ANNA-MARIA WASENIUS
KUVA STO FINEXTER
Tyylit ja muoti-ilmiöt elävät arkkitehtuurissa ja rakentamisessa. Julkisivu ilmentää aikaansa mitä tehokkaimmalla tavalla.
– Kivimateriaaleissa puhtaaksimuurattu tiili on menettänyt suosiotaan rappaukselle. Rappaus ja erityisesti ohutrappaus on yleistynyt voimakkaasti, Julkisivuyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Mattila kertoo.
Taloja on rapattu satojen vuosien ajan, mutta tuotteet ja tekniikat ovat kehittyneet.
– Olisi varmasti vaikea löytää tekijä 50-luvun roiskerappaukselle. Tuotteet ovat muuttuneet. Nyt käytetään moderneja sementtilaasteja, jotka ovat tyypiltään tasoitteen kaltaisia. Rappauslaastit ovat tätä nykyä huomattavasti työstettävämpiä, säänkestävämpiä ja niiden menekki on pienempi, Mattila kuvaa.

Kuva Stofinexter
Tuoteuutuuksia ovat eriste- ja levyrappaukset.
– Niiden avulla rappaus voidaan periaatteessa tehdä taloon kuin taloon eikä se vaadi alustakseen tiilimuuria tai harkkorakennetta. Rungon tai rappausalustan stabiilius on kuitenkin armoton vaatimus.
Rappaus on ammattimiehen työtä, mutta nyt rapparia etsivä törmää luultavasti työvoimapulaan.
– Rappausliikkeet ovat erityisurakoitsijoita, mikä vaikuttaa myös työn hintaan. Harva kuitenkaan pystyy itse rappaamaan. Riskit ovat suuret, kun tulos näkyy vuosikymmeniä.
Puun koostumus ei juuri ajan saatossa kehity, mutta sen työstäminen ja käyttötapa muuttuvat.
– Lomalautaratkaisun lisäksi tarjolla on erityyppisiä valmiiksi pohjakäsiteltyjä verhouslautoja eri profiileilla, joten valikoimaan kannattaa perehtyä. Yleinen suuntaus käy kohti massiivisempia puuverhouksia. Verhouslautojen leveys on paikoin jopa 20 cm ja paksuus 30 mm.
Minkälaisia valintaan vaikuttavia erottavia ominaisuuksia Mattila näkee puun, tiilen ja rappauksen välillä, vaikka julkisivumateriaalin valintaa ohjannee erityisesti estetiikka?
– Tiili varaa lämpöä, rappaus ja puu eivät. Rakennuksen eristyskyky voidaan kuitenkin valita halutuksi verhouksesta ja runkoratkaisusta riippumatta. Käyttöikä ja huollontarve vaihtelevat siten, että kivipohjaiset pinnoitteet ovat puuta helppohoitoisempia. Hyvin säältä suojattu puuverhous voi saavuttaa 50 vuoden iän, hyvin tehty rappaus ja tiilimuuri kestävät helposti 100 vuotta. Aukea paikka ja lyhyet räystäät koettelevat erityisesti puuverhousta. Tiilen ja rappauksen kohdalla rakenteiden liikkumattomuus on tärkeä tekijä. Perustan ja rungon lisäksi stabiiliuteen vaikuttaa rakennuksen pohjaratkaisu, aukkojen määrä ja muoto sekä erilaiset yksityiskohdat. Puuverhous on tavallisista julkisivumateriaaleista hankintahinnaltaan edullisin, mutta kustannukset tasaantuvat ylläpidon kautta.
Haastateltavana tekniikan tohtori Jussi Mattila, Julkisivuyhdistys Ry ja Tampereen teknillinen korkeakoulu.