MAINOS

Kaikki joulukuusen kaadosta, säilytyksestä ja hoidosta – lue puutarhurin vinkit

PihaSisustus

Joulu lähestyy – pian on aika pohtia, mistä saadaan hieno kuusi jouluksi ja miten joulukuusi pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Lue puutarhurin vinkit kuusen kaatoon ja säilytykseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joulukuusen haku aatonaattona on tunnelmallista, mutta jos haluat, että neulaset kestävät siinä kiinni, niin kuusi olisi hyvä kaataa ja laittaa varastoon nousevan kuun aikana (*5.-19.12.2021).

1. Kaatoajankohta

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Säilytä kaadettua kuusta kylmässä, esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2. Kuusen osto

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile, ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Hoito sisällä

Vedenkulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Pari vinkkiä parempaan lopputulokseen

  • Laita kuuselle raikasta kasteluvettä heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle, esimerkiksi 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä.
  • Vesi jalassa pysyy puhtaana, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
  • Jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin neulaset pysyvät paremmin!

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukuusen hoito joulukuusen kaato joulukuusen kuljetus joulukuusi