MAINOS

Jos astianpesukone jättää astiat likaisiksi, tarkista muutama asia

Keittiö

Jättääkö astianpesukone likaa tai tahroja astioihin? Muutamin perusvinkein saat varmasti puhdasta. Tarkista myös, mitä voi ja mitä ei voi pestä astianpesukoneessa – saatat yllättyä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kun ladot astioita koneeseen, kaavi isoimmat ruuantähteet kompostiin. Astioita ei kuitenkaan välttämättä tarvitse huuhdella ennen konepesua. Lika ei kuivu pesua odottavien astioiden pintaan, jos koneen luukkua pidetään kiinni.

Kaikki astiat eivät ole konepesunkestäviä, mutta suurin osa nykyaikaisista astioista on. Hopeiset aterimet kuitenkin esimerkiksi tummuvat, jos ne pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa, ja puiset astiat voivat imeä itseensä astianpesuainetta. Katso jutun lopusta lista astioista, joita ei kannata pistää astianpesukoneeseen, ja käytä myös omaa harkintaa.

Veden laatu vaikuttaa asioiden puhtauteen. Kova vesi synnyttää viiruja ja laikkuja lasin pintaan, koska se estää astianpesuainetta toimimasta kunnolla. Silloin koneeseen voidaan lisätä astianpesukonesuolaa, jota varten koneen alaosassa on erillinen luukku. Monet nykyaikaiset pesuaineetkin pehmentävät vettä, jolloin suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä – kokeilemalla sen huomaa.

Sähkölaitteissa on aina tulipalon riski ja pesukoneissa lisäksi vielä vesivahingon vaara, joten pesun aikana pitäisi pysyä kotona valvomassa pesua. Vaikka koneessa olisi ajastin, sitä ei saisi jättää päälle ilman valvontaa. Pesun jälkeen suljetaan vesihana.

↑Silläkin on väliä, missä astiat koneessa ovat, eli käytä koreja ja tasoja tarkoituksenmukaisesti, niin kuin käyttöohjeissa neuvotaan. Myös oikea pesuohjelma neuvotaan käyttöohjeissa.

Likainen astianpesukone jättää astioihin tahroja

Astianpesukone ei puhdistaudu automaattisesti samalla, kun se pesee astioita. Siksi myös sen puhtaudesta on huolehdittava.

Jätesihti tyhjennetään ja puhdistetaan säännöllisesti, koska siihen kaikki roskat sekä lian ja rasvan ällöttävä sekoitus kertyvät.

Suihkuvarret pitää irrottaa aika ajoin ja puhdistaa – suihkuvarsien koloihin jää helposti siemeniä ja muita kenkkumaisia puhtaan pesutuloksen estäjiä.

Myös luukun pinta pyyhitään säännöllisesti, kuten myös luukun tiivisteet.

Asianpesukoneeseen voi saostua kalkkia, johon voi käyttää astianpesukoneelle tarkoitettuja puhdistusaineita. Ne tehoavat usein myös pinttyneeseen rasvalikaan, jota kertyy jätesihtiin.

Astianpesukoneen puhdistukseen voi käyttää myös sitruunahappoa, jota saa apteekista ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Puhdistusta voi kokeilla ensin parin ruokalusikallisen annoksella ja lisätä määrää tarvittaessa.

Myös etikka pudistaa astianpesukoneesta hajuja ja likaa. Sitä kaadetaan noin kaksi desiä kahvikuppiin, joka laitetaan koneen ylätasolle. Sitten käynnistetään 60–65 asteen pesuohjelma, joka pysäytetään ennen kuivausvaihetta. Puhdistus viimeistellään tyhjän koneen pesulla konetiskiainetta käyttäen. Joissakin koneissa etikan käyttö on kielletty, mutta se näkyy käyttöohjeista.

 

↑Voi olla, että oikea pesuaine löytyy vain kokeilemalla. Veden laatu vaikuttaa siihen, mikä pesuaine toimii parhaiten, ja joskus pitää pesuaineen tueksi lisätä astianpesukonesuolaa.

Jos jotain menee vikaan

Astianpesukoneen asennuksessa on noudatettava käyttöohjeen ohjeita.

Vesitiivis alusta täytyy asentaa jokaisen astianpesukoneen alle.

Monissa malleissa on erilaisia merkinantojärjestelmiä, jotka kertovat toimintahäiriöistä. Jos häiriövalo syttyy, pysäytä pesu ja selvitä häiriön syy ja tilaa tarvittaessa korjaaja paikalle.

Älä pistä näitä astianpesukoneeseen ilman tarkkaa harkintaa

– leikkuuveitset ja fileerausveitset yms.

– kevyet ja ohuet kristallilasit

– käsinmaalatut koristeet ja kultaukset

– puiset astiat

– valurauta-astiat

– muoviastiat, jotka eivät kestä kuumuutta

Lähde: martat.fi

↑Käsinmaalatut koristeet eivät kestä konepesuja, mutta tehdasvärit kestävät. Konepesun kestävä -merkki sijaitsee astian pohjassa.

Olisitko arvannut, että nämä voi pestä astianpesukoneessa

– liesituulettimien suodatin

– lasten muovilelut

– sandaalit ja varvastossut

– muoviset hiusharjat ja kammat

– jääkaapin hyllyt

– lippikset

– pesusienet

Lähde: anna.fi

 

↑Muoviset varvastossut voi pestä astianpesukoneessa, mutta isoimmat roskat kannattaa huuhdella pois. Aseta ne tukevasti ylähyllylle.

 

 

Lähteet: martat.fi, kotipuhtaaksi.fi, anna.fi, astianpesukone- ja astianpesukoneainevalmistajat

Kuvat Pixabay.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

astianpesu astianpesukone astianpesukoneaine astianpesukoneaineen pesuaine astianpesukoneen puhdistus astiat astioiden pesu etikka