Juhannusliikenne – näin vältät ruuhkat ja onnettomuudet

Sisustus
Jos et voi välttää ruuhkaisimpia aikoja juhannuksen matkanteossasi, ota rauhallisesti: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin. Näillä käytännön ohjeilla voit tehdä juhannusliikenteestä turvallista ja sujuvaa. Katso ohjeet ja hyödylliset linkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Juhannusliikenne kasvaa tavalliseen kesäviikonloppuun verrattuna jopa puolella ja ruuhkia saattaa syntyä välillä yllättäviinkin paikkoihin.

– Turvallisuuden kannalta on tärkeää säilyttää maltti pahimmissakin ruuhkasumissa, huomauttaa Trafin Jussi Pohjonen.

Näillä vinkeillä juhannusliikenne sujuvaksi

Lue kuinka voit väistellä pahimpia pullonkauloja ja välttää onnettomuudet

1. Vältä ennakkoon tiedossa olevia ruuhka-aikoja

– Juhannusajan menoliikenne ajoittuu pääosin torstaille, jonkin verran myös juhannusaatolle, kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius Liikennevirastosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Liikenne ruuhkautuu torstaina kello 12–20 ja jonoutuu monin paikoin. Nopeudet voivat laskea 10–40 km/t normaalia alemmaksi. Juhannuksen paluuliikenne keskittyy juhannuspäivän jälkeiselle sunnuntaille ja on vilkkaimmillaan kello 11–21.

– Erityisesti ruuhkassa kuljettajan ja matkustajienkin hermot kiristyvät helposti, jolloin huomio saattaa livetä liikenteestä johonkin toisarvoiseen asiaan, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari muistuttaa.

– Jos takapenkki alkaa olla liian levoton, on tauon paikka. Matkustajat eivät siis saa häiritä kuljettajaa, mutta heidän tehtävänsä on pitää kuski hereillä. Tämä on erityisen tärkeää myös paluumatkalla juhannuksen vietosta, kun on valvottu, saunottu ja nautittu elämästä muutoinkin, jopa pidemmän kaavan mukaan.

Liikkuva poliisi valvoo liikennettä myös vesillä. Sisävesien venevalvonnassa keskitytään ruorijuopumuksien, pelastusliivien käytön sekä veneen varusteiden valvontaan. Seuraathan voimassa olevia säävaroituksia erityisen tarkkaan vesillä liikkuessasi!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Ota selvää tietöistä tai yleisötapahtumista – kätevästi liikenneviraston sivuilta

Udeliuksen mukaan liikennettä voivat haitata myös tietyömaat, vaikka työt niillä keskeytetäänkin juhannusajaksi. Tietyöalueella voi olla alennettu nopeusrajoitus tai kaistoja voi olla kavennettu tai suljettu kokonaan. Joskus liikenne on myös ohjattu kiertotielle. Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat sumautua suuren väkimäärän johdosta.

3. Kokeile vaihtoehtoisia reittejä

– Älä ole navigaattorisi orja. Suuntaa reittisi rohkeasti pois valtateiltä alemmalle tieverkolle. Nähtävää ja kauniita maisemia riittää, eikä matka-aika välttämättä kasva kovinkaan paljolla, Pohjonen neuvoo.

4. Kuljettajaksi virkein ja levännein – ja varmasti selvä

Alkoholi ja väsymys ovat vaarallinen yhdistelmä, ja kuljettajan keskittyminen liikenteeseen on turvallisen matkanteon kannalta erittäin tärkeää. Kun ajat, pidä huomiosi aina liikenteessä ja ajamisessa – ei radion säätämisessä, matkapuhelimeen puhumisessa tai kanssamatkustajissa. 

– Pääset turvallisesti perille ruuhkassakin, kun ajat jononopeutta, jätät pois turhat ohitukset ja pidät turvavälin riittävänä. Maltti on valttia etenkin ohituskaistoilla: ethän ohita koko jonoa ja aiheuta ohituskaistan loppukohtaan ruuhkaa. Kun nopeuserot ovat suuria ohittajien ja ohitettavien kaistoilla, syntyy todellisia vaaratilanteita, Pohjonen varoittaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rattijuopumukset ovat tavalliseen viikonloppuun verrattuna yleisempiä juhannusajan kaikkina päivinä. Liikkuva poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä juhannusliikenteessä. Juhannusaattona ja -päivänä poliisi keskittää voimiaan rattijuopumusvalvontaan juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä. Ennen juhannuksen paluumatkalle lähtöä tulee huolehtia siitä, että kuljettaja on levännyt tarpeeksi ja että alkoholin nauttimisesta on kulunut riittävän pitkä aika.

– Vaikka promillet ovat nollassa, niin ajokunto ei ole paras mahdollinen juhlien ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen, muistuttaa Pohjonen.

5. Älä anna sään yllättää – joka kolmas juhannus poutainen

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan juhannuksen päivälämpötilat ovat suuressa osassa maata tyypillisesti 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Öisin lämpötila laskee yleensä 10 asteen tuntumaan, Lapissa lähelle viittä astetta. Paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen. Toisaalta kesäiseen tapaan sade- ja ukkoskuurot tuulenpuuskineen ovat myös mahdollisia. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen juhannuksen viettoon ja etenkin vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse matkalla yllättämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU