Kasvihuone omalle pihalle

Piha

Kasvihuone on parhaimmillaan monipuolinen tila, joka pidentää kasvukautta ja mahdollistaa lämpöä vaativien kasvien viljelyn kylmissäkin olosuhteissa. Kasvihuoneen valintaan vaikuttavat muun muassa käyttötarkoitus, tontin koko ja tietenkin oma maku.

Addu-teksti

Monien kotipuutarhurien haaveena on oma kasvihuone, sillä varsinkin Suomen sääolosuhteissa siitä on paljon apua viljelyssä: kasvihuone suojaa kylmältä ja pidentää hyötyviljelmien kasvukautta varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kasvihuoneessa voi kasvattaa perinteisesti tomaattia, kurkkua tai chiliä, kokeilla ”eksoottisempia” kasveja viiniköynnöksistä maisseihin tai vaikkapa esikasvattaa kesäkukkia. Monet kasvihuoneet toimivat myös huvimajoina ja kesäisinä olohuoneina.

Sun_5m2

Kasvihuoneen koko ja sijainti

Kasvihuonetta valitessa yleensä ensimmäisenä mietitään sen käyttötarkoitusta ja sitä kautta kokoa. Pienet kasvihuoneet vievät vähemmän tilaa, ovat edullisempia eivätkä vaadi niin suuria perustustöitä kuin isommat huoneet. Jos kasvihuoneessa on tarkoitus tehdä muutakin kuin vain viljellä kasveja, kannattaa kokoon panostaa, jos vain tontin koko ja rakennusmääräykset antavat periksi. Selvitä ennen huoneen hankkimista, tarvitaanko kasvihuoneelle rakennus- tai toimenpidelupaa. Kunnan rakennusvalvonta auttaa tässä asiassa.

Esimerkiksi Tuontiliike Ukkosen valikoimassa on kaikenkokoisia kasvihuoneita muutaman neliön kompakteista huoneista aina 32 neliön kasvihuoneisiin saakka. Suuremmissa huoneissa on monia etuja, esimerkiksi tasaisempi lämpötila ja tehokas ilmanvaihto useampien tuuletusluukkujen ansiosta. Usein puutarhurinkin nälkä kasvaa syödessä ja lajikokeilut laajenevat eli kannattaa miettiä, millaisia tarpeita kasvihuoneella on muutaman vuoden kuluttua. Yleensä koko kannattaa arvioida hieman yläkanttiin. Suurempi huone toimii talvisin myös varastotilana esimerkiksi puutarhakalusteille.

seinustamalli

Omat toiveet ja kasvihuoneen käyttötarkoitus lopulta sanelevat kasvihuoneen neliömäärän. Toiset kasvihuoneet ovat kivoja paikkoja kahvihetkille, toiset on tarkoitettu viljelykäyttöön ja osa soveltuu molempiin, sekä kasvatukseen että oleskeluun.

Kasvihuoneelle kannattaa valita tontilta mahdollisimman valoisa ja lämmin tuulelta suojassa oleva paikka aamu- tai ilta-aurinkoon. Parasta olisi, jos kasvihuoneen saa sijoitettua lähelle keittiötä, jotta herkkupuutarhan satoa olisi helppo hyödyntää ruuanlaitossa läpi satokauden. Paikan valinnassa kannattaa siis huomioida myös kulkureitit, jotta viljelyksiä olisi mahdollisimman helppo hoitaa.

Kasvihuoneen muoto vaikuttaa myös toimivuuteen. Harjakattoiset kasvihuoneet ovat yleisiä, samoin erilaiset seinustamallit. Monikulmainen kasvihuone käy hyvin myös huvimajasta, ja myös T-mallinen huone on monikäyttöinen.

T-malli

Materiaalit ja muodot omien mieltymysten mukaan

Lasinen kasvihuone on tyylikäs ja perinteinen valinta, ja lasi on erityisen hyvä ratkaisu, jos kasvihuonetta käytetään myös oleskelupaikkana. Lasiseinät läpäisevät valoa hyvin, mutta toisaalta ne menevät helpommin rikki kuin kennolevyiset seinät. Turvalasinen huone on kestävä ja tietenkin myös turvallinen vaihtoehto. Lasihuone vaatii huolellisen perustuksen, jotta lasit eivät mene rikki roudan liikutellessa rakenteita. Kennolevyistä valmistettu kasvihuone on kestävä, ja lisäksi kennoilla on hyvä lämmöneristyskyky ja ne taittavat valoa toisin kuin lasiseinät. Varjostusta ei siis tarvita.

