ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Monexi-Oloneuvos-kasvihuone, Es-An Oy
Vakiomitoilla tai räätälöitynä. Kasvihuone Es-An Oy myy vakiomittaisia kasvihuoneita, mutta niitä voidaan myös räätälöidä asiakkaan toivomiin mittoihin. Kuvassa Monexi-Oloneuvos, malli 12,9 m². Alumiinit on pulverimaalattu vihreäksi, seinissä ja katossa 10 mm kolmikerrospolykarbonaattikennolevy. Toimitukseen kuuluvat alumiinirunko, katemateriaali ja luukuille automaattinen Univent-avaaja. Lisävarusteeksi voi hankkia nopean perustuksen uretaanipeltikasetista. Se ei tarvitse muuta kuin tasoitetun pohjan, jolle se asennetaan. Hinnat alkaen 1 940 euroa (5,6 m²).

 

Tomaatti ja kurkku ovat kaikille tuttuja, mutta sinä voit kasvattaa jotakin eksoottisempaa. Kokeile, miten kasvihuoneessasi viihtyvät maissi, paprikat, munakoiso, meloni, viiniköynnös, pavut, kaalit, erilaiset yrtit ja salaatit. Kasvata myös kukkia silmäniloksi!
 
Omatoiminen nikkaroi kasvihuoneen itse alusta asti, mutta helpompaa on tilata valmis kasvihuone, jonka voit koota valmistajan ohjeiden mukaan.
Growell Paprika 7 -kasvihuone, Nikander ja Wiinikka
Polttomaalattu alumiinirunko kestää hyvännäköisenä vuosia eikä tarvitse huoltoa. Nikander ja Wiinikan maahantuomissa Growell-kasvihuoneissa on 4 mm paksuiset polykarbonaatti- kennolevyt. Kuvan Paprika 7 -kasvihuoneessa (7,2 m²) on kaksi kattoluukkua ja tuplaliukuovet. Hinta teräksisen sokkelin kanssa ja kotiin kuljetettuna 925 euroa. Pienempi Paprika 5 (5,3 m²) maksaa 695 euroa. Univent- automaattiavaaja kasvihuoneen mukana toimitettuna 23 euroa.
Juliana Compact=
Lasia tai kennolevyä. Kivikankaan Juliana Compact -mallia on kahta kokoa: 5 ja 6,5 neliötä. Kuvassa suurempi malli, joka maksaa lasisena 695 ja kennolevyistä valmistettuna 895 euroa, jos rungon väriksi valitsee alumiinin. Vihreärunkoisen kasvihuoneen hinnat ovat 995 ja 1 195 euroa.

 

Tarvitaanko kasvihuoneen tekoon lupa? Kasvihuoneelle on tehtävä ensin perustukset. Voit ostaa valmiin metallisen sokkelin tai tehdä perustukset itse esimerkiksi lecaharkoista tai valamalla betonista tolpat, joiden avulla ankkuroit kasvihuoneen paikoilleen.
 
Tarkista lupa-asiat kuntasi rakennusvalvonnasta. Muovisen kasvihuoneen voit ehkä rakentaa ilman rakennuslupaa, mutta mitä kiinteämmän ja isomman rakennelman teet, sitä todennäköisemmin kuntasi edellyttää rakennusluvan hankkimista. Perusperiaate on, että kasvihuoneen rakentamista säätelevät samat säännöt kuin muutakin tontilla rakentamista eli kasvihuonetta ei voi sijoittaa viittä metriä lähemmäs naapurin rajaa ilman naapurin suostumusta.
 
Sijoita kasvihuone tontillasi aurinkoiseen, tuulensuojaiseen paikkaan. Tarkista, ettei alusta ole liian märkä ja salaojita tarvittaessa. Varmista myös, ettei talon katolta tai puista pääse putoamaan lunta kasvihuoneen katolle.
 
