MAINOS

Joulukukat säilyvät hyvinä kauan, kun hoidat niitä oikein

Sisustus

Joulukukat pysyvät hehkeinä pitkään, kun niitä hoitaa oikein. Varmista joulukukkia hoitaessasi riittävä valo, sopiva kastelu ja oikea lämpötila.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Joulukukat piristävät väriloistollaan keskitalvea. Joulukukkia on helppo hoitaa, kun tietää millaisessa lämpötilassa mikäkin kukka viihtyy, kuinka joulukukkia pitää kastella ja miten paljon valoa ne tarvitsevat.

Joulukukat ovat juhlasesongin suosikkilahjoja ja säilyvät oikein hoidettuina kauan, jopa seuraavaan jouluun saakka.

Joulukukkien hoito: Atsalea

Atsalea kannattaa kastella upottamalla ruukku veteen

Atsalea viihtyy viileässä ja kosteassa.

Hoida näin: Älä sijoita kasvia patterin läheisyyteen. Lehdet ja nuput pitävät sumutuksesta toisin kuin avoimet kukat.

Pidä multa tasaisen kosteana kukinnan aikana, mutta vältä aluslautasella seisovaa vettä. Kuivahtaminen saa lehdet ja nuput karisemaan. Helpoiten atsalean kastelu sujuu, kun upotat ruukun veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Anna kukinta-aikana lannoitetta noin kerran viikossa.

Joulun jälkeen: Voit hyvinkin saada atsalean kukkimaan seuraavan vuoden syksynä tai talvena. Nosta kukkinut kasvi ikkunalle, sumuta lehdistöä ja lannoita kasvia maaliskuusta lähtien alppiruusujen lannoitteella.

Anna kasvin olla kesä ulkona puolivarjoisassa paikassa pakkasiin asti. Jos ruukutat kasvin uudelleen, valitse hapanta, alppiruusuille tarkoitettua multaa.   

Joulutähti pitää lämmöstä.

 

Joulutähti rakastaa lämpöä

Joulutähden punaiset ylälehdet tekevästä kasvista kauniin koristeellisen.

Hoida näin: Joulutähti rakastaa lämpöä, joten älä kuljeta sitä ulkona alle kymmenessä asteessa ilman käärettä. Avaa pakkasessa kuljetettu kasvi paketistaan vasta puolen tunnin kuluttua, jotta lämpötila ehtii tasaantua.

Sijoita joulutähti vedottomaan paikkaan ja kastele maltillisesti lämpimällä vedellä, kun mullan pinta tuntuu kuivalta. Varo kylmää ja liian märkää kasvualustaa, vetoa ja rutikuivaa multaa. Ne saavat alalehdet karisemaan.

Joulun jälkeen: Jos haluat säilyttää joulutähden, nosta ruukku vuodenvaihteen jälkeen valoisaan paikkaan. Leikkaa ränsistyneet kukinnot ja aloita lannoitus kevättalvella. Uudet lehdet ovat vihreitä.

Lyhyen päivän kasvin uudelleen kukittaminen vaatii parin kuukauden jakson, jolloin päivän pituus saa olla korkeintaan kymmenen tuntia. Pimennys elo–syyskuussa virittää kasvin kukkaan ja saa ylälehdet värittymään.

Huom! Joulukukat ovat mukava ja suosittu lahja juhlapyhien aikana. Joulutähti on turvallinen valinta myös lapsiperheeseen. Joulutähden myrkyllisyyttä on turhaan liioiteltu. 

Joulukukat: Hyasintti

Hyasintti kannattaa hankkia ajoissa

Hanki hyasintit ajoissa, sillä tiukan nupun avautuminen vie viikon.

Hoida näin: Nosta hyasintti yöksi viileään paikkaan, mutta suojaan pakkaselta. Kastele maltillisesti. Liian niukka kastelu saa kukinnon kuihtumaan ennen aikojaan, runsas taas varren venähtämään.

Tue korkeaksi venähtänyt kasvi työntämällä tikku suoraan sipulin läpi tai leikkaa kukka maljakkoon.

Joulun jälkeen: Jos haluat kokeilla ulkona kasvatusta, leikkaa kukkavarsi, anna lehtien kasvaa reheväksi ja istuta sipulit keväällä puutarhaan. Hyasintin sipulien istuttaminen ulos tosin tuottaa yleensä vain lehtiä tai pienen kukinnon. 

Joulukukat: Ritarinkukka eli amaryllis

 

Ritarinkukka eli amaryllis kaipaa kastelua joka toinen tai kolmas päivä

Komea ritarinkukka on kotoisin Etelä- ja Keski- Amerikasta.

Hoida näin: Viileät yöt pidentävät leikko- ja ruukkuritarinkukan kukinnan kestoa. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä, mutta vedenpuute kuihduttaa kukinnon ennen aikojaan.

Yleensä loraus vettä joka toinen tai kolmas päivä riittää. Runsas kastelu venyttää vartta. Jos et aio säästää sipulia, työnnä tukikeppi sen läpi.

