Siirry pääsisältöön

Juhannuskokko saattaa kyteä päiviä

Mökki
Kokko on avotuli, ja sen sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Joissakin kunnissa luvan myöntää pelastusviranomainen. Kokkoa ei saa polttaa, jos metsäpalovaroitus on voimassa. Turvallinen paikka on esimerkiksi paljas kallio tai hiekkaranta. Kokko sytytetään tuohella, paperilla tai kuivilla puilla, ei polttoaineella. Lopuksi hiillos sammutetaan huolellisesti. Muuten se voi jäädä kytemään jopa päiviksi.

Kokko on monelle suomalaiselle tärkeä juhannusperinne, mutta juhlahumussa voi unohtua, että kokko on avotuli. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että kokon sytyttämiseen täytyy olla maanomistajan lupa. Pelastuslaitokselta kannattaa tarkistaa, tarvitaanko myös sen lupa avotulen tekemiselle. Kunnan tai kaupungin ympäristösäännöt tai -määräykset voivat rajoittaa kokon polttamista.

Tuli ja alkoholi ovat vaarallinen yhdistelmä. Kokkoa ei koskaan saa sytyttää päihtyneenä. Myös silloin, kun metsäpalovaroitus on voimassa, avotulen tekeminen on kiellettyä. Tuli leviää nopeasti kuivalla maalla, ja sytyttäjä on vastuussa palon aiheuttamista vahingoista. Varsinkin mökillä avun saaminen voi kestää kauan.

Kokon paikka vaatii harkintaa

Turvallisimpia paikkoja kokon polttamiselle ovat paljas kallio, hiekkaranta tai vedessä oleva lautta. Valitse paikka niin, että se on tarpeeksi kaukana rakennuksista, puista tai muista palavista materiaaleista, jotka voivat syttyä tuleen liekeistä tai kipinöistä. Ennen kuin sytytät kokon, tarkista, mistä suunnasta tuulee. Äkillinen tuulenpuuska saattaa olla yllättävän voimakas ja levittää liekit pitkälle. Älä sytytä kokkoa, jos tuuli on voimakas. Ympäristö kannattaa kastella huolellisesti, jotta tuli ei karkaisi maastoon.

Sytytä kokko tuohella, paperilla tai kuivilla puilla. Liuottimien tai bensiinin käyttäminen sytytysnesteenä on vaarallista, koska niistä lähtevä höyry syttyy räjähdysmäisesti. Lapset eivät saa mennä kokon lähelle. Kokonpolttaja huolehtii myös siitä, että lähistöllä on runsaasti sammutusvettä tai muita sammutusvälineitä hätätilannetta varten. Lisäksi hän valvoo, että tuli ei pääse leviämään. Lopuksi hiillos kastellaan huolellisesti, koska muuten se voi jäädä kytemään jopa päiviksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Artikkelin lähde SPEK, www.spek.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU