Jouluvalot ja turvallisuus – 5 kysymystä ja vastausta

Talo
Clas_Ohlson_Valopuu
Jouluvalot tuovat kotiin juhlan tuntua, mutta niihinkin liittyy vaaranpaikkoja. Lue Tukesin asiantuntijoiden vastaukset jouluvalojen käyttöön ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

1. Ovatko led-jouluvalot turvallisempia kuin muut?

Led-valosarjat toimivat pienoisjännitteellä, ja niiden lamput eivät kuumene, joten niiden käyttö on turvallisempaa kuin muiden lamppujen.

2. Voinko jättää turvallisin mielin jouluvalot päälle, kun lähden yön yli jouluna kyläilemään?

Jos kyseessä on toimiva ja kunnossa oleva valosarja, ei ole mitään estettä jättää sitä päälle. Jouluvalo on valaisin siinä missä muutkin kodista löytyvät lattia- ja pöytävalaisimet. Turvallisuuteen liittyvät perusasiat pitää kuitenkin olla kunnossa:

  • Tarkista, että jouluvalo on kiinnitetty hyvin, ettei se esimerkiksi tipu.
  • Tarkista tasoille laitettavien valaisimien tukeva sijainti. Tämä on tärkeää, etteivät esimerkiksi kotiin jääneet lemmikit pääse kaatamaan valaisinta.

3. Jouluvalon muuntaja kuumenee käytössä, onko se vaarallista?

On normaalia, että muuntajat lämpenevät jonkin verran. Normaali kosketuslämpötila voi olla jopa 40–70 astetta. Kuumenemiseen voi myös itse vaikuttaa: muuntaja kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään. Muuntajan lämpeneminen riippuu muuntajan rakenteesta. Jos muuntaja lämpenee tavallista enemmän, se käyttöä ei ole syytä jatkaa.

4. Voiko jouluvaloista tehdä asetelmia esimerkiksi isoihin lasivaaseihin?

Jouluvalojen käyttöohjeet pitää aina lukea. Jos käyttöohjeessa on kielletty pitämästä valoja pienessä nipussa, älä silloin laita valoja vaasiin. Jos lamput ovat lähellä toisiaan, koko lamppusarjan kehittämä lämpö jää hyvin pienelle alueelle ja vaarana on, että lämpötila nousee liikaa. Vaasin lämpötilaa kannattaa tarkkailla. Led-valosarjat yleensä soveltuvat tällaiseenkin käyttöön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Käyvätkö kaikki ulkovalot sisäkäyttöön ja päinvastoin?

Eivät käy. Ulkojouluvaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävalot eivät ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Jouluvalon arvokilpeen on merkitty, soveltuuko se ulkokäyttöön. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja ei sovellu ulos. Lue ulkovalojen turvallisuudesta täältä: Millaiset jouluvalot soveltuvat ulos?

Yleisimmät jouluvaloihin liittyvät turvallisuusongelmat

  • Lamppujen tai lampun pitimien kiinnitys ei ole luotettava.
  • Liitäntäjohdon vedonpoisto on huonosti toteutettu.
  • Muuntajan eristys on puutteellinen.
  • Merkinnöissä ja ohjeissa on puutteita.

Lisää vinkkejä jouluvalojen turvalliseen käyttöön Valoa pimeyteen -oppaasta.

Lähde: Tukes, kuva: Clas Ohlson

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteena on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU