MAINOS

Joulukukat ja niiden oikeaoppinen hoito

PihaSisustus

Joulukukat tuottavat iloa pitkäksi aikaa, kun niitä hoidetaan oikein. Osa kasveista voidaan säilyttää ja jopa kukittaa vuosittain uudelleen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

p1350074-1

Atsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean ruukku ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kerran kuivumaan päässyt atsalea ei toivu entiselleen. Paras tapa kastella on upottaa ruukku pari kertaa viikossa veteen laitojaan myöten ja antaa sen olla vedessä noin puolen tunnin ajan, kunnes ilmakuplia ei enää pulpahda pinnalle. Näin juuristo kastuu läpikotaisin. Atsaleat viihtyvät saadessaan kevyen sumutuksen lehdilleen ainakin kerran päivässä.

Joulutähti on kotoisin lämpimiltä seuduilta ja se onkin herkkä vedolle ja kylmälle. Joulutähti sijoitetaan huoneessa valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voidaan kasvattaa viherkasvina.

jouluruusu

Jouluruusu viihtyy viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä. Kukinta voi jatkua jopa kuukauden. Tyypillisesti jouluruusun kukan väri on valkoinen, joka kukinnan edetessä vaihtaa väriään vihertäväksi. Jos jouluksi hankittu taimi on tarkoitus siirtää puutarhaan, se viedään kukinnan jälkeen talvehtimaan viileään kellariin.

kieloja

Kielo on melko harvinainen entisajan joulukukka ja sitä saakin yleensä vain astiaan istutettuna. Kielon hoidoksi riittää niukahko kastelu ja siirtäminen yöksi viileään. Kukinnan jälkeen kielon juurakot voidaan säilyttää viileässä ja istuttaa keväällä puutarhaan.

img-1082

Leikkotulppaanien varsiin leikataan uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen maljakkoon laittamista. Maljakkoon laitetaan kylmää vettä 5–10 cm. Vesi vaihdetaan muutaman päivän välein ja samalla voidaan leikata varsiin uudet imupinnat. Leikkotulppaanien kestävyys paranee useilla päivillä, jos ne viedään yöksi viileään.

ritarinkukka6-1

Sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja istutustulppaanit, viihtyvät viileässä. Niiden kukintaa voidaan pitkittää siirtämällä kasvit yöksi viileään. Sipulikasveja kastellaan erittäin niukasti, koska vesi saa niiden varret venähtämään ylipitkiksi. Kukinnan jälkeen hyasintin sipulit voidaan säilyttää viileässä ja istuttaa keväällä puutarhaan. Sipulikukat soveltuvat myös myös leikkokukiksi.

tulilatvavene

Tulilatvat, joulukaktukset, annansilmäbegoniat ja muut kukkivat ruukkukasvit kaipaavat kastelua muutaman päivän välein. Kukinnan ajan kasteluun käytetään laimeaa Luonnonravinnenestettä. Kukinnan päätyttyä niitä hoidetaan tavallisten viherkasvien tapaan.

Teksti: Biolan Oy, kuvat: Kauppapuutarhaliitto ry

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyasintti joulukoristeet joulukoristelu joulukukat joulukukka joulunvietto jouluperinteet jouluruusu


Lisää samasta aiheesta