MAINOS

Joutsenmerkitty talo – uusi aluevaltaus Suomessa

Talo

Joutsenmerkitty talo, päiväkoti ja koulu ovat jo tuttuja muissa Pohjoismaissa. Nyt tavoitteena on rakentaa ensimmäinen vastaava talo Suomeen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on nyt käynnissä projekti, jonka tavoitteena on rakentaa maamme ensimmäinen Joutsenmerkitty talo. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkotirakennus taas etsii rakentajaa.

Muissa Pohjoismaissa on herätty rakentamisen ekologiseen kestävyyteen ja muun muassa sisäilma-asioihin aiemmin kuin Suomessa.

-Koska suurin kuluttajan tekemä investointi on yleensä asunto, pitäisi ympäristö- ja terveellisyysasiat huomioida pitkäjänteisesti rakentamisessa, Joutsenmerkin asiantuntija Terhi Uusitalo sanoo.

Ruotsissa jo satoja Joutsenmerkittyjä taloja

Esimerkiksi Ruotsissa on rakennettu jo satoja Joutsenmerkittyjä taloja ja päiväkotirakennuksia. Naapurimaan esimerkki rohkaisi Järvenpään Mestariasuntoja aloittamaan projektin, jonka tavoitteena on saada vihdoin ja viimein Suomeenkin Joutsenmerkitty kerrostalo.

Turussa taas etsitään parhaillaan kuntaa tai yksityistä toimijaa, joka haluaisi lähteä suunnittelemaan ja rakentamaan Joutsenmerkittyä päiväkotia. Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu.

– Tarkoitus olisi tehdä konsepti Joutsenmerkitystä päiväkodista. Myös joku yksityinen toimija voisi rakentaa päiväkotinsa aina Joutsenmerkityksi, projektipäällikkö Rauli Lautkankare Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Tavoitteena on valmistella päiväkotihanke kumppaneiden kanssa vuoden 2015 aikana ja toteuttaa se vuosina 2016–2020. Hankkeessa on mukana myös Turun yliopisto ja VTT.

Joutsenmerkitty talo on merkittävä ekoteko

– Se vaatii tietynlaisen tahtotilan ensikertalaiselta, sillä ympäristönäkökulman huomioiminen laajasti koko rakennusprosessin ajan, sitä ennen ja sen jälkeen vaatii usein pientä jumppaa. Hyödyt ovat kuitenkin pitkävaikutteisia kaikille osapuolille.

Tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset

joutsenmerkitty talo

Ruotsissa on rakennettu jo satoja Joutsenmerkittyjä taloja ja päiväkotirakennuksia. Kuva: Svilen Milev

Joutsenmerkittyjen talojen kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun ja ne täyttävät tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Joutsenmerkin vaatimukset liittyvät talon energiatehokkuuteen, hyvään sisäilmaan sekä talossa käytettyihin rakennusmateriaaleihin. Joutsenmerkki asettaa vaatimuksia myös rakennusprosessin laatuohjaukselle. Lisäksi rakennuksen luovutukselle sekä hallinnolle/käytölle on omia vaatimuksia.

Lisätietoja Joutsenmerkistä

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologinen rakentaminen ekotalo joutsenmerkki ympäristöystävällinen