MAINOS

Puhtaus ja pyhyys kohtaavat joulusaunassa

Yleinen

Joulusauna on suomalainen perinteinen tapa rauhoittua sekä nauttia yhdessäolosta ja puhdistautumisesta. Mutta mikä tekee saunasta joulusaunan?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joulusaunassa yhdistyvät kehon ja mielen puhdistaminen. Lämpimissä löylyissä valmistaudutaan aattoiltaan rauhoittumalla ja keskittymällä joulun sanomaan. 

– Joulusaunassa kohtaavat puhtaus ja pyhyys hyvin luontevasti. Siellä lauteilla on yleensä positiivinen vire, eli harvoin jouluna tuodaan esiin kielteisiä asioita, pohtii puheenjohtaja Hannu Saintula Suomen Saunaseurasta.

Joulusauna rytmittää joulunodotusta.

– Osa ihmisistä käy joulusaunassa aamupäivästä ja toiset vasta lähempänä aattoillan ruokailua. Tässä voi olla alueellistakin vaihtelua, Saintula kertoo.

Joulusaunaperinteeseen liittyy myös vahva sosiaalinen ulottuvuus. Saunomiskokoonpanot voivat olla tavallisuudesta poikkeavia, eli löylyihin mennään koko suvun voimalla esimerkiksi mies- tai naisporukalla, vaikka arkena saunottaisiinkin itsekseen tai pariskunnittain.

Toki tämä vuosi koronarajoituksineen vaikuttaa saunaseuraan joulunakin.

↑Joulusaunassa rauhoitutaan ja valmistaudutaan joulunviettoon.

Nestettä ja suolaista pikkupurtavaa

Saunomiskokemuksiin kuuluvat myös perinteiset saunajuomat ja vilvoittelutauolla pieni suolainen syötävä. Joulusaunassa juomiin ja saunapaloihin voi satsata joulun hengen mukaisesti, mutta paras saunajuoma on joulusaunassakin raikas vesi.

–  Nestetasapainosta täytyy pitää huolta. Yleisohje kuuluukin, että nesteytys aloitetaan jo ennen saunaa. Saunahuoneeseen en suosittele alkoholijuomia, mutta saunaolut löylyjen jälkeen voi olla joillekin rauhoittava tapa, Saintula kertoo. Alkoholin nauttimisen jälkeen ei kuitenkaan kannata mennä enää löylyyn.

Yhden löylykerran taktiikalla pärjää pelkällä vedellä, mutta jos saunominen kestää kolmet neljät löylyt, kannattaa vilvoittelutauoilla nauttia jotain pientä suolaista – suoloja tarvitaan, koska niitä hikoillaan pois löylyissä.

Saunaan mennään mieluummin vähän nälkäisenä kuin vatsa pullollaan kinkkua ja lanttulaatikkoa. Siksi joulusauna ajoitetaankin perinteisesti tuhtia ruokailua edeltävään aikaan.

↑Kynttilät ja havut koristavat yksinkertaisesti mutta kauniisti joulusaunan.

Jouluna koristellaan myös sauna

Joulun saunakokemus alkaa kiukaan lämmittämisestä. Se on tärkeä osa perinnettä etenkin, jos kyseessä on savusauna tai puulämmitteinen sauna.

Saintula neuvoo, että koivun sekaan kannattaa laittaa leppää, jotta joulusaunaan saadaan muhevat löylyt.

– Polttopuiden pitää olla kuivia, eli ne kannetaan sisään hyvissä ajoin ennen aattoa. Klapit kannattaa kuoria ennen puulämmitteisen saunan lämmitystä, koska kuori savuttaa ja palaa epäpuhtaasti, Saintula neuvoo.

Vaikka saunoisi sähkösaunassa, sinnekin saa mukavasti jouluntunnelmaa pienin oivalluksin. Esimerkiksi Tervan, koivun ja havun aromit löylyveteen lisättynä tekevät tavallisesta saunasta jouluisen.

Kynttilänkin voi laittaa saunan ikkunalle palamaan, kunhan muistaa sammuttaa sen lähtiessään saunahuoneesta.

– Jouluna koristellaan ja valmistellaan myös sauna. Vihdat, valot ja havut tuovat joulusaunaan tunnelmaa, Saintula vinkkaa.

↑Kaikki punainen kuuluu jouluun, joten myös ruusunlehdet voivat koristaa joulusaunaa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulusauna puukiuas puusauna sauna saunajuoma saunasyötävä savusauna vasta