksi aseman työntekijät osaavat määritellä jätemaksun sen mukaan, miten isosta lastista on kyse ja summittaisella tiedolla lastin sisällöstä.

↑Vaarallisille jätteille on jäteasemalla oma konttinsa.

Eroon jätteestä – suuri helpotus

Sitten ajetaan autolla lavan eteen ja tyhjennys voi alkaa. Kaikille jätteille on määritelty omat dumppauspaikkansa ja niitä valitessa kannattaakin olla tarkka. On isoa sekajätettä, pinnoitettua puuta, muovijätettä ja niin edelleen, eikä väärille lavoille sovi nakella mitään.

Jätteiden heittely eri lavoille on itse asiassa todella hauskaa puuhaa, josta tulee tyytyväinen mieli.

Aikaa ei pienen peräkärryn tyhjentämiseen kulu juuri lainkaan. Muutenkin kokemus on aina yhtä miellyttävä: kaikki on hienosti organisoitua, autolla on tilaa kääntyillä ja jäteaseman henkilökunta auttaa ongelmatilanteissa. 

↑Sinne lentää rikkoutunut pesuallas.

 

Katso Itä- ja Länsi-Uudellamaalla toimivan Rosk’n Roll -jäteaseman vinkkivideo:

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäteasema jätehuolto jätelajittelu jätteet jätteiden lajittelu lajittelu roskat sortti-asema