MAINOS

Kahviautomaatti haastaa perinteisen kahvinkeittimen

Keittiö

Kahvinkeitin valitaan makutottumusten ja kahvin juomismäärän mukaan. Perinteinen suodatinkahvinkeitin on edelleen suomalaisten ykkösvaihtoehto, mutta yhä suositumpia ovat kahviautomaatit, kapselikoneet ja erilaiset pressopannut. Mikä sopii sinulle parhaiten?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suurin osa suomalaisista valmistaa kahvinsa perinteisillä kahvinkeittimillä, mutta kiinnostus kahviautomaatteja kohtaan on kasvamassa. Mitä kaikkea onkaan tarjolla, ja millainen kahvinkeitin tai kahviautomaatti sopisi sinulle parhaiten? 

Suodatinkahvinkeitin valmistaa kahvin eri tavalla kuin espressokeittimet, mutteripannut ja kapselikoneet. Suodatuslaitteessa kahvijauheen päälle valuu vesi, joka irrottaa aromit kahviin, kun taas kapseli- ja espressokoneissa voimakas höyrypaine irrottaa maut juomaan. 

Suodatinkahvinkeittimellä kahvia saa nopeasti ja helposti suurellekin porukalle. Suodatinkahvinkeitin soveltuu myös satunnaisille kahvinjuojille tai vierasvaraksi. Edullisimpia malleja saa parillakymmenellä eurolla, laadukkaammat keittimet maksavat parisataa. Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Joonas Heiniö kertoo, että kallimmissa keittimissä suodatustekniikka paranee ja niissä on tekniikkaa enemmän, esimerkiksi automaattiset tippalukot ja kalkinpoistotarpeesta kertova merkkivalo. Kaikissa nykyään myytävissä kahvinkeittimissä on automaattinen virrankatkaisu. EU-direktiivin mukaan lasikannullisen kahvinkeittimen pitää sammua itsestään 40 minuutin päästä kahvin keittämisestä. 

– Moccamaster on klassikko ja myydyimpiä mallejamme, mutta valikoimassa on muitakin hyviä merkkejä, Heiniö toteaa. 

Kahviautomaatti tuo kahvilan kotiin

Kahviautomaatit ovat monelle kahviloista tuttuja laitteita. Latteja, cappuccinoja ja muita erilaisia espressopohjaisia kahveja valmistavia kahvikoneita löytyy yhä useamman suomalaisen keittiöstä, ja usein sellainen saatetaan hankkia sen perinteisen Moccamasterin kaveriksi. Tekniikka on eri kahviautomaateissa suurin piirtein samanlainen: laite valmistaa vastajauhetuista pavuista erivahvuisia kahveja. 

Millainen kahviautomaatti kannattaa hankkia? Kahviautomaatin valintaan vaikuttaa eniten se, millaista kahvia halutaan juoda.

– Kaikilla kahviautomaateilla voi valmistaa mustaa kahvia. Jos haluat maitokahveja, tarvitset siihen oikeanlaisen laitteen. Toinen  tärkeä valintakriteeri on kahviautomaatin automaattitaso. Joissakin laitteissa kahvi valmistuu nappia painamalla, kun taas puoliautomaattiset laitteet vaativat vähän enemmän omaa säätämistä, Heiniö toteaa. 

Kahviautomaattia hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen helppohoitoisuuteen ja käytettävyyteen. Toiset haluavat hipaisunäytön, toiset manuaaliset nappulat. Heiniön mukaan hyvän kahivautomaatin saa noin 600 eurolla. Kalliimmista kahvilatasoisista laitteista saa maksaa muutaman tonnin.

Kapselikeitin vaihtelunhaluisille, pressopannulla pari kupillista

Jos kahviautomaatti tai perinteinen kahvinkeitin eivät kiinnosta, tarjolla on muitakin tapoja valmistaa kahvia. 

Kapselikeittimellä saa valmistettua yhden kupillisen kahvia nopeasti ja helposti. Yksi laite valmistaa kaikki juomat kaakaoista kahveihin, joten se sopii koko perheelle.

– Kapselikeitin on hyvä valinta erityisesti niille, jotka haluavat kokeilla erilaisia makuja. Dolce Gusto -keittimessä on noin 30 erilaista makuvaihtoehtoa. Laite itsessään on edullinen, mutta jos kahvia juo paljon, kannattaa ehkä panostaa kahviautomaattiin: kapselikupilliselle tulee hintaa n. 30 senttiä, kun kahviautomaateissa se on noin 10 senttiä, Heiniö sanoo.

Pressopannuissa kahvijauheen päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, ja pienen vaikutusajan jälkeen jauhe painetaan siivilällä pannun pohjalle. Pressopannuilla ei voi valmistaa kahvia suuria määriä kerralla, joten se sopii erityisen hyvin parin kupillisen juojille.

Vanhan ajan mutteri- eli mokkapannulla kahvi valmistetaan liedellä, ja siinä höyrypaine irrottaa aromit kahviin. Saatavana on erilaisia kokoja moniin eri tarpeisiin. Mutteripannu sopii hyvin vaikkapa mökille!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

espressokeitin espressokone kahvi kahviautomaatti kahvikapseli kahvikone kahvin keittäminen kahvin valmistaminen