Joulun jälkeen: Kukinnan jälkeen sipuli kasvattaa voimakkaan lehdistön. Se kerää voimaa uutta kukintaa varten. Leikkaa kukkavarsi pois ja anna kasville maaliskuusta lähtien huonekasvien lannoiteliuosta.

Voit nostaa amarylliksen kesäksi ulos. Tuo kasvi syksyllä sisälle ja lopeta kastelu. Kun lehdet ovat kuihtuneet, istuta sipuli uuteen ruukkuun ja kastele hyvin. Uudet nuput ilmaantuvat muutamassa viikossa.

 

Tasetti

 

Tasetti kestää pitkään viileässä

Narsissin sukuun kuuluva tasetti on helpoin hyötökukka. Tasetit kannattaa kasvattaa itse, sillä kukkivia kasveja on vain satunnaisesti myynnissä.

Hoida näin: Istuta sipulit multaan tai sorakerrokseen parin sentin välein. Kaada astiaan vettä niin, ettei se aivan yllä sipuleihin. Pidä huolta kastelusta, sillä vedenpuute häiritsee kukkien kehittymistä.

Jos mahdollista, vie tasetin sipulit aluksi pimeään ja viileään paikkaan noin kymmeneksi päiväksi. Tuo kasvit sen jälkeen valoisaan paikkaan.

Varsien venyminen johtuu valon niukkuudesta. Yleensä kukintaan kuluu noin kuukausi. Muiden sipulikukkien tapaan tasetit kestävät pitkään viileässä. Kukinnan jälkeen sipuleille ei ole käyttöä, sillä tasetti ei menesty ulkona. 

Tulppaanit

 

Tulppaanit leikataan ennen veteen laittamista

Tulppaanit ovat kauniita joulukukkia niin yksinään kuin asetelmissakin.

Hoida näin: Sekä leikko- että istutustulppaanit pitävät viileästä, joten nosta ne yöksi esimerkiksi kuistille. Kastele istutustulppaaneja niukasti, mutta älä anna mullan kuivua kokonaan.

Valo saa istutustulppaanit avautumaan, pimeys sulkeutumaan. Hyödettyjen sipulien istuttaminen puutarhaan ei maksa vaivaa.

Leikkaa leikkotulppaanien varresta sentin parin pätkä ennen veteen laittoa. Jos kukat ovat velttoja ja kuivana säilytettyjä, anna niiden imeä vettä paperiin käärittynä.

Maljakkoveden korkeus ei vastoin yleistä luuloa vaikuta venymiseen. Laita vettä kuitenkin kohtuudella, 5-10 sentin korkeudelta, jotta lehdet eivät uppoa syvälle veteen. 

Joulukukat: Tulilatva

 

Tulilatva viihtyy huoneenlämmössä, pidä taukoa kastelussa

Nahkealehtinen tulilatva on vaivattomin ruukkukukka.

Hoida näin: Anna vettä reilusti ja pidä sen jälkeen kunnon tauko kastelussa. Älä lannoita kukinnan aikana. Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta kukinta kestää pitempään, kun sijoitat tulilatvan kauas patterin porotuksesta.

Joulun jälkeen: Vähennä kastelua kukinnan päätyttyä ja poista kukinnot. Joulutähden tapaan tulilatva on lyhyen päivän kasvi, jonka kukittaminen uudelleen vaatii viitseliäisyyttä. Pimennä kasvi syksyllä 14 tunnin ajaksi ainakin kuukauden verran. 

Ardisia

 

Ardisia marjoineen on näyttävä joulukukka

Ardisia on ainavihanta pensas, joka myydään marjovana.

Hoida näin: Anna mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä ja sijoita ardisia, jos mahdollista, valoisalle ja viileälle ikkunalle. Sumuta mahdollisimman usein, sillä ardisia pitää kosteasta ilmasta.

Joulun jälkeen: Yleensä marjat säilyvät kevääseen, hyvällä tuurilla toisenkin vuoden yli. Jos haluat ardisiasta pitkäikäisen, talveta se jatkossa reilun kymmenen asteen lämpötilassa. Lisää kastelua kevääseen mennessä. Lannoita pensasta keväästä syksyyn huonekasvien ravinteella. 

Joulukukat: Jouluruusu

 

Jouluruusu kastellaan aluslautasen kautta

Joulukukat ovat usein väriltään punaisia. Poikkeuksen tekee vaalea jouluruusu (Helleborus niger), joka pitää viileästä, valoisasta paikasta ja tasaisesta kosteudesta.

Hoida näin: Kaada vesi mieluiten aluslautaselle ja vältä liikamärkyyttä, joka mädännyttää juuriston.

Joulun jälkeen: Nosta ruukku kukinnan jälkeen viileään ja valoisaan paikkaan odottamaan kevättä. Istuta perenna puutarhaan pensaiden ja puiden alle. Jätä karisevat lehdet kasvin suojaksi. Puutarhassa jouluruusu kukkii aikaisin keväällä tai jopa talvella. 

