Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kalkitus parantaa kasvien viihtyvyyttä

Piha
Useimmat puutarhakasvit viihtyvät, kun maan happamuus eli pH on 6-7. Maan pHarvo voidaan helposti mitata apteekista tai puutarhamyymälöistä saatavilla pH-liuskoilla.
 

Erityisen tärkeää on mitata happamuus siirryttäessä keinolannoitteiden käytöstä luonnonlannoitteisiin, koska keinolannoitteet happamoittavat maata. Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla Puutarhakalkilla, joka liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Puutarhakalkin voi levittää keväällä tai syksyllä, mieluiten maan muokkauksen yhteydessä. Sitä voi levittää myös pintakalkituksena nurmikentille ja pensasryhmien tai puiden juurelle. Peruskalkitukseen happamille maille saatetaan tarvita 40- 100 kg puutarhakalkkia/100 m2, kun taas puutarhan ylläpitokalkitukseen riittää 10- 30 kg/100 m2 joka toinen tai kolmas vuosi.

Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin hiekka- ja hietamailla. Säännöllinen luonnonlannoitteiden käyttö vähentää maan kalkitustarvetta. Jos lannoitukseen käytetään säännöllisesti Yleislannoitetta, erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita, koska Yleislannoiterakeisiin on lisätty kalkkia. Näin kalkinlevitys hoituu nopeasti ja tasaisesti lannoitelevityksen yhteydessä.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi
Biolan tuotetuki >

MAINOS
MAINOS LOPPUU