MAINOS

Kaipaavatko sisäseinät remonttia?

Sisustus

Jos kodin sisäseinät kaipaavat uudistusta, remontoijalle löytyy paljon tapetti- ja maalivaihtoehtoja ja uutuuksia tulee markkinoille koko ajan. Mitä pitää muistaa seinän pintamateriaalia valitessa? Mitkä ovat vuoden 2016 trendit tapetti- ja maalimaailmassa?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sinisen nousu ja muut väri tapetilla

Tapeteilla voi helposti luoda erilaisia tunnelmia rauhallisesta räväkkään. Jos sisäseinät ovat epätasaiset, tapeteilla ei voi silotella niitä, mutta esimerkiksi pieniä halkeamia tapeteilla saa piiloon. Tapettimarkkinat ovat valtavat ja tarjolla on sävyjä, kuvioita ja materiaaleja kodin kaikkiin tiloihin.

– Pienet kuviot sopivat paremmin pieneen tilaan, suuret kuviot taas tehosteseinille. Hanki oikea määrä tapettia ja huomioi kuvioiden kohdistus. Tarkista, että rullissa on sama eränumero, sillä samassakin tapetissa voi olla pieniä eroja aina erästä riippuen, Tikkurilan tuotepäällikkö Marja Koivusaari kertoo.

Perinteiset paperitapetit sopivat vanhoihin taloihin ja perinteisiin sisustustyyleihin. Moni kokee kuitutapetin eli non-woven-tapetin käyttämisen paperitapettien liisteröimistä helpompana, sillä tapetti asennetaan kuivana liisteröityyn seinään. Kuitutapettien pinnassa voi olla erilaisia struktuureja sametista koristehelmiin.

R12711 - Patina

Trendikästä teollista tyyliä ja betonimaisuutta voi luoda myös tapetilla. Kuva: Rebell Walls

– Jos haluaa vaikuttaa tapetin väriin, kiiltoon ja struktuuriin ja efektiin itse, voi valita struktuuritapetin, jonka väriä voi myös haluttaessa vaihtaa. Tikkurilan Tunto Struktuuritapetti on juuri tällainen tuote, Koivusaari vinkkaa.

Vinyylitapetit puolestaan sopivat hyvin esimerkiksi eteiseen, sillä ne kestävät kulutusta ja pyyhkimistä. Koivusaari muistuttaa, että puhdistuksen keston lisäksi tapettia valitessa pitää huomioida myös tapetin värien valonkesto.

Erilaisten sturktuuripintojen lisäksi värit ovat nouseva trendi sisustuksessa. Syvät sävyt ja toisaalta pastellivärit ottavat pikkuhiljaa tilaa harmaalta, beigeltä ja valkoiselta. Esimerkiksi Pantonen vuoden väreinä ovat pastelliset vaaleanpunainen ruusukvartsi ja violettiin vivahtava vaaleansininen, Tikkurila on puolestaan nostanut vuoden väriksi syvänvihreän Vuono-sävyn.

– Yhdeksänkymmentäluku alkaa näkyä sisustuksessa entistä voimakkaammin. Esimerkiksi sinisen eri sävyt tekevät kovaa nousua Suomessakin, sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen toteaa.

Mixed_Moods

Sinisen sävyt ovat nyt suosittuja. Kuva: Mixed Moods

Mattapintainen maali on trenditietoisen valinta

Tapettien lisäksi maalipinnoilla voi helposti uudistaa kodin ilmettä. Seinämaalien kiiltoaste valitaan yleensä tilan käyttötarkoituksen mukaan. Oleskelutiloihin ja makuuhuoneeseen sopii seesteistä tunnelmaa luova himmeä maali, kun taas keittiöön ja eteiseen kannattaa hankkia hieman kiiltävämpi maali, jota on helppo puhdistaa.

– Kiiltävät maalit ovat ilmeeltään modernimpia kuin rauhalliset himmeät maalit. Nyt on trendikästä valita mattapintainen väri ja maalata huoneen kaikki seinät samalla sävyllä, Pyykönen kertoo.

– Kiiltoasteilla voi myös leikitellä. Kokeile muodikkaan himmeän kanssa muita saman sävyn kiilotasteita. Lisäksi samassa tilassa pystytään jakamaan toimintoja maalaamalla eri sävyillä – tai eri kiiltoasteilla – esimerkiksi olohuoneen yhteydessä oleva ruokailutila, Tua Björklöf Teknokselta vinkkaa. Jos voimakkaiden värien käyttö epäilyttää, voi niitä käyttää pieninä tehosteina pastellisten sävyjen kanssa.

Maalin himmeysaste ja tilan valaistus vaikuttavat paljon värihavaintoon.

– Puolihimmeä maali toistaa värit dynaamisemmin kuin täyshimmeä maali. Myös valo vaikuttaa väriin, ja väri kannattaakin valita siinä valaistuksessa, johon väri tulee. Huomioi siis valonlähteen määrä ja laatu maalia valitessasi! Värit vaikuttavat myös toisiinsa, ja tilan muut värit saattavat vaikuttaa värihavaintoon, Marja Koivusaari sanoo.

Tikkurila_Vuono_2

Värejä käytetään yhä rohkeammin myös maalivalinnoissa. Tikkurilan syvänvihreä Vuono-väri on samaan aikaan luonnonläheinen ja ylellinen, ja se sopii niin suurille seinäpinnoille kuin pienempiiin yksityiskohtiinkin. Kuva: Tikkurila

 

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maalaaminen maalaus maali remontointi sisustus sisustustrendit tapetointi tapetti


Lisää samasta aiheesta