MAINOS

Karkota linnut marjojen kimpusta, kylvä kaksivuotisia kasveja ja perusta kesäkomposti

Piha

Kaksivuotisten kasvien kylvöaika alkaa olla käsillä. Kuivata kukista hauskoja koristeita pimeitä vuoden aikoja silmällä pitäen. Lue vinkit kuinka helposti kesäkomposti perustetaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lintujenkarkotusvinkkejä

Näin saat pidettyä rastaat ja muut linnut poissa marjojen kimpusta:

 1. Asettele patteritoimisia ja liikkeen havaitsevia lintuja ja sammakoita poluille. Ne liikahtavat, kun havaitsevat liikkeen ja linnut pysyvät poissa.
 2. Rakenna rastasverkkojen ja linnunpelättimen yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskien sisään vangiksi.
 3. Hirvensarvisuola toimii: osta apteekista hirvensarvensuolaa, jaa kolmeen puolen litran pulloon ja täytä pullot vedellä. Pullot voi upottaa kaulaa myöten pensaiden väliin, mutta terassilla tämä toimii ilman upotuksia. Ei ole enää tiirojen vaaleita isoja jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät haista hirvensarvisuolan hajua kuin pussia avatessa, mutta linnut kaikkoavat. Laitoin mansikkamaallekin pulloja upotettuina suuta myöten. Peiteharson jätin päälle siihen asti, kun saan sadon korjattua. Eipä huoli verkkoja ja CD-levyjä viritellä, vaikka toimivat nekin hyvin.
 4. Laita punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Rastaat kun muutaman kerran kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin ne siirtyvät muualle.
 5. Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi matalalle mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan ylempänä, niin linnut eivät lennä eivätkä hypi mansikkamaalle.
 6. Harsokankaan alla marjat saavat kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.
 7. Laita muovinen haukka leijailemaan marjamaan ympärille. Vaihda haukan paikkaa välillä, muuten linnut tottuvat siihen.
 8. Leikkaa mansikkapenkkien väliin foliosta suikaleita (n. puoli metriä pitkiä ja parin sentin levyisiä). Niitä laitetaan penkkien väliin sinne tänne ja kivet päälle, etteivät ne karkaa tuulessa.
 9. Laita kepin nokkaan muovinen limsapullo. Jätä korkki paikoilleen ja leikkaa pohjasta auki. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa ja pitää hiukan ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.

Kaksivuotisten kylvöä

Kaksivuotisten kasvien kylvöajat alkaisi nyt olla käsillä. Näin ne ehtivät kasvattaa lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat sitten upeasti ensi kesänä. Perinteisiä ja tutuimpia kaksivuotisiahan ovat sormustinkukat (Alcea rosea), harjaneilikat (Dianthus barbatus) ja maariankellot (Campanula medium). Näitä jos sinulla kasvaa jo nyt, niiden kukkavarsia ei kannata leikata poikki ennen kuin vasta syksyllä myöhään. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja kukkivat taas ensi vuonna.

Kukkien kuivatusta

Kuivakukat ovat aina hauskoja koristeita ja muistoja kesästä. Kerää ne kuivalla kelillä ja vie pimeään kuivumaan päät alaspäin. Näin niiden värit säilyvät hyvin, kun aurinko ei haalista niitä. Kun kukat ovat kuivuneet, kääri ne paperiin, etteivät ne pölyynny ja värit haalistu suotta. Hiekkakuivatuksella saa myös aivan upeita taideteoksia esim. ruusuista. Kukka laitetaan ilman vartta astiaan ja sen päälle ripotellaan varovasti hienoa hiekkaa, niin kauan, että koko kukka peittyy. Hiekkapuhallushiekka on loistavaa tähän tarkoitukseen. Sitten kun kukat ovat kuivia, niin niille voi laittaa rautalangasta (kukkalanka) varren ja päällystää sen vielä florateipillä. Näin varren voi kääntää vaikka kransseihin tai mihin vain haluaa.

Kesäkomposti, helppo homma

Kompostoinnin aloittaminen tai tekeminen ei vaadi loppujen lopuksi kuin paikan ja tahtoa. Kesäkompostin tekoon ei vaadita erillistä kompostoria eikä välttämättä edes kehikkoa, jokin hiukan syrjäisempi paikka vain.

 1. Laita pohjalle karkeaa ainesta, esim. risuja.
 2. Pohjan koko kannattaa olla vähintään 1,5–2 metriä kanttiinsa. Liian pieni ei toimi.
 3. Välikerroksiin kuivikkeeksi lehtiä, risu-, olki- tai kuorisilppua, jopa sahajauho käy. Hiukan mukaan multaa tai vanhaa kompostia sekä kanankakkarakeita, niin käyminen starttaa varmemmin.
 4. Sitten kasvijätettä n. 20 cm kerros ja taas päälle hiukan multaa.
 5. Kompostin päällä kannattaa pitää kerros heiniä tai olkia kuivumisen estämiseksi.
 6. Korkeutta kompostille voi tehdä jopa 1,5 metriä. 
 7. Komposti valmistuu 1–2 vuodessa huippumullaksi ja siellä viihtyvät onkilierotkin hyvin.

Valmistelut voi aloittaa jo nyt eli ruohonleikkuun ja kitketyt rikkaruohot vain kasaan ja kun sitä alkaa olla tarpeeksi, niin sitten vaan kompostin tekoon.

Hyvää kesää toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesäkomposti kesäkukat kesäkukka komposti kompostoida kompostori kuivakukka kukka


Lisää samasta aiheesta