Kasvihuone kannattaa tehdä alusta lähtien kunnollisen kokoiseksi. Tilaa olisi hyvä olla vähintään 4–5 neliömetriä, mutta jos tontillasi on tilaa, harkitse vieläkin isompaa!
Maikaar-kasvihuone
Muovikalvolla katetulle Maikaar Oy:n valmistamalle kasvihuoneelle riittää tasainen alusta eikä perustusta tarvita. Kasvihuone ankkuroidaan maahan kiilojen avulla. Puuosat on maalattu luonnonvalkoisella, säänkestävällä kasvihuonemaalilla. Katteena on ammattiviljelijöidenkin käyttämä EVA-kalvo, joka kestää käytössä 8–10 vuotta. Katteen voi uusia. Ovissa ja tuuletusluukussa on kennolevy. Tuuletuksen hoitaa ilman sähköä toimiva automatiikka. Jos kasvihuonetta tulee tarve siirtää, kaksi ihmistä nostaa sen helposti uuteen paikkaan.
Kokoja on kaksi: 3 x 4 m, 540 euroa ja 3 x 5 m, 590 euroa, hinnat tehtaalla Laitilassa. Tilauksesta kasvihuoneet toimitetaan myös kotipihaan.
Kylmälava, Nikander ja Wiinikka
Kätevä kylmälava. Aina ei ole tilaa kasvihuoneelle. Kylmälava sopii myös kesämökkiläisen kasvihuoneeksi luomalla paremmat kasvuolosuhteet esimerkiksi saariston tuulisille rannoille. Hinta postitse toimitettuna 90 euroa, Nikander ja Wiinikka.

 

Muista, että tarvitset tilaa myös istutus- ja huoltotöille. Kasvien hoitaminen on kevyempää, jos kottikärryt mahtuvat vaivatta kasvihuoneeseen. Töiden sujumisen kannalta voi olla myös kätevää, jos puutarhatyökalut voi säilyttää kasvihuoneessa. Jos olet epävarma, onko sinusta kasvihuoneviljelijäksi, mutta haluat silti kokeilla, aloita taimilavasta tai seinustalle sijoitettavasta kasvihuoneesta.
 
Katemateriaaliksi muovia ja lasia. Kasvihuoneiden rungot ovat useimmiten säänkestävää alumiinia. Katemateriaaliksi voi valita lasin tai polykarbonaatin tai näiden yhdistelmän. Jos rakennat kasvihuoneen alusta lähtien itse, muovikalvo on edullinen katevaihtoehto. Polykarbonaatti on yleistynyt kasvihuoneiden materiaalina, koska materiaali on kevyttä ja käytännössä särkymätöntä.
 
Polykarbonaatti-kennolevyt eivät ole täysin läpinäkyviä, mutta polykarbonaatista valmistetaan myös lasin kaltaisia kirkkaita ja läpinäkyviä levyjä. Materiaaleja voi myös yhdistää ja valita katoksi polykarbonaatti-kennolevyt ja seiniin lasia.
Palram Snap-N-Grow -kasvihuone, Multasormet ja Prismat
Kahdessa tunnissa. Horisont Enterprises tuo maahan Palramin Snap-N-Grow -kasvihuoneita, joiden kokoamisessa ei tarvita työkaluja. Polykarbonaattilevyt liu utetaan valmiiksi uritettuihin alumiiniprofiileihin, jotka kiinnitetään muovikiinnikkeillä. Kun perustukset ovat valmiit, kasvihuoneen pystytys sujuu parissa tunnissa. Seinien ja katon materiaali on polykarbonaattia. Alumiinirungolla on 5 vuoden takuu. Ovet ja ilmastointi-ikkuna ovat valmiiksi koottuina pakkauksessa. Myös sokkeli ja vesikourut kuuluvat toimitukseen. Kevään uutuusväri on alumiini. Viiden neliönkasvihuoneen hinta on 559 euroa. Myynti Multasormet ja Prismat.
Decagon-kasvihuone, Tuontiliike Ukkonen
Valkoiseksi maalattu. 10-kulmaisessa Decagon-kasvihuonehuvimajassa on tilaa 6 neliötä. Runko on alumiinia ja lasit hiottua 4 mm karkaistua lasia. Hinta 3 990 euroa. Isossa-Britanniassa valmistettuja kasvihuoneita tuo maahan Tuontiliike Ukkonen.

 

Lisävarusteet helpottavat hoitoa. Pääset helpommalla, kun varustat kasvihuoneesi alusta alkaen muutamilla hoitoa helpottavilla lisävarusteilla.
 
Kattoon asennettavat automaattiavaajat pitävät huolta siitä, ettei kasvihuoneessa tule liian kuuma. Myynnissä on esimerkiksi avaajia, jotka eivät tarvitse sähköä, vaan laite avaa luukun, kun laitteessa oleva neste laajenee lämmön vaikutuksesta.
 
Kun vielä hankit automaattiset kastelujärjestelmät, voit lähteä huoletta lomamatkalle kesän helteillä. Myynnissä on kastelujärjestelmiä, jotka eivät tarvitse toimiakseen sähköä eivätkä painetta. Kastelu hoidetaan varustamalla tynnyri tai muu iso astia vedellä, ja kasteluntarpeen tunnistavat keraamiset anturit.
 
Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/kasvihuone308.