Kasvihuoneen runko on yleensä puinen tai alumiininen. Kanadan setrikuusesta valmistettu runko kestää parhaiten kasvihuoneen vaihtuvia lämpötila- ja kosteusoloja. Puurunkoinen kasvihuone tasoittaa lämpötilaeroja, joten kasvit viihtyvät ja tuottavat runsaan sadon. Puurunko vaatii hieman huoltoa, sillä puuosat pitää öljytä muutaman vuoden välein. Alumiinirunkoinen kasvihuone on kevyt, kestävä ja huoleton valinta, ja värivaihtoehtojakin on tarjolla useita aina valkoisesta ja mustasta vihreään.

Kasvihuoneen voi selkeiden ohjeiden avulla pystyttää itse, mutta tarjolla on myös asennuspalveluja. Yleensä kasvihuone vaatii Suomen oloissa perustuksen. Perustustapa valitaan maaperän ja kasvihuoneen koon mukaan, ja perustustavaksi sopii esimerkiksi metallisokkeli tai harkkoperustus. Siisti sokkeli tekee kasvihuoneesta ryhdikkään sekä lisää korkeutta ja ilmavuutta.

harjakattoinen

Lisävarusteet helpottavat viljelyä

Kasvihuonetta hankkiessa kannattaa varmistaa, että siihen on saatavilla lisävarusteita ja varaosia. Kokonaisuuden hintaan vaikuttavat rakennuksen pinta-alan ja käytettyjen materiaalien lisäksi varustelutaso.

Kasvihuoneiden automatiikka helpottaa viljelyä. Hyvin varusteltuihin kasvihuoneisiin kuuluvat tuuletusluukut vakiovarusteina. Luukkuja on sekä automatiikalla että ilman. Muuhunkin lisävarusteluun kannattaa panostaa, esimerkiksi automaattinen kastelujärjestelmä helpottaa kotipuutarhurin elämää. Kasvihuoneen sähköistys ja lämmitys puolestaan pidentävät viljelykautta entisestään.

Kasvihuoneesta on iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Säännölliset kevät- ja syyshuollot pidentävät kasvihuoneen käyttöikää ja tekevät viljelystä mukavampaa. Pese kasvihuone keväisin ja syksyisin, puhdista räystäskourut ja tarkista, että ikkunat ja tuuletusluukut toimivat. Sulje luukut huolellisesti talven ajaksi ja pudota lumet katolta tarvittaessa.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvihuone kasvihuoneen valitseminen kasvihuoneet kasvihuoneita

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.tuontiukkonen.fi

Uusi yhtiö Ukkonen LN Import Oy on perustettu omistajavaihdoksen jälkeen jatkamaan pitkää 1/4-vuosisadan perinnettä jona Tuontiliike Ukkonen on tullut tunnetuksi Suomalaisille asiakkaille. Jatkamme toimintaamme samoilla laadukkailla tuotteilla joita on jo useiden vuosien ajan tuotu maahan.

Yhtiö tuo maahan harrastajaviljelijöille kasvihuoneita, joita on saatavilla useissa kokovaihtoehdoissa mm. harjamallina ja seinustamallina. Valikoimaan kuuluu myös monikäyttökasvihuoneet, joita voi käyttää sekä huvimajana että viljelytilana.

Pihavarastoissa on sopivia ratkaisuja kaikkiin tilatarpeisiin. Varastoja on saatavilla 1,5–11 m²:n kokoisina. Varastojen runko on terästä, ja seinät ovat polttomaalattua teräspeltiä.

Nostalgiset, koristeelliset valuraudasta valmistetut käsikaivopumput ovat olleet alusta alkaen Tuontiliike Ukkonen Oy Ltd:n valikoimissa ja ne ovat suosittuja käyttötuotteita mökki-, piha- ja puutarhakaivoihin. Koristeelliset pumput ovat myös suosittuja koriste-esineitä taajamapihoilla.

Puutarhatarvikevalikoima sisältää puutarhatekstiilejä ammattilais- ja harrastajakäyttöön: mansikka- ja katekankaat, hallaharsot, juurimatot, varjostus- ja tuuliverkot sekä luiskakennostot viherrakentamiseen.

Tuomme maahan myös maa-, talo-, vesi- ja viherrakentamisessa käytettäviä suodatinkankaita, joita alan ammattilaiset käyttävät yhä enenemässä määrin.

Lue lisää: Ukkonen LN Import Oy