Joulutähti – parhaat vinkit joulukukan ostamiseen ja hoitoon

Sisustus
Joulutähti viihtyy parhaiten 15–22 asteessa ja mahdollisimman valoisalla paikalla.
Joulutähti on kaunis ja kestävä joulukukka. Joulukuun alussa hankittu joulutähti on teräkunnossa vielä uutenavuotenakin, kunhan muistaa pari hoitovinkkiä.Lue ohjeet joulutähden ostamiseen ja kukan oikeaoppiseen hoitamiseen!
28.3.2023

Joulutähti ja sen iloisen punaiset, valkoiset, kermanväriset tai railakkaat uutuusvärit valaisevat talvisenkin hämärän. Mitä kaikkea joulutähden hankkimisesta ja hoidosta pitäisi tietää? Millainen on hyvä lämpötila joulutähdelle? Entä miten valitset kaupassa parhaan joulutähden? Lue hoitovinkit ja nauti joulutähdistä pitkään!

1. Kastele joulutähteä kohtuullisesti!

Vaikka joulutähti onkin helppo hoidettava, yhtä se ei siedä: äärioloja. Tämä koskee myös kastelua. Litimärkä ruukkumulta tai aluslautasella seisova vesi näkyvät nopeasti joulutähden ulkonäössä, sillä lehdet alkavat kellastua ja putoilla.

Kastele joulutähteä uudelleen vasta sitten, kun mullan pinta on selkeästi kuivunut. Jos vettä valuu aluslautaselle tai suojaruukkuun, kaada se heti pois.

Normaalisti joulutähteä ei tarvitse lannoittaa, mutta jos havittelet sen jatkokasvattamista, voit lisätä kasteluveteen tavallista ruukkukukkalannoitetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Säilytä joulutähti lämpimässä

Joulutähdet ovat kotoisin Meksikosta, joten lämpötilan lasku alle 15 asteen ei miellytä joulutähteä lainkaan. Muista tämä, kun ostat joulutähtiä.

Asiantunteva kukkakauppias osaa pakata kukat sään mukaan, mutta jos pakkaat joulutähden itse, kääri sen ympärille tarpeeksi sanomalehtiä. Pelkälle kävelymatkalle marketista parkkipaikalle kymmenen asteen pakkasessa tarvitset noin kuusi kierrosta sanomalehteä joulutähden ympärille.

Lämpöpussi on myös hyvä ja nopea keksintö, mutta sekään ei pidä kylmää ulkona kauan. Pakkassäällä ei kannatakaan suunnitella pitkää kävelyretkeä joulutähtien kanssa. Joulutähtiä ei myöskään kannata jättää auton lämmittämättömään peräkonttiin ajon ajaksi.

Jos ulkona on pakkasta, ja jos olet joutunut kuljettamaan joulutähteä ulkoilmassa pikkukipaisua enemmän, avaa paketti vasta vartin tai puolen tunnin kuluttua. Näin paketin sisällön lämpötila ehtii tasaantua paremmin lähelle huoneenlämpötilaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulutähti viihtyy parhaiten 15–22 asteessa ja mahdollisimman valoisalla paikalla. Ikkunalaudan alla innokkaasti puhkuva lämpöpatteri voi kuitenkin kuivattaa lehtiä liikaa.

3. Valitse paras joulutähti jo ostaessa

Ole tarkkana joulutähtiostoksilla ja valitse vain paras. Huolellisinkaan hoito ei auta, jos joulutähti on jo päässyt vaurioitumaan matkalla.

  • Tarkista, että lehdistö on vahva ja palleromaiset kukat edelleen paikallaan tähden keskellä.
  • Vältä riippuvalehtisiä yksilöitä, sillä ne ovat saattaneet saada kuljetus- tai varastointivaiheessa kylmää tai liikaa vettä.
  • Kevyesti kuivahtaneen joulutähden sen sijaan saa vielä hoivattua kuntoon. Mullan kosteustilanteen voi nopeasti kokeilla sormella.
  • Vetääkö myyntipisteen lähellä? Esimerkiksi aivan suurten markettien ovien välittömässä läheisyydessä viima voi pakkaspäivänä viuhua niin, että joulutähdille se on liikaa.
  • Ei myöskään maksa vaivaa hankkia joulutähtiä sisältäviä asetelmia, jotka myydään suoraan kylmäkaapista.

Joulutähti

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä jouluvinkit!