Marraskuunkaktus

 

Marraskuunkaktus kukkii uudelleen helposti

Marraskuunkaktuksia (Schlumbergera truncata) myydään syksystä lähtien. Varsinaiset joulukaktukset ovat harvinaisia.

Hoida näin: Vältä liikakastelua ja vetoisia paikkoja, ne ovat tuhoisia kasville. Älä kuitenkaan päästä kukkivaa kasvia rutikuivaksi.

Joulun jälkeen: Marraskuunkaktus kukkii uudelleen melko helposti. Kun kukinta päättyy, vähennä kastelua tuntuvasti parin kuukauden ajaksi.

Vie kasvi kesäksi ulos ja lannoita miedolla liuoksella. Syksyn viileys ja etenkin sitä seuraava parin kuukauden niukan kastelun jakso edistävät uuden kukinnan alkamista. 

Skimmia

 

Skimmia nauttii viileydestä

Ainavihanta skimmia säväyttää marjoillaan.

Hoida näin: Syysistutuksista tuttu skimmia nauttii viileydestä ja korkeasta ilmankosteudesta. Huoneilmassa viihtymistä edistää sumuttelu ja säännöllinen kastelu. Kun mullan pinta tuntuu kuivalta, kastele.

Voit sijoittaa kasvin viileälle ikkunalle, sillä skimmia ei ole arka vedolle. Ravitse skimmiaa huonekasvien lannoitteella maaliskuusta lähtien.

Joulun jälkeen: Skimmia kestää pikkupakkasta, joten se saattaa talvehtia ulkona leutona talvena. Istuta se puutarhan varjoisaan paikkaan tai nosta sisälle syksyllä. Talvilepo viileässä on välttämätön, jotta skimmia menestyy. 

Joulukukat: Joulusypressi

 

Joulusypressi pitää sumuttamisesta

Joulun aikaan myynnissä on koristeltujen kuusien ja mäntyjen lisäksi joulusypressiä (Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’).

Hoida näin: Sumuttelu auttaa sypressiä sopeutumaan huoneilmaan. Kastele säännöllisesti, sillä joulusypressi ei siedä kuivahtamista. Kasvin kuivuminen johtuu paitsi liian vähäisestä kastelusta, myös alhaisesta ilmankosteudesta.

Käytä suojaruukkua ja katetta, jotka helpottavat mullan pitämistä kosteana.

Joulun jälkeen: Nosta kasvi joulun jälkeen valoisaan, paahteelta suojaisaan paikkaan. Ravitse sitä niukasti huonekasvien lannoitteella kasvukaudella.

Istuta joulusypressi kesäksi ulos puolivarjoisaan tai varjoisaan paikkaan. Talveta kasvi valoisassa ja viileässä paikassa, jossa lämpötila voi laskea lähelle nollaa. Joulusypressin talvehtiminen on epävarmaa I-vyöhykkeelläkin, tosin lumen alle jäävät matalat kasvit saattavat pärjätä ulkona vuosikausia.

Huom! Spraymaalilla tai keinolumella sumutetut pikkupuut ovat kausikasveja, joita ei kannata säilyttää joulun jälkeen. Sen sijaan monet joulukukat sopivat säilytykseen hyvin.

Annansilmä

 

Annansilmä kukkii pitkään valoisassa paikassa

Perinteinen annansilmä on vanhimpia viljeltyjä begonioita.

Hoida näin: Annansilmä eli joulubegonia kukkii pitkään valoisassa paikassa. Pimeys saa nuput karisemaan.

Kastele huoneenlämpöisellä vedellä niin, että mullan pinta kuivahtaa kastelujen välillä. Kevyestä sumuttelusta on etua, mutta kosteuden pitää kuivahtaa lehdiltä nopeasti.

Joulun jälkeen: Kun kukinta lakkaa, leikkaa latvoista noin kolmannes. Joskus se saattaa innostaa kasvin kukkimaan uudelleen. Tämän jälkeen annansilmää ei kannata säilyttää, sillä se kukkii uudelleen vasta, kun valoa on alle 12 tuntia vuorokaudessa. 

Kielo

 

Kielo viedään yöksi viileään

Viljelty kielo on iso- ja runsaskukkainen.

Hoida näin: Pidä hyödetyt kielot eli jääkielot kosteina ja vie yöksi viileään. Viileys pidentää kukintaa. Jos kukat lotkahtavat, leikkaa ne maljakkoon.

Joulun jälkeen: Jos omistat viileän paikan, voit kokeilla juurakon säilyttämistä kevääseen ja istuttamista ulos. Voit hyötää kieloja kaivamalla syksyllä elinvoimaisesta kasvustosta pulleita kukkasilmuja sisältäviä juurakoita.

Lue lisää jouluisia vinkkejä

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa.

Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis annansilmä ardisia atsalea hyasintti joulukukat joulukukkien hoito jouluruusu


Lisää samasta aiheesta