Kasvihuone harkinnassa – tiesitkö tämän?

Piha

Hyötyviljely kiinnostaa yhä useampia. Kasvihuone hankitaan perinteisen kasvimaan rinnalle ja myös usein myös tilalle.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hyötyviljelyn tavoitteena ei ole enää mahdollisimman suuri sato vaan pienimuotoinen, mutta sitäkin moni­puolisempi herkkupuutarha. Kasvihuone mahdollis­taa myös Suomen oloissa harvinaisten, lämpöä vaativien keit­tiökasvien viljelyn.  Tarkista lupa-asiat ennen kasvihuoneen hankintaa ja mieti tarkoin, millainen huone sopii omiin tarpeisiisi parhaiten.

Tarvitseeko kasvihuone rakennusluvan?

Selvitä, sisältyykö kotipaikkasi asemakaavaan määräyksiä kas­vihuoneen – kaavoituskielellä ”asumista palvelevien rakennelmien” – enimmäiskoosta ja -korkeudesta sekä materiaaleista ja värityksestä. Kunnan rakentamistapaohjeesta selviää, tarvitsetko kasvihuoneen pystyttämiseen rakennus- tai toimenpideluvan.

Mahdolliset rajoitukset on esitetty tonttikohtaisesti tai pari-/rivitalotonteilla jokaista asuntoa kohti sallittuna pinta-alana.  Kasvihuoneen luvanvaraisuuteen vaikuttavat paitsi pinta-ala ja korkeus, myös sijainti suhteessa tontin rajaan. Esimerkiksi Helsingissä rakennelman pitää olla vähintään korkeutensa ver­ran irti tontin rajasta.

Kasvihuoneen sijoittelu – aamu- tai ilta-aurinkoon

huvimaja kasvihuone

Kasvihuone kuin huvimaja! Runko valkoiseksi maalattua alumiinia, seinät ja katto 4 mm:n karkaistua lasia. Koko noin 6 m2. www.tuontiukkonen.fi

Valitse kasvihuoneelle valoisa, lämmin ja tuulensuojainen paik­ka. Kiinnitä myös huomiota mahdollisiin huonetta varjostaviin rakenteisiin ja puihin. Aamu- ja ilta-aurinkokin antaa usein riit­tävästi valoa. Jos sijoitat kasvihuoneen täyteen aurinkoon, voit joutua varjostamaan kasveja liialliselta paahteelta. Jos pihan ainoa aurinkoinen ja tuulensuojaisa paikka löytyy talon seinustalta, hanki seinän viereen suunniteltu, pulpettikattoinen huone. Huomioi kuitenkin, ettei kasvihuoneen rakenne kestä talon katolta tippuvan lumen painoa – lumiesteet auttavat tässä.

Mittaa kasvihuoneen sijoituspaikan pinta-ala ja huomioi myös kulkureitit. Huoneen viereen olisi hyvä päästä kottikärry­jen kanssa. Ympärille pitää myös jättää kulkutilaa, jotta talvella saadaan lumet luotua pois kasvihuoneen katolta.

Kasvihuoneen koon valintaan vaikuttaa myös se, mitä kas­veja ja kuinka paljon haluat kasvattaa. Yrteille ja muutamalle pensastomaatille riittää pienikin huone, kasvihuonekurkut ja runkotomaatit vaativat jo enemmän tilaa.

Pienessä pihassa voi joutua tekemään kompromisseja sekä kasvihuoneen sijoituksessa että koon valinnassa. Jos tila ei ole esteenä, kannattaa yleensä valita melko iso huone. Silloin ei tar­vitse etukäteen miettiä kasvivalintoja, ja tarvittaessa tilaa löytyy myös työskentelyyn sekä lisävarusteille kuten kasteluvesisäiliölle ja lämmittimille. Iso kasvihuone voi toimia myös huvimajana ja puutarhurin taukotupana. Lisäksi isossa huoneessa lämpötilan säätely on helpompaa kuin pienessä.

Lasista vai polykarbonaatista?

kaarikasvihuone alumiinirunko

Alumiinirunkoinen kaarikasvihuone tosiharrastajalle! Esimerkiksi koko 22,5 m2 maksaa noin 1000 euroa. www.kasvihuone.net.

Valmiskasvihuoneiden rungot ovat yleensä alumiinia tai puuta. Alumiinirunkojen vakiovärit rajoittuvat yleensä alumiinin väriseen, vihreään ja harmaaseen, mutta tilauksesta voi rungon maalauttaa vaikkapa talon väriseksi. Puurunkoisen kasvihuoneen voi maalata helposti itsekin.

Kasvihuoneiden katemateriaalina on perinteisesti ollut lasi. Viime vuosina sen haastajaksi on noussut polykarbonaatti. Lasihuone on edelleen edullinen valinta, mutta kestävyydessä ja toiminnallisuudessa varsinkin tavallinen lasi häviää polykarbonaatille. Se eristää lämpöä heikommin kuin polykarbonaatti, ja siksi lasihuoneessa kasvukausi jää yleensä lyhyemmäksi. Vastaavasti paahteessa lasihuonetta pitää varjostaa, kun taas poly- karbonaattikennolevy hajottaa tehokkaasti kohtisuoraa valoa. Lisäksi lasihuone vaatii erittäin huolellisen perustuksen, jotta lasit eivät rikkoudu roudan liikutellessa rakennetta.

Polykarbonaatti on materiaalina iskunkestävä, kevyt ja taipuisa ja siten myös helpompi asentaa. Jotkut valmistajat tarjoavat polykarbonaattia sekä kirkkaana, yksinkertaisena materiaalina että himmeänä kennolevyrakenteena.

