MAINOS

Kaikki siemenkylvöistä – availe pihakasvien suojia, siirrä lumet katoilta ja seinustoilta

Piha

Suojaa viimeistään nyt puutarhan arat kasvit kevään ahavalta, mutta muista jättää huppuihin ilmareikä. Kevytrakenteisten kasvihuoneiden katoilta ja seinustoilta kannattaa siivota lumet pois ennen kuin särkevät rakenteita. Kaikki siemenkylvöistä aina siementen testaukseen ja eri multiin!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Päivät pitenevät ja valonmäärä lisääntyy hiljalleen sille tasolle, että puutarhurin kiireet alkavat kiihtyä kiihtymistään. Nyt on vielä o leppoisaa, mutta muutaman viikon päästä ei ehkä enää ihan niin kiireetöntä… Istutusta, koulintaa, pienten alkujen hoitoa, talvehtivien herättelyä jne. Siitä se kasvun ihmeen ihanuus taas alkaa!

Pihakasvien suojilta henkireiät auki

Ilma lämpenee ja aurinko on hellinyt poikkeuksellisen kovin, joten jos sinullakin on arimpia pihakasveja suojattu erilaisin peittein, niin nyt on hyvä käydä tarkistamassa ja tarvittaessa avaamassa niille henkireikä sinne yläpäähän. Muuten suojan sisällä voi lämpötila nousta liian korkeaksi ja kasvit kuivua ja vahingoittua, pahimmillaan jopa kuoliaaksi asti. Toki maa on nyt monin paikoin sulaa, että juuret eivät onneksi ole jäässä, mutta lepotilassa kasvit nyt kumminkin ovat, joten vararavinnolla elävät. Ei siis suotta altisteta niitä liian aikaiselle heräämiselle ja lämpötiloille. 

Ja jollet ole vielä suojannut arempia kasvejasi, niin nyt on juuri oikea aika tehdä se. Kevätahavat alkaa nyt!

Lumet pois kasvihuoneiden katoilta ja seinämiltä

Erityisesti sellaisten kevytrakenteisten muovi- ja lasihuoneiden katoilta ja seinänvieriltä kannattaa lumet siirrellä nyt pois. Katolta usein huomaakin lumet ottaa pois, mutta seinänvierelle jäävä lumi muuttuu nyt heikkorakenteiselle huoneelle vaaralliseksi, kun se kastuu ja alkaa kaatuilla ilmojen lämmetessä. Pahimmillaan se saattaa kaatua juurikin sisäänpäin ja rikkoa koko huoneen, kun seinä sortuu. Noilla vahvemmilla huoneilla ei yleensä tätä vaaraa ole, mutta aina on parempi olla ennakkoon ahkera, kuin odottaa vahingon tapahtumista, eikö vain.

Siemenkylvöjen perusteet

Osa siemenkylvöistä on täällä meilläkin jo tehty, mutta paljon on vielä edessäpäin. Kunnollisen kasvulampun alla kylvöjä on voitu tehdä jo niin kasvihuoneella kuin sisälläkin. Tuon led-lampun alla tulee kyllä ihan mahdottoman hyviä, napakoita taimia. Ne nousevat tasaisesti, nopeasti ja lisäksi ne on helppo koulia. Toisaalta koulimisella ei ole niin kiire, kun taimet saavat hyvin valoa, niin eivät veny ja vanu, vaan pysyvät napakoina.

Vaan tuo itse kylvöhomma. Se on sitten mahdottoman mukavaa puuhaa ja onnistuu kyllä hyvin, kun muistetaan ihan pari pikkujuttua ennen kuin aloitetaan. Kerrataanko varoiksi:

  • Puhtaat astiat ja multa on ehdottomasti tärkeää.
  • Kylvömultana kannattaa käyttää vain kylvö- tai kaktusmultaa.
  • Tarkistetaan siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys. Se vaihtelee pinnasta aina muutamankin sentin syvyyteen.
  • Kylvön jälkeen kevyt sumutus hyvällä sumuttimella ja muovikelmu (tai vastaava viritelmä) päälle.
  • Kun siemenet itävät, aloitetaan tuuletus ja totutetaan taimet huoneilmaan hiljalleen, mutta ajoissa.
  • Koulitaan taimet ajoissa! Tässä käy helposti niin, että vartutaan muutama päivä liikaa ja sitten ollaankin ongelmissa.

Ja pari niksiä, jolla onnistuu vieläkin helpommin / paremmin:

Mullanpinta ei homehdu, jos sumutat sen sekoittamalla 1 litraan vettä 1 tl Atamon-säilöntäainetta. Kevyt sumutus kylvön jälkeen ja pinta ei homehdu.

Lämpömatolla saat tasaisen ja onnistuneen itämistuloksen kätevästi.

Kunnolliset kasvatusnapit, ah, nämä ovat ihan must, kun idättää isompia siemeniä tai koulii taimia. Ei tuhannet ammattiviljelijät suotta näitä käytä!

Minikasvihuoneet ovat käteviä, etenkin kun niissä on ajateltu kastelu ja tuuletus oikein.

Merkkaustikkuina toimivat kertakäyttölusikathyvin. Tekstin kun kirjoittaa sisäpinnalle, niin ei häviä kastelun tai auringonvalossa.

Ja valo, se on aivan ehdottoman tärkeä asia. Hajavalo on yleensä luennonvalosta suositeltavin. Ei suora eikä liian vähän, molemmat tuottavat huonon lopputuloksen. Paras tapa hallita tuo valo on käyttää tätä LED-valoa. Sen valonlaatu on kasveille täydellinen – itävyys on hyvä ja tasainen, ja taimet napakoita. Ajastimella säädän käytännössä 18 tuntia valoa ja lamppu hyvin lähelle kylvöastiaa. Tämä kun ei kuumene, niin voi huoletta olla melkein ”kiinni” kasveissa.

Oikean mullan valinta

Siemenkylvöissä käytetään aina hyvin hiekkapitoista ja mietoa seosta, ja kylvöseos ja/tai kaktusmulta ovat käytännössä hyviä. Myös kookoskuituseos käy, mutta ihan pienille siemenille se ei ehkä ole kaikkein kätevintä.

Taimet koulitaan ja juurrutetaan aina taimi- tai kookoskuituseokseen. Itse suosin nykyään hyvin pitkälti kookosta, kun se on niin helppo, puhdas, edullinen ja kastelijalle armollinen tuote.

Nyt myös sammalpohjaiset tuotteet tekevät tuloaan ja uskon, että niistä tulee hyviä tuotteita. Itselläni on testit ja käyttökokemukset vielä melko vähäisiä, mutta tämän kasvukauden jälkeen tiedän niistä jo paljon enemmän.

Aina välillä huomaa laatueroja eri mullissa ja yksi hyvä keino varmistaa hyvä seos, on hankkia parin tai kolmen eri valmistajan multia ja sekoittaa niitä keskenään. Silloin riski siitä, että jokin multaerä on ”huono” pienenee.

Keijunmekon siementen itävyys koetuksella?

Kovasti on ihmetelty, että miksi kaupasta ostettujen keijunmekon siemenet eivät idä kunnolla, mutta itse kerätyt siemenet itävät 100%. Syy on hyvin looginen. Keijunmekon siemenen ympärillä oleva huntu on sille erittäin tärkeä. Se pitää siemenen kosteana (näitähän ei saa peittää) ja itävänä. Matkalla kauppaan siemeniä käsitellään paljon ja silloin nämä hunnut siementen ympäriltä rikkoontuvat, jolloin huntu ei ole tekemässä tuota tärkeää tehtäväänsä.

Vanhojen siementen testaus ja miksei kasvatuskin onnistuu kätevästi kylvölautan avulla. Tuon lautan idean pääset näkemään täältä.

Oheisessa kuvassa näkyy nuo ohuet hunnut, jotka siis säilyy itse otetuissa siemenissä aina paremmin, kun siemeniä ei postissa / matkalla ravistella. Eli harvoin siemenissä varsinaisesti vikaa on, niille on vain käynyt matkalla huonosti.

Ja jollei siemeniä ole, niin minulla on jo kasvamassa sinulle valmiita taimia täällä.

Puutarhurin kasvien knoppitieto-osio jatkuu – vuorossa miljoonakellot

Miljoonakellot kuuluvat calibrachoa-sukuun, jonka alkuperäiset lajikkeet ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, Brasilian, Perun ja Chilen seuduilta.

Calibrachoa-suku on nimetty 1800-luvulla eläneen meksikolaisen botanistin Antonio de la Cal y Brachon mukaan.

Miljoonakello on yksi helpoimmista ja kauneimmista kasvatettavista kesäkukista. Erilaisia värejä ja lajikkeita on runsaasti. Niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta, johtuen lajikkeiden ominaisuuksien huimasta kehityksestä. Värejä ja muotoja on valtavasti, samoin parhaiden lajikkeiden kukinta alkaa jo ihan pienestä pitäen ja jatkuu koko kesän aina pikkupakkasiin asti.

Lisäksi miljoonakellot ovat itsepuhdistuvia, joten ne pudottavat haalistuneet ja kuihtuneet kukkansa. Miljoonakelloa ei siis tarvitse nyppiä. Kasvutavaltaan ne ovat roikkuvia, puoliroikkuvia, pystykasvuisia, kompakteja, reheviä, jne – eli varmasti jokaiselle jotain. Suurin ”työ” onkin valita valtavista valikoimista ne parhaat lajikkeet tänne meidän oloihin. Pitkät ja valoisat kesät kun on erittäin suosiollisia toisille lajikkeille ja toisille ei niinkään. Samoin kylmänkestoissa ja kukinta-ajoissa on eroja. Miljoonakellot ja niiden lajikkeet on siis kaikkineen valtavan kiehtova maailma, jossa on joka vuosi uutta opittavaa ja koettavaa!

Esimerkiksi tämä Anitan jalostama ja Fleuro Select -palkinnonkin voittanut kerrottu kukallinen Double Pink Tastic on aivan uskomattoman onnistunut kokonaisuus!

Tämän ainutlaatuinen kukan värikuvio, tiheä ja kompakti kasvutapa, aikainen kukinta, erinomainen juurtuminen ja homeensieto tekevät tästä Pink Tasticista yhden helpoimmasta ja kauneimmista kesäkukista.

Tähän ihanuuteen ja muihinkin miljoonakellojen valikoimaan pääset tutustumaan täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ahava istutusmulta Juha Toikka kasvatusnappi keijunmekko Kodin Kukat Kodinkukat kookosmulta


Lisää samasta aiheesta