MAINOS

Kasvata omat jouluperunat, tai pakasta uusia perunoita – siirrytään syyslannoitteeseen

Piha

Joulupöytään itsekasvatettuja, uusia perunoita? No kyllä! Kasvata astiassa tai pakasta nyt kesän satoa, lue puutarhurin vinkit. Monivuotisien kasvien lannoituksessa siirrytään syyslannoitteeseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Laita jouluperunat kasvamaan näin heinä-elokuussa ruukkuun tai astiaan, esim. ämpäriin. Astiakasvatuksessa on hyvä käyttää reilun kokoista astiaa, pohjalle leca-soraa ja kasvatukseen hiekansekaista multaseosta (esim. kylvömultaa). Katkaise varret ennen pakkasia ja suojaa perunat jäätymiseltä. Siirrä perunat astioineen päivineen pakkasöiltä turvaan viileään paikkaan, ja talveksi kokonaan viileään esim. kellariin tms. pakkasettomaan paikkaan. Sitten vain jouluna nostetaan uudet perunat ja herkutellaan!

Uusia perunoita voi myös pakastaa!

Uusien perunoiden pakastusniksi.

Säilöntä:

  1. Otetaan uusia perunoita (pienet siiklit on minusta parhaita) tarvittava määrä.
  2. Pestään ne.
  3. Keitetään suolavedessä n. 5 min.
  4. Otetaan kattila pois levyltä, kaadetaan vesi pois ja annetaan perunoiden jäähtyä ilman kantta.
  5. Nostetaan jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja imetään niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä. tai jos käytössä on vakuumikone, niin ehdottomasti sillä sitten. (Itse käytän tähän tarkoitukseen pelkästään tuota vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.)
  6. Ja sitten vain perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

  1. Nostetaan perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Laitetaan perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.
  3. Herkutellaan ja muistellaan kesää.

Monivuotisille ei enää typpeä, kesäkukille kyllä

Lopettelen hiljalleen typen (N) antamisen monivuotisille kasveille ja siirryn antamaan syyslannoitteita. Vihreyttä lehdissä on hyvin ja nyt kasvit tarvitsee paljon enemmän P (fosfori) ja K (kalium) voimaa.

Kesäkukille sen sijaan annan kastelulannoitetta tarpeen mukaan. Lannoitekävyillä varustetut ruukut ja amppelit ei näytä tarvitsevan vielä mitään lisälannoitusta vaan pärjää hyvin noilla. Nuo vanhanajan pelargonit kyllä ehkä hiukan huolisi jo lisää lannoitetta, mutta toisaalta kun olen ajatellut ne talvettaa, niin taidan niissäkin antaa lisälannoitteen syyslannoitteen muodossa.

Syyskuvasto ilmestyy elokuussa

Kuvasto lähetetään taas automaattisesti niille, jotka tilasivat kasveja tänä keväänä tai viime syksynä. Mikäli haluat varmistaa (tai vinkata ystävälle), että varmasti saat omasi, niin piipahda tuolla meidän sivuilla ja posti tuo sitten kuvaston elokuun puolivälin jälkeen suoraan kotiisi. Tilaa kuvasto täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluperunat Juha Toikka kesäkukat kesäkukkien lannoitus Kodin Kukat Kodinkukat pakastetut uudet perunat perunat


Lisää samasta aiheesta