Kalkkia hangille – maa-analyysi selvittää maan perustiedot

Piha
Lumen päälle levitetty kalkki sulaa maahan eikä sotke. Kotipuutarhan maa-analyysi auttaa kasvattamisessa ja paremman sadon tuottamisessa. Kookos- ja turvenappien testaaminen on edennyt koulintavaiheeseen!

Nyt on hyvä aika kalkita

Levitän kalkin lumen päälle ja annan sen sulaa siinä maahan yhdessä lumen kanssa. Tällöin kalkki menee heti maahan eikä sotke kasvien lehtiä ym. Bonuksena se sulattaa vielä lumetkin nopeammin penkkien päältä, kun aurinko tarttuu siihen hyvin.

Kotipuutarhan maa-analyysi

Tarvitseeko kalkita? Tuleeko liian huono sato? Annanko liikaa vai liian vähän lannoitetta? Mikä lannoite olisi paras? Miten maa voi? Mitä maalajia? Tällaiset peruskysymykset aiheuttavat joskus suurtakin tuskaa ja epävarmuutta. Vaan ihan suotta, koska siihen löytyy helppo apu ja ratkaisu: kotipuutarhan maa-analyysi. Maanäytteestä selviää maan perustiedot sekä helppo opas siitä, kuinka annetut arvot tulee tulkita. Pienestä lisämaksusta saat kasvikohtaiset kalkitus- ja lannoitusohjeetkin halutessasi. Itse teen nuo yleensä viiden vuoden välein (ellen tee jotain isompia muutoksia, kuten mullanvaihtoa). On niin paljon mukavampaa kasvattaa, lannoittaa ja saada upeita satoja ja komeita kukkia, kun on varma tieto maasta ja mitä sinne laitta. Suosittelen lämpimästi. Suora linkki kotipuutarhan maa-analyysiin löytyy täältä.

Keijunmekon siementen itävyys

Viime viikolla olikin jo puhetta keijunmekon siementen itävyydestä, mutta jatketaan hiukan vielä kuvan kera. Siementen ympärillä on ohut ”huntu”, jonka tärkeä tehtävä on siirtää ja pitää siemen kosteana, koska keijunmekon siemen painetaan kostean kylvömullan pintaan eikä peitetä. Juuri tämä hento ”huntu” menee rikki kaupan siemenpusseissa niiden liikkuessa siellä kuljetuksen ja pakkauksen aikana. Tällöin siemen ei pysy kosteana eikä idä. Jos ostat siemeniä, katso, että huntu on ehjä. Parhaat siemenet saat ottamalla ne talteen omista kukista loppukesästä tai syksyllä ja säilyttämällä ne siellä siemenkodassa yli talven. Nämä siemenet itävät yleensä 100-prosenttisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toinen tapa on tietysti, että annat minun kasvattaa sinulle valmiit taimet, ne saat täältä.

Turvenappi vs. kookosnappi, koulintavaihe

Turve- ja kookosnappien kokeilun toinen vaihe on saavutettu ja molempien edustajat on istutettu isompiin ruukkuihin. Turvenapeissa olevat istutettiin turvemultaan ja kookosnapeissa kasvaneet kookosmultaan. Molemmista tehtiin pienet videot, jotka voit katsoa täältä.

Loppujen lopuksi esikasvatuksessa ei ollut suuria eroja. Kookosmullassa taimettuminen oli nopeampaa, mutta jatkoistutus oli hankalampaa, koska ei ollut verkkoa. Kuvasta näet, että etenkin noiden isojen siementen kanssa kannattaa katsoa siemen heti oikeaan asentoon tuolla napissa. Se ei aina ihan osaa kääntyä oikein ja helposti alkaa ”hakata päätä seinään”.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Taimirasiat ovat erinomaisia myös tässä

Muutaman viikon päästä, kun aloittelen esikasvatettujen taimien lähetykset, muistuttaisin, että taimirasiat on suunniteltu paitsi turvalliseen lähettämiseen, myös taimien ja siementen idättämiseen tai juurruttamiseen.

Täytä multaosa istutusmullalla ja laita siihen siemen tai pistokas ja rasia kiinni. Vie rasia valoon ja anna kasvaa. Jos pitää kastella, rasiaa ei tarvitse avata: laita rasia veteen, vesi imeytyy hetkessä multaan ja lehdet jäävät silti kuiviksi. Juurtumisen edistyminen näkyy hyvin ja kasviin saa tulla vahvat juuret suoraan rasiassa. Sitten vain taimi pois rasiasta ja istutus isompaan ruukkuun. Pese sen jälkeen rasia kuumalla vedellä, jotta se on taas käyttövalmis seuraavaa kertaa varten. Näin se kestää vuosia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkki! Moni tekee niin, että he juurruttavat kesän ensimmäisistä latvonnoista tulevat pistokkaat näissä ja saavat kätevästi lisää taimia.

Kaikki lähetystemme pakkausmateriaalit (myös ilmakuplamuovit) ovat kierrätettäviä. Taimirasiat ja pakkausmuovit on tehty jo kierrätetystä materiaalista. Lisäksi erittäin suositeltava tapa ennen kierrätykseen laittoa on käyttää rasioita kasvatukseen ja antaa niitä myös kavereille. Kuplamuovia voi käyttää vaikka istutuslauttoihin Sarin tapaan näin.

Näistä saa n tehtyä vaikka tällaisen kukkatornin jos toisenkin edullisesti. Kysyttyjä kukkatorneja on taas valikoimissa ja löytyy täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Esimerkiksi näistä kerrotuista Petunioista saa tornin jos toisenkin edullisesti. 24 kpl petunia duo-mix -> 12,90 € (ovh 15,90) -> täältä.

Kukkien lisäksi niissä kasvavat vaikka mansikatkin, ja niiden taimet löydät täältä.

Kevätkuvastomme (perennat, ruusut, terassikasvit, marjat jne.) on nyt painettu, ja se kolahtelee ensi viikolla postilaatikoihin. Verkkosivujemme kautta pääset tutustumaan ja valitsemaan niitä jo nyt.

Esimerkiksi tämän vuoden ruusut (16 erilaista) tarjoushintaan 9,90 € kpl pääset varaamaan täältä.

Koko kevätvalikoimaan pääset tutustumaan kätevästi täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy