MAINOS

Kaada joulukuusi, amarylliksen kasvusta – uusia huonekasveja kotiin

Piha

Paras aika kaataa joulukuusi on kuun kierron mukaan 27.11.–8.12. Amaryllisten kukkimiseen vaikuttavat ennen kaikkea lämpö ja valo. Uusia huonekasveja hankkiessa karanteeni tuholaisten varalta on enemmän kuin toivottavaa. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viime viikolla oli puhetta eri väristen ja eri lajiketta olevien amaryllisten kasvunopuksista. Tässä vertailun vuoksi kolme samaan aikaan istutettua ’Alfrescon’ sipulia. Tämä kukassa oleva on ollut +24–26 asteen lämmössä ja kasvilampun alla. Toinen, jonka varret jo kasvaneet kunnolla, on ollut ikkunalaudalla ja lämpöä +22–24 astetta. Kolmas, josta vasta näkyy nuppujen alut, on ollut +18 asteessa ja ikkunalaudalla. Tämä osoittaa hyvin kuinka suuri merkitys lämpötilalla ja valolla on etenkin valkoisilla lajikkeilla. Eli valkoisia lajikkeita kannattaa herätellä kasvun alkuun aina hiukan lämpimällä paikalla. Sitten kun ne lähtevät kasvuun, niin kasvavat normaalissa huoneenlämmössä.

Joulukuusia voi kaataa nyt

Paras aika kaataa joulukuuset on kuun kierron mukaan 27.11.–8.12. Tänä aikana kaadetuissa puissa kestää neulaset hyvin ja kuusi pysyy komeana koko joulun ajan.

Rännien puhdistusta

Vaikka olin omasta mielestäni puhdistanut rännit sen jälkeen kun kaikki lehdet olivat puista tippuneet, niin vielä niitä oli kertynyt. Tarkista sinäkin vielä ennen pakkasia, että onhan rännit puhtaat.

Patterit pienemmälle ja kasvilamput päälle

Lämmityspattereita olen säätänyt hiukan pienemmälle huoneesta missä huonekasvit ovat pelkän luonnonvalon armoilla. Valoa kun ei ole muutenkaan tähän aikaan vuodesta yhtään liikaa ja nämä harmaat päivät vie sen vähänkin valon, niin kasvit pärjäävät paljon paremmin, kun huoneen lämpötila on siinä +15 asteen tienoilla. Samalla vähenee myös haitallinen veto ja kuivan ilman ongelmat.

Kasvilamput olen säätänyt ajastimen avulla palamaan aamu kuudesta ilta kymmeneen. Ne kun ei vie virtaa juuri mitään, niin ei ole mitään syytä pihdata niiden käyttöä nyt, kun kasvit kunnollista valoa eniten tarvitsee. Ja kyllä ne viihtyvätkin! Kaikki kasvit ovat yhtä komeita kun sisälle tuotaessa, ellei jopa komeampia.

Näitä ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja lamppuja saat vain minun kauttani täältä, ja toki johtoja myös. Pelkkä lamppu 65 €, lamppu ja 3 metrin johto ripustuslenkillä 69,90 €. Lampussa E27 kanta.

Uusi huonekasveja kotiin – karanteeni tuholaisten varalta

Myynnissä olevissa huonekasveissa on tavattu nyt normaalia enemmän erilaisia tuholaisia. Jos nyt hankit huonekasveja, niin katso hyvin tarkkaan kaikki lehdet ja etenkin niiden alapinnat, vaikka suurennuslasilla. Ja parasta olisi pitää uudet kasvit erillään muista kasveista jokunen päivä tai mielellään parikin viikkoa, ja tarkkailla mahdollisia tuholaisia, etteivät ne suotta pääse leviämään muihin kasveihin. Mihinkään paniikkiin ei ole syytä, mutta hiukan kannattaa katsella sillä silmällä.

Takkatuli ja pieni muistikirja

On taas tämä ihana vuodenaika. Laitan illalla takkaan tulet, keitän kupposen kuumaa, vedän villasukat jalkaan ja istahdan kiikkustuoliin takan lämpöön. Selailen kevään ja kesän aikana tehtyjä muistiinpanoja ja kuvia kännykästä. Kaivan esiin pienen muistikirjani ja kirjoittelen siihen kuluneen vuoden tähtihetket ja muutenkin muistettavat asiat. Muistikirjaa tulee myös selailtua taaksepäin ja aivan fantastisia muistoja ja opittuja asioita menneiltä vuosilta palautuu mieleen, ihan kuin ne olisi eilen tapahtuneita! Onko sinulla tällaista tapaa? Jollei ole, niin suosittelen aloittamaan. Nykyään se on niin helppoa, kun paljon asioita tulee tallennettua kännykään ja sieltä ne palautuvat helposti mieleen. Ja tuosta pienestä muistikirjasta tulee aivan uskomattoman rakas ja ihana teos mitä pidempään sitä tekee. Ja parasta siinä on, että sen kirjoitukset saa olla ihan omanäköisiä (ihan niin kuin oma puutarhakin), ja koskaan sen aloittaminen ei ole myöhäistä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvit joulukuusi Juha Toikka kasvilamppu


Lisää samasta aiheesta