Harrastehuoneen katemateriaalina voi olla myös akryylikennolevy tai kasvihuonemuovi. Akryyli on materiaalina jäykkää ja särkyvää, mutta sen lämmöneristyskyky on edellisiä parempi, ja siksi se sopii myös talviviljelyyn. Muovihuone on edellisiä selvästi edullisempi. Muovin kestävyys riippuu luonnollisesti materiaalin laadusta ja paksuudesta. Yleisesti ottaen kannattaa hankkia vähintään 0,175 millin paksuista, UV-suojattua kasvihuonemuovia.

Lisävarusteet ja tarvikkeet

englantilaistyyppinen kasvihuone

Aito, englantilaistyyppinen kasvihuone. Runko säänkestävää jättituijaa, seinät ja katto karkaistua lasia. Koko 4,4 m2. Lisätietoja www.kivikangas.fi.

Usein varusteet ja lisälaitteiden tarve lisääntyvät harrastuksen laajetessa, näin myös kasvihuoneviljelyssä. Kasvihuoneen varusteet on edullisinta hankkia ennakoiden, huoneen hankinnan yhteydessä. Mieti siis, oletko päivisin kotona avaamassa kasvihuoneen kattoluukkuja vai toisiko automaattisesti avautuva kattoluukku helpotusta arkeen? Entä matkusteletko kesäaikana? Automaattinen kastelujärjestelmä auttaisi kasvejä selviämään lomamatkan ajan. Haluatko aloittaa viljelyn aikaisin alkukesästä ja jatkaa sitä myöhään syksyyn? Tarvitset ehkä lämmittimen ja sen vuoksi sähköliitännän. Esikasvatatko taimia kasvihuoneessa tai säilytätkö siellä työkaluja? Tarvitset ehkä hyllyjä ja työpöydän.

Kasvihuoneen varusteet

 • tuuletusluukut (automaattiset tai käsikäyttöiset)
 • kastelujärjestelmä (painevesi- tai säiliöliitännällä)
 • varjostuskankaat
 • hyllyt, pöytätasot ja kasvukourut
 • lämmitin
 • kasvivalaisimet
 • lämpö- ja kosteusmittari

Malleja on kymmeniä

Seinänvieruskasvihuone

Seinänvieruskasvihuone, joka sopii pieneenkin pihaan. Runko alumiinia, seinät polykarbonaattikennolevyä. Koko 1,3 m2. www.kivikangas.fi.

Harrastekasvihuoneita myyvät lukuisat valmistajat, maahantuojat, kodintavaramyymälät ja rautakaupat – sesonkiaikaan jopa tavaratalot ja marketit. Malleja on tarjolla kymmeniä. Koot vaihtelevat alle neliön suuruisista seinämalleista useiden kymmenien neliöiden suurhuoneisiin. Koska valinnanvaraa on, kannattaa myös miettiä, millainen huone sopii talon tyyliin ja väritykseen.

Tee-se-itse malli

Omatoimirakentajan kannattaa kysellä rakennusmateriaaleja rau­takaupoista ja rakennustarvikkei­den kierrätysmyymälöistä. Jokut valmiskasvihuoneiden myy­jät myyvät myös erikseen lasi- ja kennolevyjä, sokkeleita ja muita rakennustarvikkeita.

Valmiit  kasvihuoneet

Asennusvalmis kasvihuone koo­taan perustuksien päälle kirjallis­ten ohjeiden ja/tai asennusvide­on avulla. Asennukseen kuluva työmäärä ja aika vaihtelevat jon­kin verran erityyppisten huonei­den välillä.

Useimmat kasvihuoneiden myy­jät tarjoavat myös asennuspalve­luita. Palram-kasvihuoneita maa­hantuova Horisontenterprises vinkkaa, että asennusapua voi ti­lata myös Aviomiespalvelusta www.aviomiespalvelu.fi.

Hinta

Huoneen hintaan vaikuttavat pääasiassa koko ja rakennusmateriaalit. Lasi on katemateriaalina polykarbonaattia edullisempi. Katemateriaalin paksuus vaikuttaa myös hintaan. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota myös rungon vahvuuteen, rakenteiden kiinnitystekniikoihin sekä oven ja tuuletusluukkujen aukaisumekanismeihin. Lisähintaa tulee myös erilaista varusteista kuten vaikkapa automaattisesti toimivista tuuletusikkunoista.

Eri valmistajat myöntävät rungolle ja katemateriaaleille erilaisia takuita. Rungon takuuaika on yleensä 5–10 vuotta, polykarbonaattilevyjen 10 vuotta.

Valitse oikean kokoinen kasvihuone

Tilava kasvihuone

Tilava kasvihuone tehoviljelijälle. Runko alumiinia, seinät ja katto polykarbonaattikennolevyä. Koko 12 m2, Kätevät tuplaovet, pääset kasvihuoneeseen myös kottikärryjen kanssa! Myynti Plantagen.

 • Mittaa sijoituspaikan koko, varaa tilaa myös kulkureiteille.
 • Mieti, mitä kasveja haluat kasvattaa ja kuinka paljon, arvioi kasvien tilantarve realistisesti.
 • Pohdi myös, tarvitsetko lisävarusteita, kuten hyllyjä tai kasteluvesisäiliön, ja mihin ne sijoitat.
 • Jos tilaa on, hanki kerralla riittävän suuri kasvihuone.
 • Muista rakentaa kasvihuoneelle kunnon perustukset.

 

Artikkeli on tuotetu yhteistyössä Kotipuutarhalehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötyviljely kaarikasvihuone kasvihuone kasvihuoneen valitseminen


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: