MAINOS

Joulukoristeita metsästä ja puutarhalta – kuu suosii istutuksia

Piha

Metsästä löytyy syysmyrkyjen jäljiltä paljon tarpeita joulukortisteisiin. Muista kuitenkin mitä saa ja mitä ei saa kerätä jokamiehenoikeuksin. Viimeisetkin ulkoruukut pesuun ja varastoon odottamaan kevään istutuksia. Leikkaa myös marjapensaat, jotta tuottavat satoa myös ensi kesänä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Metsäisiä koristeita jokamiehenoikeudella – ennemmin luvan kanssa

Alkuviikon myräkän jäljiltä kuivia oksia yms. on tippunut maahan todella paljon. Itse keräilin talteen muutamia maahan tippuneita oksankäppyröitä ja käpyjä tulevia joulu- ja ovikoristeita varten. Niitä on helppo ja kiva keräillä taltee nyt kun maa on vielä sula. Kävyt ehtivät vielä avautua ja kuivahtaa vielä hyvin. Sammalta ja jäkälää en vielä malttanut kerätä, mutta paikat katsoin jo valmiiksi – ihan siis omalta pikku metsätilkultani. Niiden keräämiseen kun tarvitsee aina maanomistajan luvan. Maahan tippuneita oksia ja käpyjä saa kerätä ihan jokamiehenoikeuksin.

Noista jokamiehenoikeuksista on hyvä olla tietoinen, ettei suotta tule väärinkäsityksiä. Jos haluat jotain tarkistaa, niin täältä löydät ne hyvin kerrottuna.

Meinaako maakellarissa homehtua?

Maakellari on kukkien talvettamiseen muuten hyvä, mutta mullan pinnat meinaa välillä välillä homehtua ja levitä siitä varsiin. Siihen löytyy onneksi vanha konsti avuksi, eli sekoita 1 tl Atamonia 1 litraan vettä ja sumuttele sillä mullan pinta. Eipä vaivaa homeet sen jälkeen.

Ulkoruukut pesuun

Osa kesäkukista ei nyt vaan enää jaksa kukkia ja sateetkin piiskasi ne sellaiseen kuntoon, että ne pääsi nyt kompostiin maatumaan. Ja kun ilmat suosii, niin ruukut tuli pestyä samalla ja vietyä varastoon kuivumaan. Mukava ottaa sitten kesällä taas puhtaat ruukut käyttöön eikä tarvitse aloittaa istutuspuuhia ruukun pesulla. 

Vadelmien satoa tuottaneet versot poikki

Satoisat versot poikki niin pysyy kasvusto hyvänä ja satoatuottavana. Minusta yksi tärkeimpiä asioita niin vadelmien kuin myös herukoiden leikkaamisessa on leikata varret poikki mahdollisimman läheltä maanrajaa. Näin mitkään kasvitaudit tai tuholaiset eivät viihdy niissä. Viikonlopulle lupailee vielä poutasäitä, niin eiköhän oteta vanhat sakset ja polvistuin mukaan ja käydään hoitamassa penkit kuntoon. Saa niiden osalta sitten talvi tulla kun on tullakseen.

Kuu suosii istutuksia

Vaikka ilmat ovatkin nyt ennätyslämpimät, niin talvivalkosipulien istutukset voi jo aloittaa. Kiire toki ei ole, mutta istutukset voi jo nyt turvallisesti tehdä. Ei maa enää lämpene.

Ja nyt kuukin suosii istutuksia, joten kynnet maahan ja oman maan herkut valmistuu ensi kesäksi helposti!

10 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 9,95 €, 30 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 39,95 €  (ovh. 44,85) tai 1 kg pakkaus (n. 30 kpl – koko 40-50) hintaan 19,95 € (ovh. 27,50).

Nyt alkaa myös joulukukkien kasvatus eli ensi viikosta alkaen aloitetaan niin amaryllissipulien kuin jouluruusujen ja -kaktusten toimitukset. Omien joulukukkien kasvatus on paitsi helppoa, niin myös edullista. Koko joulukukkavalikoimani näet täältä.

Ennätyslämpimän marraskuun terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

herukkapensas joulukoriste joulukoristeet joulukukat joulukukka Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta