Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kärhö on kotonaan ruukussa

Piha
Kärhöjen komea kukinta saa puutarhan ystävät haltioitumaan. Hyvässä, syvässä mullassa viihtyvät kaunottaret sopivat hyvin myös korkeisiin ulkoruukkuihin, jolloin kukkien huumasta voi nauttia pienelläkin pihalla tai jopa parvekkeella.

Kaikki kärhöt (Clematis) nauttivat lämmöstä. Ruukuissa multa lämpenee nopeammin kuin maassa, joten kärhöt viihtyvät ruukkukasveina mainiosti, oikealla hoidolla jopa paremmin kuin maahan istutettuina. Ruukkumullan lämmössä niiden kasvuun lähtö voi aikaistua kuukaudella. Kärhöruukut voidaan asettaa lähelle puutarhan kulkureittejä, oleskelupaikkojen koristukseksi tai parvekkeen keskipisteeksi, jolloin kukkia voi tarkastella kätevästi myös lähietäisyydeltä.

Vaikka kärhöt pitävät auringosta, voi ruukkujen lämpötila paahteessa nousta niillekin liian korkeaksi. Ainakin kesän kuumimmaksi ajaksi isokukallisten kärhöjen ruukut kannattaa varjostaa. Varsinkin Patens-ryhmän jalokärhöt menestyvät vähemmässäkin valossa, puolivarjossa tai varjossa.

Jotta kukinta olisi näyttävää ja kasvu komeaa, on ruukkukärhöjen ravinteiden ja veden saannista huolehdittava tunnollisesti. Varsinkin isokukalliset kärhöt ovat persoja sekä vedelle että lannoitteille, ja ne kaipaavat kastelulannoitusta viikoittain koko kasvukauden ajan. Alppikärhöt ja muut pienikukkaisemmat selviytyvät vähäisellä lannoituksella ja kastelulla.

Ruukkuihin istutettaviksi sopivat niin aikaisin kukintansa aloittavat alppikärhöt kuin myöhemmin kukkaan puhkeavat isokukkaiset jalokärhötkin. Kärhöille sopiva ruukku on vähintään kymmenen litran suuruinen, mutta isommassa, muutaman kymmenen litran vetoisessa astiassa riittää tilaa jo kahdelle tai kolmelle taimelle, jolloin istutuksesta tulee todella näyttävä. Kasvit tuetaan kasvamaan ylöspäin esimerkiksi köynnösritilän tai harvan metalliverkon avulla. Joskus hentoiset kärhönvarret pitää aluksi sitoa tukeen kiinni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kärhö ei ruukkukasvinakaan ole vain yhden kesän koriste. Lasitetulla parvekkeella isokukkaiset, paksujuuriset kärhöt voivat selvitä talvesta suojaamattakin, mutta muuten ne kannattaa kiikuttaa talvehtimaan viileään kellariin tai autotalliin. Ne voi myös istuttaa syksyllä maahan, jossa ne jatkavat kasvuaan ja kukintaansa seuraavana kesänä. Alppikärhöt ja muut ohutjuuriset kärhöt selviävät talven ulkona ruukuissaankin. Talvehtineet ruukkukärhöt voi seuraavana keväänä istuttaa uudelleen entistä suurempaan ruukkuun.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU