Joulun lahjapapereiden ja muiden jätteiden kierrätys: lajittele oikein

Sisustus
16.11.2023

Ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalveluista neuvoo lähtökohtaisesti välttämään turhaa jätettä.

– Esimerkiksi joulun biojätemäärää voi vähentää suunnittelemalla ruokaostokset niin, ettei ylimääräistä ruokaa tarvitse heittää pois. Mikäli ruokaa kuitenkin jää jäljelle, sitä kannattaa pakastaa tai kutsua ystävät syömään joulun jälkeen, Partti suosittelee.

Joululahjoista syntyy paljon kierrätysjätettä

Joululahjoja on mukavaa antaa, mutta niistä syntyy paljon jätettä.

– Tavaralahjoissa kannattaa välttää huonolaatuista rihkamaa, joka päätyy nopeasti roskikseen. Aineettomat lahjat, kuten elämyslahjat tai lahjakortit, ovat oiva tapa vähentää jätettä, kannustaa Partti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikki kerrostalossa asuvat tietävät, miten hurjalta jätehuone näyttää joulunpyhien jälkeen.

– Koska joulun aikaan jätehuoneita ja kierrätyspisteitä ei tyhjennetä normaalilla aikataululla, isoja määriä lahjapakkauksia ja kartonkijätettä ei kannata viedä kierrätykseen joulunpyhinä eikä heti niiden jälkeen. Jos mahdollista, pyri säilyttämään roskapusseja tovi kotona jätehuoneen ylenmääräisen täyttymisen ehkäisemiseksi, Partti kehottaa.

– Pakkauslaatikot kannattaa litistää tai pakata sisäkkäin ennen keräysastioihin viemistä, tai muuten astiat täyttyvät ennen aikojaan ja ympäristö roskaantuu, hän lisää.

Kierrätys ja lajitteluopas joulujätteille

Täydellisesti jätteen syntymistä ei voi joulunakaan välttää. Joulujätteiden lajittelussa auttaa, kun tietää, mihin astioihin tyypillisimmät jätetyypit kuuluvat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin

Kinkkurasvaa ei tule kaataa viemäriin, sillä kovettuessaan se tukkii putket, mistä seuraa rottalauman herkutteluhetki ja putkimiehen kirjoittama iso lasku.

Kinkkurasva on parasta käyttää ruoanlaitossa, esimerkiksi paistorasvana tai kastikkeiden pohjana.

Jos kinkkurasvasta haluaa eroon, sen voi laittaa jähmetyttyään biojätteeseen. Nestemäisen rasvan voi imeyttää paperiin ja laittaa biojätteeseen. Isommat määrät nestemäistä rasvaa voi valuttaa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin. Tölkki teipataan kiinni, jotta rasva ei sotke paikkoja, ja laitetaan sekajätteeseen.

Lue myös: Lavuaarin viemäri tukossa? Kokeile avausta ensin itse

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jouluvalojen kierrätys

Kauneimmatkin valosarjat ovat rikkinäisinä sähkölaiteromua. Sähkölaitteiden maksuttomat vastaanottopaikat löytyy valtakunnallisesta hakupalvelusta.

Joulukuusien ja joulukukkien kierrätys

Varisevat joulukuuset voi jättää jätehuoneiden ulkopuolelle sellaiseen näkyvään paikkaan, josta jäteautonkuljettaja ne löytää. Pääkaupunkiseudulla kuusten noudosta ei peritä erillistä maksua. Muualla Suomessa käytäntö voi olla toinen, joten asia kannattaa tarkistaa paikkakuntakohtaisesti.

Joulukukat voi laittaa biojätteeseen ilman ruukkuja ja koristeita.

Lahjakäärepaperien kierrätys: sekajätteeseen tai energiajätteeseen

Lahjakäärepaperit eivät pinnoitteidensa vuoksi kuulu paperinkeräykseen, vaan ne voidaan laittaa sekajätteeseen tai energiajätteeseen, sillä pääkaupunkiseudulla ja osassa muutakin Suomea myös sekajäte menee energiahyötykäyttöön. Lahjapaperijätteen määrää voi vähentää paketoimalla lahjat kankaisiin lahjapusseihin tai edellisvuodelta säästettyihin siisteihin papereihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lahjanarut laitetaan seka- tai energiajätteeseen. Paperinarun voi laittaa myös paperinkeräykseen. Siistit narut ja koristeet kannattaa säästää ja käyttää seuravana jouluna.

Kynttilöiden steariini seka- tai energiajätteeseen

Kynttilöiden steariinin voi sijoittaa sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret laitetaan pienmetalliastiaan.

Alumiinivuoat ja -foliot metallinkeräykseen

Joululaatikkojen alumiinivuoista ja erilaisista alumiinifolioista tulisi kevyesti pyyhkäistä valuvat rasvat ja lajitella tuikkukynttilöiden tapaan metallinkeräykseen.

Erittele pahvi- ja muoviosat

Joulukalentereiden pahvikuori kuuluu pahvinkeräykseen ja muoviosa sekajätteeseen.

Tuotepakkaukset, joissa on sekä pahvia että muovia, voi laittaa muoveineen kartonginkeräykseen, mikäli pakkaus on pääosin kartonkia. Pakkauksen voi laittaa myös sekajätteeseen tai erotella kartonkiosan kartonkiastiaan ja muoviosan seka- tai energiajätteeseen.

Lue myös nämä ohjeet

Kompostointi talvella: herätä jäätynyt kompostori

Biojätteen keräysvelvoite – näin kompostointi muuttuu