Joulusauna kuuluu suomalaiseen jouluun

Kylpyhuone
Joulusauna kuuluu useimpien suomalaisten jouluohjelmaan, ja se onkin yksi perinteisimmistä jouluun liittyvistä tavoista. Valmistaudu jouluun siivoamalla sauna: pesutiloissa on usein otolliset olosuhteet homeen ja bakteerien kasvamiselle, joten saunan säännöllinen siivous ja tuuletus kannattaa ottaa tavaksi.

Joulusauna on ollut osa suomalaista jouluperinnettä jo vuosisatojen ajan – sauna kuuluu nimenomaan talonpoikaisperinteeseen, säätyläiset eivät saunoneet jouluna.

Joulusauna oli ensimmäinen vaihe joulun vietossa, sen avulla siirryttiin arjesta juhlaan ja samalla puhdistauduttiin. Saunomiseen valmistauduttiin pitkään eikä saunassa saanut puhua, jotta hyttyset eivät kiusaisi seuraavana kesänä. Tapana oli myös heittää kiukaalle olutta, jotta seuraavan vuoden sato kukoistaisi. Viimeiset löylyt heitettiin hengille tai saunatontuille.

Luo saunaan jouluista tunnelmaa talvisilla löylytuoksuilla, puhtailla laudeliinoilla ja kynttilöillä. Kaiken kruunaa pakastimesta kaiveltu koivuntuoksuinen saunavasta – tai -vihta.

Rento_lapinmarja

Lisää saunatuoksua muutama tippa löylykauhalliseen ja nauti tunnelmasta. Rento Saunan löyly- ja tunnelmatuoksussa tuoksuvat lapinmarjat. Kuva: Rento Sauna

Puhdas sauna kuuluu jouluun

Sauna kannattaa siivota perusteellisesti ainakin pari kertaa vuodessa. Suihkussa käyminen ennen saunaan menoa, laudeliinojen käyttäminen ja lauteiden huuhtelu saunomisen jälkeen pitävät saunan pidempään puhtaana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Imuroi tai lakaise irtoroskat lattialta.
  2. Puhdista katto ja seinät.
  3. Käytä lauteiden pesussa lämmintä vettä, sillä se avaa puun syyt ja auttaa lian irrottamisessa. Pese lauteet neutraalilla pesuainevedellä ja harjalla tai hankauspesimellä.
  4. Huuhtele lauteet pesemisen jälkeen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.
  5. Puhdista lattiakaivo. Käytä suojahanskoja lattiakaivoa puhdistaessa.
  6. Pese lattiat.
  7. Tuuleta.
  8. Lämmitä saunaa hetki, jotta sauna kuivuu.

Joulun alla kannattaa myös tarkistaa, pitäisikö kiuaskivet vaihtaa. Jos vanhat kiuaskivet ovat selvästi kuluneet, kannattaa hankkia uudet tilalle. Kiuaskivien vaihtoväli riippuu kivien laadusta ja siitä, kuinka usein saunotaan. Yleensä kivien kulumiseen menee 1–2 vuotta. Pese uudet kivet ennen kiukaaseen latomista, sillä kivissä voi olla likaa ja kivipölyä.

Joulusauna ja punainen väri kuuluvat jouluun. Lapuan Kankureiden Hila-saunatyyny ja laudeliina on kudottu jacquard-tekniikalla. Kuva: Lapuan Kankurit

Joulusauna ja punainen väri kuuluvat jouluun. Lapuan Kankureiden Hila-saunatyyny ja laudeliina on kudottu jacquard-tekniikalla. Kuva: Lapuan Kankurit

Lähteet: Suomalainen joulu ja Martat

Kuvat: Valmistajat

MAINOS
MAINOS LOPPUU