MAINOS

Karkota myyrät ja etanat – nokkosesta on moneksi

Piha

Vaikka ulkona riittää lämpöä, kannattaa kasvit karaista ennen ulos viemistä. Häädä puutarhan kutsumattomat vieraat koivutisleen avulla. Nokkoset nousevat! Mihin kaikkeen nokkosta voikaan käyttää?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämpimät ilmat innostavat itse kutakin katselemaan ja kapsuttelemaan penkkejä ulkona, mutta maltetaan vielä, erityisesti sisällä kasvettujen kesäkukkien, tomaattien, kurkkujen ym. kanssa. Niiden ulos viemisen kanssa ei kannata hätäillä. Tämä keli on niille hyvin petollinen ja riskialtis: päivät ovat kuumia ja tuulisia, yöt taas kylmiä. Lehtien palaminen ja kasvien kuolemisen riski on suuri. Pientä ulkoilua ja karaistumista kannattaa tehdä, mutta ihan suoraan ja kerrasta ulos laittamista en vielä suosittele. Jos kuitenkin laitat, suojaa kasvit harsolla niin päivällä kuin yölläkin. Näin kasvit saavat rauhassa tottua ulkoilmaan.

Karaisemisesta pari juttua

Taimien karaiseminen on tuttu juttu, mutta silti aina joka vuosi tulee nähtyä taimia, jotka on viety liian aikaisin tai liian pitkäksi aikaan ulos, ja ne menetetään. Jos tiedät aloittelevia taimikasvattajia, vinkkaathan heille pari huomioitavaa asiaa karaisemisesta.

 1. Kasvit ulos ensin vain 5–10 minuutiksi kerrallaan. Seuraavina päivinä aika tuplataan ja näin jatketaan, kunnes kasvi voidaan jättää kokonaan ulos. Vajaa pari viikkoa siihen menee.
 2. Taimet tulee laittaa ensimmäisinä kertoina suojaisaan paikkaan, johon ei käy tuuli eikä suora aurinko.
 3. Ensimmäisinä päivinä (tai kylmien päivien aikaan) kannattaa heittää esim. harso kasvien päälle. Se suojaa ääriolosuhteilta ja antaa kasvin vahvistua suojassa.
 4. Taimet ovat kuin pieniä vauvoja, joita totutellaan uusiin asioihin. Huolehditaan ja katsotaan perään eikä jätetä oman onnen nojaan. Siitä kun ne sitten kasvavat, niin ne pärjäävätkin hienosti omillaan.

Karaisussa käy usein niin, että kun kasvi alkaa tottua ulkoilmaan, sen kasvu pysähtyy hetkeksi. Tästä ei kannata olla huolissaan, vaan antaa kasville aikaa ja hoitoa normaaliin tapaan.

Kuun kertomaa – mitä on hyvä tehdä nyt?

Nousevan kuun vaikutus alkoi keskiviikkona, eli nyt on hyvät ajat istutella kaikkea, mikä kasvaa ylöspäin. Sitten ne lähtevät hyvään kasvuun heti.

Jos istutat sipulia (kuu olisi siihen suosiollinen maanantaihin asti), hyvä keino ehkäistä sipulikärpäsiä on sirotella hiukan puutuhkaa istutusvaon pohjalle.

Etana, etana näytä sarves, oletko hyvis vai pahis?

Etanat ovat myös heränneet lämpenemisen myötä, ja niiden näkemisestä panikoituu helposti. Etanoita elää Suomessa reilut parikymmentä lajia. Niistä valtaosa on harmittomia ja hyviä, mutta ne menettävät henkensä valitettavasti sen takia, että niitä luullaan pahiksiksi. Osa tapetaan varmuuden vuoksi, kun ei tunnisteta. Mitäs, jos otetaan hetki aikaa ja lukaistaan ja opetellaan tuntemaan nuo etanat. Voidaan sitten neuvoa muitakin ja vältytään turhalta panikoinnilta – ja toisaalta opitaan myös torjumaan pahikset oikein.

Luodon Leenalla on etanoista erittäin hyvä sivu, jossa nämä asiat on kerrottu kuvin ja sanoin. ”Etanasivun” löydät täältä.

Koivutislevinkkejä

Pentti laittoi meille hyväksi koettuja vinkkejä myyrien karkottamiseksi Ecokoivutisleen ja Oasis-sienen avulla:

Monella puutarhurilla on ongelmia myyrien kanssa. Meillä oli tämä ongelma vuosikymmeniä sitten. Se ratkesi Ecotisleellä, joka oli silloin uutuustuote. Myyrät häipyivät.

Viime kesänä taas ilmestyi puutarhaamme kontiaisen kekoja, jotka alkoivat jatkua kekonauhana ympäri tarhaa. Tilasin pari litraa Ecotislettä ja leikkelin vihreästä Oasis-sienestä 3–4 cm kuutioita, jotka laitoin sopivaan muoviastiaan. Päälle kaadoin Ecoa. Sienet imaisivat sen alta aikayksikön.

Vedin nitriilihanskat käteen ja piilottelin kuutioita kekojen alla oleviin käytäviin. Yhtään uutta kekoa ei enää ilmestynyt eikä vanhoja päivitetty. Ensi kesänä sitten nähdään, onko häätö tällä kertaa pysyvä.

Lisäisin vinkkeihin vielä sen, että kuutioiden piilottelu kannattaa aloittaa uusimmasta keosta ja edetä siitä kekorivistön alkupäätä kohden. Näin kontiaiselle jää poistumisreitti vapaaksi. Muistutuksena vielä, että kontiainen syö matoja, toukkia, kovakuoriaisia ym. Ei siis kasveja, kuten vesimyyrä. Kontiainen on myös rauhoitettu. Sitä ei saa tappaa. Kontiaisella on myös hyvin herkkä ”nenä”. Siksi tuo koivutisleen todella voimakas tuoksu ärsyttää.

Kiitos Pentille hyvistä vinkeistä! Uskoisin, että jos Oasis-sientä ei ole käytettävissä (tätä saa kyllä ostaa ainakin kaikista kukkakaupoista), niin esim. superlonin palat toimivat myös.

Kun viljelylaatikon tai penkin reunan sivelee koivutisleellä, siinä kohtaa etanat tekevät u-käännöksen! Jos koivutisleelle on käyttöä, sitä löydät täältä.

Nokkonen nousee myös, nyt sitä saa

Oikein hämmästyin, kun huomasin eilen nokkosenversot. Ne olivat nousseet hetkessä! Nokkosia ei tosiaankaan kannata jättää hyödyntämättä tai olla pahoillaan, jos niitä tontilla kasvaa. Ne kertovat vain hyvästä maasta ja antavat monia käyttömahdollisuuksia, niin meille itselle kuin kasveillekin.

Nokkosvesi:

Nokkosvedellä kastelusta hyötyvät kasvit, jotka pitävät typpipitoisesta kasvualustasta. Eli etenkin tomaatit, kaalit ja kesäkurpitsat kiittävät runsaalla sadolla nokkosvedellä kastelijaa. Sekoita 1 kg nokkosia ja noin 10 litraan kädenlämpöistä vettä. Anna valmistua pari viikkoa, sekoita välillä. Käytä laimennettuna 1:10 eli lisää litra nokkosvettä 10 litraa kasteluvettä.

Nokkoskäyte:

Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 2–3 viikkoa. Käyte on valmista, kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna. Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5, muille kasveille suhteessa 1:10. Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena, jolloin laimennussuhde 1:50.

Nokkostee:

Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2–3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.

Käyttö ruoaksi:

Yleensä käytetään nuoret versot keväällä (myöhemmin kesällä versojen latvat) ryöpättyinä muhennoksiin, lättyihin, leipään, keittoihin yms. pinaatin tapaan. Lehdet voidaan myös kuivata ja saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esim. mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.

Tiesitkö vielä tämän nokkosesta?

 • Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi.
 • Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa.
 • Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä mm. flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.
 • Kompostissa nokkonen parantaa kompostoitumista.
 • Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa ja olutta.
 • Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti itseensä haitallista nitraattia.
 • Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita.
 • Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana.

Valkosipulit nousevat, vettä ja voimaa

Valkosipuleistakin alkaa näkyä versoja. Niille annan heti ensin kanakakkarakeita (n. 2 dl/m²) ja vettä päälle. Myös yleislannoite tai luonnonlannoite käy, mutta mielestäni kanankakkarae on silti parasta. Ruohosilppua katteeksi heti, kun sitä vain tulee ja niin saavat sipulipenkit kasvaa rauhassa juhannukseen asti. Juhannuksena annetaan (tarvittaessa) toinen kasteluveden sekaan sekoitettu kanakakkalannoitus ja ruohokatetta lisätään tarpeen mukaan. Heinäkuussa ovatkin muhevat valkosipulit valmiit nostettaviksi.

Kiitos onnitteluista

Sydämelliset kiitokset niistä kaikista onnitteluista, runoista ja terveisistä sekä kuvista, joita sain synttäreiden johdosta. Olette korvaamattoman ihania kaikki! Synttärijuhlat jatkuvat vielä viikonlopun yli:

100 kesäkukkaa (39,90 €) löydät täältä > 50 perennaa (29,90 €) löydät täältä > 19 hyötykasvia (29,90 €) löydät täältä >

 

Kaikki synttäritarjoukset löydät täältä >

Aurinkoisen ihanaa ja uuden kasvukauden alkamisen juhlaa toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

etana etanat Juha Toikka Kodinkukat koivutisle myyrä myyrät nokkonen


Lisää samasta aiheesta