Joka tarpeeseen: keittiöt – Keittiö on kodin sydän

Keittiö
Nykyaikainen keittiö on avara, selkeälinjainen ja kaunis. Toimivassa keittiössä on runsaasti säilytys- ja laskutilaa sekä korkeatasoista tekniikkaa.

Aiemmin keittiöt olivat huoneita, mutta nykyään ne ovat avonaisia tiloja, jotka sulautuvat ruokailutilaan tai olohuoneeseen.

– Keittiöitä ei piiloteta enää seinien taakse tai nurkkiin, vaan ne saavat näkyä osana koko kotia, kertoo sisustus- ja tilasuunnittelija Anita Koponen.

Paras paikka tehdä ruokaa

Kokkailusta on tullut yhä useamman rakas harrastus, joten keittiön pitää olla toimiva. Ergonomiaan, kuten tasojen korkeuksiin ja työpisteiden etäisyyksiin, kiinnitetään paljon huomioita.

Kylmäkalusteissa, jotka yhä useammin integroidaan muuhun sisustukseen, on jo älytoimintoja. Tasotuuletin induktioliesissä lisää tilan tuntua ja horisontaalista avaruutta. Monissa uuneissa on mikroaaltouunin toiminnot, jolloin mikroa ei tarvita erikseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aamiaiskaappiin laitetaan kahvinkeitin, leivänpaahdin, kupit, lautaset ja kaikki muut aamiaistarvikkeet yhdeksi ko­konaisuudeksi, joka suljetaan piiloon aamiaisen päätyttyä.

Tummaa tai vaaleaa – puuta ja betonia

Värimaailmat ovat muuttuneet tummemmiksi. Nykykeit­ tiössä suositaan komeaa mattamustaa, rauhoittavaa rus­keaa ja ajattoman tyylikästä harmaata. Niihin yhdistellään puuta.

Näiden lisäksi valkoinenkin väri pitää edelleen pintansa. Keittiön koko ohjaa värivalintoja.

– Jos tila on pieni ja kapea, vaalea sisustus on silloin pa­rempi. Tumma pääsee oikeuksiinsa isossa tilassa, Koponen neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keittiön materiaalina käytetään paljon betonia ja puuta, joka sopii erityisesti skandinaaviseen tyyliin. Eri materiaa­lien ja värien kontrastit tekevät keittiöstä kiinnostavan: tasot voivat esimerkiksi olla vaaleampaa puuta ja kaapit tum­mempaa materiaalia.

Myös teollinen tyyli puree keittiössä, sillä terästä käytetään tasoissa ja välitiloissa.

Säilytyspaikkoja lattiasta kattoon & riittävästi laskutilaa

Keittiöissä pitää olla paljon laskutilaa, jotta siellä voi työskennellä mukavasti ilman ahtauden tuntua isojenkin astioiden ja ruokatavaroiden keskellä. Toiminnallisuus on keittiösuunnittelussa kaiken perusta.

Myös säilytystilaa halutaan mahdollisimman paljon: on korkeita kaapistoja, liukuhyllyjä ja vedettäviä laatikoita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Integrointi on päivän sana. Kaapit voivat kaikki olla seinän sisällä piilossa, kuten myös kylmäkalusteet ja astianpesukoneet.

Kuivauskaapit väistyvät nykykeittiöistä, koska pesukone kuivattaa astiat yhä useammassa kodissa.

Saarekkeet ovat edelleen muodissa, koska ne ovat erittäin toimivia ja hienoja tilanjakajia.

– Niissä on valtavasti säilytystilaa ja laskupaikkoja – ja saarekkeen ympärille on kiva kokoontua esimerkiksi aamupalalle, Koponen kehuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aika uudistaa keittiö?

Ideko uudistaa keittiöitä asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Keittiöuudistus lähtee liikkeelle yhteydenotosta, jossa sovitaan keittiösuunnittelukäynti asiakkaan kotiin: keittiön tarpeet ja asiakkaan toiveet näkee parhaiten kotona, eikä myymälässä. Samalla valitaan materiaalit – Idekon keittiöedustajilla on kotikäynnillä kattava materiaalivarasto mukanaan.

Aina keittiöremontti ei tarkoita vanhan keittiön täydellistä purkamista ja uuden asentamista, vaan joskus se voidaan toteuttaa vaihtamalla vain esimerkiksi ovet ja etulevyt sekä vetimet. Hyväkuntoiset rungot voivat mainiosti jäädä uuteenkin keittiöön, mikä säästää ympäristöä ja asiakkaan lompakkoa.

www.ideko.fi

Kierrätettävä ja korjattava

Puustellin Miinus-keittiön patentoitu kalustejärjestelmä on biokomposiittia. Sen valmistuksessa käytetään vain sellaisia materiaaleja, joita voi korjata, käyttää uudelleen, kierrättää tai hävittää turvallisesti. Miinus- keittiön hiilijalanjälki on laskettu ja ympäristölle epäedulliset materiaalit on poistettu käyttölistalta – siis miinustettu.

FosbART on yksi Puustellin uusimmista ovimalleista, joka edustaa industrial-tyyliä. Puulastuista rakentuneen rouhean oven pintaa on harjattu vielä karheammaksi ja käsitelty myrkyttömällä maalilla, jonka sävyn voi valita tuhansista vaihtoehdoista. Jos kolhuja sattuisi joskus, oven voi helposti korjata itse.

www.puustelli.fi

Lisätilaa ilman vetimiä

Noblessan vetimetön Line N -mallisto laajentuu XL-korkuiseksi: seinä- ja alakaapeissa on kymmenen prosenttia enemmän säilytystilaa. Samalla keittiön tulee lisää mukavuutta, ergonomiaa ja entistä monipuolisempia suunnittelumahdollisuuksia.

Uusissa ovimalleissa on tummia sävyjä, kodikkaita puukuoseja ja modernia maalaishenkisyyttä. Easytouch-ovimalliston käyttömukavuutta lisää uusi Anti Fingerprint -käsittely, joka pitää sormenjäljet poissa ovien pinnoista. Kansas-melamiiniovi on kuin aidosta puusta valmistettu, sillä peiliovien liitokset ja puukuosin jatkuvuus oven ympäri jäljittelevät laadukkainta puusepäntyötä.

Mustan Structura-tammikuosin (kuvassa) puusyyt kulkevat pystysuunnassa normaalin vaakalinjan sijaan luoden dramaattisen ilmeen. Cemento-sementtikuosissa on 3D-pinta kuoppineen ja rappausjälkineen.

www.noblessakeittiot.fi

Muuntuu värien mukaan

Heritage on monipuolinen keittiömalli Gigantin Epoq-keittiömallistosta. Elegantit, profiloitujen kehysten ympäröimät peiliovet sopivat moniin klassisiin sisustustyyleihin, kuten esimerkiksi maalaisromanttiseen keittiöön.

Etulevyt ovat lakattua MDF-levyä urasyvennyksin. Värejä on saatavilla kolmea erilaista: valkoinen, vaalean harmaa ja siniharmaa. Valkoinen edustaa ajattomuutta ja klassisuutta. Siniharmaa (kuvassa Heritage Blue Grey) on taas melko rohkea vaihtoehto, mutta kuitenkin rauhallinen. Keveän vaaleanharmaa sopii niin moderniin keittiöön kuin kotoisaan maalaistupaankin.

www.gigantti.fi

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: valmistajat