MAINOS

Kasvien LED-valot – parhaat veitsenteroittimet

PihaSisustus

Mitä kotipuutarhurin pitäisi tietää LED-valoista? Entä mitkä ovat parhaat veitsenteroittimet puutarhassa, luonnossa tai keittiössä? Katso lyhyt vinkkivideo puutarhurin suosikkiteroittimista!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mielenkiintoinen led-valokoulutus

Osallistuin Kauppapuutarhaliiton järjestämille LED-valopäiville. Siellä kerrottiin viimeisimmistä tutkimustuloksista ja havainnoista ledien suhteen sekä käytiin tutustumassa Keudan Saaren kartanon (kukkia) ja Nurmitarhojen (ituja ja yrttejä) viljelmiin LED-valojen alla. Päivä oli toki hyvin ammattisanastojen täyttämä, mutta ihan samoja kasveja kotonakin kasvatetaan – tässä kotipuutarhureille tiivistettynä päivän anti:

–   Tärkeimmät värit lampussa on sininen ja punainen.

–   Värit ovat kylmä, lämmin ja neutraali. Näitä ei ihmissilmä käytännössä erota, mutta kasveille ne ovat elintärkeät.

–   Valon laadulla on elintärkeä merkitys lehden anatomiaan ja yhteyttämistehokkuuteen.

–   Etenkin taimikasvatuksessa oikeanlainen valo takaa napakat taimet ja eritoten hyvin kehittyneen juuriston. Ja juurista kaikki kasvu lähtee, niin kuin tiedämme.

–   LED-valojen myyjiä ja valmistajia etenkin kotikäyttöön ilmaantuu kuin sieniä sateella, ja suuri haaste onkin tietää, mikä valo on oikeasti kasvuvalo ja mikä vain sen nimellä myytävä. Vain tarkat ja puolueettomat testit, tutkimukset ja käytännön kokeet sen kertovat. Minä olin erittäin iloinen, kun meidän myymämme lampun valmistajan (Philips) lamppu oli parhaiten menestynyt ja arvostettu. 

–   Ehkä tärkein asia yleisessä keskustelussa LED-valojen suhteen on se, että ei pidä puhua enää mistään watti- tai neliötehoista vaan mikromooleista ja valon laadusta. Tämä asia näyttää olevan vielä pahasti sekaisin monella, lupaathan sinäkin oikoa tätä käsitystä, jos siihen törmäät. Vertauksena on helppo käyttää tavallisten hehkulamppujen ja LED-lamppujen eroja ja niiden wattitehoja. LED antaa saman tai paremmankin valotehon paljon pienemmällä wattimäärällä eli sähköä kuluu vain murto-osa. Tavallista LED-lampuista, päivävaloista tms. ei kuitenkaan ole hyötyä kasveille, mikä sekin tuntuu olevan vielä monelle väärin ymmärretty asia.

Talvella taivaalta tulevat mikromoolit ovat vähissä, mutta ledit korjaavat asian kuntoon ja kasvit kiittävät.

Tämän lampun valmistaja oli ammattilaisten valinta – ja myös meidän.

Tulokset puhuvat puolestaan, etenkin taimikasvatuksessa.

Suosittelen siis sinullekin tätä kasvivaloa.

Joulukukat ja niiden ”myrkyllisyys”

Jos joulukukkien myrkyllisyys arveluttaa, HUS:n palvelut auttavat: kätevämmin voit tarkistaa joulukukkien ja muidenkin (yli 600 kasvin) myrkyllisyys- tai myrkyttömyystiedot täältä.

Kiireisissä tilanteissa soitto suoraan asiantuntijalle on paras vaihtoehto. Voit soittaa myrkytystietokeskukseen ympäri vuoden ja vuorokauden numeroon 09 471 977. Puhelinnumero ja paljon muutakin hyvää tietoa mm. ensiavusta ja sienistä löytyy myös täältä.

Veitset teräviksi, keskustelu jatkuu…

Veitsien terävyys on mielenkiintoinen ja paljon ”tuskastuneita” viestejä täynnä oleva aihe. Miten pitää veitset terävinä niin keittiössä, luonnossa kuin puutarhassakin? Olen eläissäni testannut ja kokeillut kymmeniä ellen satoja erilaisia teroittimia, puikkoja, viiloja ja liippoja. Näihin kolmeen olen nyt päätynyt ja näitä käytän. Eikä ole ollut veitset eivätkä puukot tylsiä eikä teroittaminen ole vaatinut mitään erityistaitoja.

Tein suosikkiteroittimistani lyhyen vinkkivideon, joten voit vilkaista aina jokaisen teroittimen kohdalta, miten kätevästi homma käy. Videon löydät täältä.

Vaha-amaryllisten loppusuora

Vaha-amaryllikset hupenevat nyt ihan silmissä ja näiden loppusuora häämöttää jo, joten varaathan omasi pian! Etenkin valkoiset ovat nyt kovin suosittuja, samoin dramaattinen musta-valkoinen.

Kaikki vaha-amaryllikset löytyvät täältä, niin kauan kuin riittää. Näiden lajikkeiden kukinta-aika on noin kolme viikkoa, joten hyvin ehtii vielä. Joulukaktuksia puolestaan saa täältä.

Kalenterit tulivat painosta

Puutarhurin seinäkalenterit tulivat painosta ja vaikka itse sanonkin, niin pahuksen komeina. Kalenteri on painettu Suomessa, ja painojälki on huikea. Kalentereiden toimitukset on aloitettu, tilaa omasi:

1 kpl -> täältä.

3 kpl -> täältä.

Tunnistako puutarhamaanikon piirteitä?

Sirkka-Liisan lähettämä kortti oli kyllä niin mainio, että laitan sen sinullekin tähän. Tunnistako sinäkin itsestäsi noita ”puutarhamaanikon” oireita? Minä ainakin tunnistin aika monta, melkeinpä kaikki…

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukaktus joulukukat joulukukka kasvivalaisin kasvivalo led led-valaisin


Lisää samasta aiheesta