MAINOS

Jätevesijärjestelmät kuntoon – takaraja lähestyy

Talo

Jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi lokakuun loppuun mennessä, jos ne eivät jo täytä hajajätevesisäännöksien kriteereitä. Varmista, että ehdit mukaan muutokseen: takaraja on ensi syksynä. (Kuva: kokemuksia.fi)

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uudet hajajätevesisäännökset tulivat voimaan huhtikuussa 2017. Säädöksissä määritellään jätevesien puhdistamiseen liittyvistä yleisistä velvollisuuksista, periaatteista ja kielloista.

Jätevesijärjestelmät, jotka eivät täytä hajajätevesisäännöksien kriteereitä, tulee kunnostaa perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi 31.10.2019 mennessä.  

Velvoite koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja jätevesijärjestelmiä, jotka sijaitsevat 100 metriä rannasta tai pohjavesialueella. Muulla alueella sijaitsevalla kiinteistöllä jätevesijärjestelmän saneeraus tulee saattaa jätevesiasetuksen perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi, kun kiinteistöön tai sen vesi- ja viemärilaitteistoon tehdään merkittävä saneeraustoimenpide.

Vuoden 2004 jälkeen rakennettujen jätevesijärjestelmien perustason puhdistusvaatimukset on toteutettu pääasiassa jo rakentamisvaiheessa. 

– Velvoite jätevesijärjestelmien saneerauksesta koskettaa monia, ja tälle kesälle on odotettavissa saneerausten ruuhkahuiput. Kartoittamalla kiinteistösi tilanteen nyt varmistat, että ehdit muutokseen mukaan, kertoo jätevesijärjestelmien tuotepäällikkö Jarno Huhta Pipelifelta.

↑Jäteveden puhdistusjärjestelmäksi on useita erilaisia vaihtoehtoja. Tutustu eri puhdistusmenetelmiin ja löydä paras ratkaisu kiinteistösi jätevesien puhdistukseen.

Haja-asutuksen jätevedet toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja

Haja-asutuksen jätevedet ovat maassamme toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja.

Noin 20 prosenttia suomalaisista asuu haja-asutusalueilla. Tämä tarkoittaa runsaan 250 000 vakituisesti asutun kiinteistön sijaitsevan viemäriverkon ulkopuolella. Näiden noin miljoonan asukkaan jätevedet käsitellään kiinteistökohtaisesti.

– Kun huolehdit jätevesiesi oikeasta puhdistamisesta kodissa ja mökillä vähennät vesistöihin, pohjavesiin ja lähiympäristöön kohdistuvaa kuormitusta, kertoo Huhta.

– Lisäksi toimiva jätevesijärjestelmä lisää kiinteistön käyttömukavuutta ja nostaa kiinteistön arvoa. Samalla varmistat, että kiinteistölläsi täyttyvät ympäristölainsäädännössä asetetut vaatimukset.

↑Jätevesijärjestelmien riittävyys on aika tarkistaa ja tarvittaessa päivittää vastamaan uutta jätevesiasetusta, joka astuu voimaan lokakuun lopulla. (Kuva: kokemuksia.fi)

Tilaa maksuton jätevesikartoitus

Lisätietoa jätevesien puhdistamisesta haja-asutusalueella löydät osoitteesta puhdastulevaisuus.fi.

Sivustolta voit muun muassa tilata maksuttoman jätevesikartoituksen, jolloin saat kiinteistöllesi Pipelifen yhteistyökumppanin tarkastamaan olemassa olevat järjestelmät ja arvioimaan mahdolliset saneeraustarpeet.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäteveden käsittely jätevedet jätevesi jätevesiasetus jätevesien käsittely jätevesien puhdistus jätevesijärjestelmä jätevesilainsäädäntö