MAINOS

Juurakoiden istuttamisella ei kiire – torju liljakukot helposti

Piha

Monivuotisten juurakoiden istuttamisella ei ole kiire, lue helpot säilytysvinkit! Ulkomaiset nettikaupat ovat suuri uhka vieraslajien leviämiselle – suosi siis suomalaista. Muistisääntö auttaa, milloin havujen ja ruusujen talvisuojat voi poistaa. Pikkuhiljaa lämpenevät ilmat saavat myös liljakukot liikkeelle, torju ne liljoista yksinkertaisella niksillä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Juurakoiden säilytys on helppo homma

Monivuotisten juurakoiden istuttamisella ei ole kiire. Niissä on multaa pakkauksissa pitämässä ne kosteina ja estämässä kuivumista, joten pistä vain pussi sellaisenaan viileään, vaikka ulos ja varjoon. Viileä ja lämmittämätön katos, autotalli, kellari ja jopa jääkaappi käy hyvin. Pääasia on, että juurakkopussi pysyy viileässä, mielellään alle +5 asteen lämpötilassa ja pois auringonvalosta ennen istuttamista. Toinen vaihtoehto on istuttaa ne nyt ruukkuihin esikasvamaan ja istuttaa sitten kesemmällä ulos.

Sitten kun maa alkaa olla sula ja tarkenee istuttaa, niin juurakot maahan vain ja vettä päälle. Kasvu alkaa heti ja kiihkeänä. Sitä hetkeähän ne ovat odottaneet koko pitkän talven! Perennavalikoimani kokonaisuudessaan löydät täältä.

Kuu kääntyi alakuulle, mitä nyt on hyvä tehdä ja kylvää?

2.5. kuun vaikutus kääntyi alakuulle, ja se jatkuu aina 25.5. asti. Se tarkoittaa sitä, että nyt olisi hyvä aika kylvää ja istuttaa ne kasvit, jotka tekevät satoa maan alle eli kasvu saisi olla voimakkainta maanrajasta alaspäin. Se, että suosivatko kelit, onkin eri juttu, mutta aina voi onneksi esikasvattaa sisällä. Ulkona kannattaa kääntää maata ja putsata rikkaruohon juurakoita pois. Istutukset sitten loppukuusta ja ensi kuun alussa.

Valkosipulin koko kasvukauden kasvatusohje

Viime viikolla oli puhetta valkosipulin ensitoimista nyt ja muutama kaipaili koko kasvukauden ohjetta. Sitä kun ei kuulemma löytynyt ihan helpolla sivuiltamme. Se on kyllä totta, että se on siellä hiukan ”piilossa”, vaikkei siinä mitään salaisuutta olekaan. Ohje löytyy täältä.

Varo vieraslajeja, nettikaupat yksi uhka

Viime viikolla tuli uutisia ja muistutuksia taas siitä, että kannattaa olla varovainen vieraslajien kanssa. Etenkin näin keväällä on suuri houkutus tilata ja hankkia erilaisia kasveja – ja se on hieno asia, mutta eiköhän noita vieraslajeja ole jo ihan tarpeeksi, ettei niitä jättiputkia ja espanjansiruetanoita enempää tarvita luontoon leviämään. Tutkijat pitivät yhtenä suurimpana uhkana ulkomaisia nettikasvikauppoja, joiden suosio kasvaa kasvamistaan.

Me toki kannamme vastuumme täällä, eikä meidän kautta ole myynnissä yhtään haitallista vieraslajia koskaan, siihen voit luottaa. Monessa maassa niiden luokitus on erilainen kuin meidän, joten olethan tarakkana, jos tilaat tai tuot tuliaisina kasveja ulkomailta.

Kätevä linkki, josta vieraslajeja voi tunnistaa ja niiden torjuntavinkkejä lukea on täällä.

Varo punkkeja!

Ensimmäiset punkit on jo löydetty. Etenkin rannikolla pitää olla varovainen ja käyttää pitkiä housuja ja vaatteita muutenkin maastossa liikkuessa sekä tehdä huolellinen tarkistus aina, kun luonnosta tulee. Punkki ei ole leikin asia.

Suojat vielä paikoillaan, muistisääntö auttaa

Ei varmasti kenellekään ole tullut vielä edes mieleen poistaa havujen ja ruusujen talvisuojia, kun kelit ovat olleet sen verran viileitä. Sen lisäksi, että sää on ollut suorastaan jäätävä, routa ei ole sulanut kunnolla. Hyvä muistisääntö on, että kun pistolapion voi työntää terää myöten maahan, niin talvisuojat voi poistaa. Silloin on maa sula ja juuret takaavat vettä kasville.

”Esikasvatetut taimet pelastivat kevääni”

Mennyt kevät oli monelle kotikasvattajalle vaikea. Aurinko ei juuri hellinyt taimikasvattajaa, ja kylmät ilmat vaivasivat muutenkin. Meille ammattipuutarhureille kevät oli haastava, mutta toki meillä on ”konstimme” (lisävalotus ja säädettävät kasvihuoneolosuhteet), joten taimet kasvoivat normaalisti, ehkä aavistuksen verran hitaammin mutta sitäkin vantterammin. On siis ollut ilo olla apuna, kun kotona taimet eivät ole onnistuneet ja olemme saaneet pelastaa kevään monille.

Taimien toimitusajat lähestyvät loppuaan ja viimeinen erä niitä valmistunee pian ja niiden lähetykset käynnistyvät tällä ja ensi viikolla. Ei siis hätää, piipahda täällä – ja vantterat ja hyvin kasvavat taimet ovat sinulla viikossa.

Liljakukot liikkeellä, valkosipulivesi pelastaa

Lämmenneet ilmat saivat myös talvehtineet liljakukot liikkeelle. Ne kannattaa kerätä heti pois, ennen kuin ne ehtivät lisääntyä. Yksi hyvä keino pitää ne poissa liljoista on ruiskuttaa tai kastella liljat valkosipulivedellä. Sekoita ruokalusikallinen valkosipulijauhetta kastelukannulliseen haaleaa vettä ja kastele tai sumuttele liljoja sillä. Valkosipulin haju hämää liljakukot pois liljoista. Lue lisää liljakukosta täältä.

Lämpenevien kelien myötä iloista puuhasteluaikaa kasvien ja pihan parissa toivotteleepi,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

juurakko kevätsuojaus punkit punkki puutiainen taimet taimi taimikasvatus