MAINOS

Kaada joulukuusi – venähtäneet joulukukat

Piha

Pitkiksi venähtäneistä joulukukista saa näyttäviä ja kestäviä asetelmia. Muista myös asettaa kuminauha amarylliksen tyveen – tiedätkö miksi? Nyt on paras aika kaataa joulukuusi!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tasetit ja amaryllis hiukan venähtivät – ja siitä se ajatus sitten lähti

Tuossa kun tulee testailtua niin valon, lämmön kuin kastelunkin vaikutusta kasveihin, niin osa taseteista ja amarylliksistä venähti hieman liian pitkiksi ja meinasivat alkaa kaatumaan. No, hätä ei ole tämän näköinen – veitsi käteen, varret poikki ja kukat maljakkoon.

Ps. muistahan laittaa kuminauhan amarylliksen varren tyveen aina ennen maljakkoon laittoa. Näin se ei lähde kerimään itseään auki maljakossa ja sen vedensaanti pysyy hyvänä. Pahimmillaan se saattaa keriä varren auki ylös asti ja näin sen vedensaanti loppuu ja kukka kuivuu ennen aikojaan.

Nyt joulukuusen kaatoon – aikaa 8.12. saakka

Joulukuusen haku aatonaattona on kyllä ihana ja tunnelmallinen juttu, mutta jos haluat, että neulaset kestää siinä kiinni, niin se olisi hyvä kaataa ja laittaa varastoon nyt kun kuun vaikutus on kohdillaan aina 8.12 asti.

Viileässä varastossa kuusi säilyy helposti ilman mitään konsteja, mutta jos haluat varmistaa, niin laita kuusen tyvi vesiämpäriin.

Joulukuusen hoito-ohjeet

Joulukuusi on yksi niistä perinteistä ylpeyden aiheista jouluna, ja kun sen kaataa ja hoitaa, niin se on komea vielä loppiaisenakin.

Tässä nämä perinteiset joulukuusen hoito-ohjeeni – ja ne olisi löytyvät myös kotisivuiltani

1. Kaatoajankohta (huom. kuun vaikutus vuosittain – tänä vuonna 8.12. asti)

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu, vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa puulle vettä ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2. Kuusen osto

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi kokoajan vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Pidä tyvi esiämpärissä ja suihkuta neulasto välittömästi kylmällä vedellä – vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan ja tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu ulos osumatta oviin / ovenkarmeihin. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Ja vielä pari niksiä parempaan lopputulokseen:

  • Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on hyvä.
  • Vesi pysyy jalassa puhtaana, jos puristat sitruunasta pari tippaa veden joukkoon, tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
  • Ja jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin neulaset pysyvät paremmin.

Kotimaisten kuusien kasvattajia ja lisää tietoa saat Joulupuuseuran sivuilta. 

Hyvää joulukuusen hakureissua ja erittäin hyvää itsenäisyyspäivää toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis joulukukat joulukukka joulukuusen hoito joulukuusen kaato joulukuusen kuljetus joulukuuset


Lisää samasta aiheesta