Kasvilamppu saa huonekasvit kukoistamaan

Piha

Talvi tuli pakkasten ja lumen kera koko Suomeen. Mikäs sen ihanampaa, kun maa on valkoinen ja valoisa. Kasvitkin kiittävät, kun saavat uinua lumen alla turvallisesti talviuntaan.

Vaikka lumi valaiseekin luonnon, huonekasveille tämä aika on kaikkein vaikeinta. Nyt kannattaa olla tarkkana kasvin kastelun ja sijoittelun suhteen. Kasveille tulisi antaa kaikki mahdollinen valo, ja ne pitäisi sijoittaa mahdollisimman lähelle eteläpuolen ikkunoita. Ongelmana on usein ikkunan alla oleva patteri, joka aiheuttaa vetoa ja kasvien kuivumista. Hyvä keino on pitää kasvit noin metrin päässä patterista mutta kuitenkin ikkunan läheisyydessä.

Kasvien päivittäinen sumuttelu puhtaalla vedellä tekee niille hyvää. Multatilaa kastellaan varovasti ja pienellä vesimäärällä, sillä kasvin haihduttaminen on nyt minimissään. Parasta on antaa kasveille valoa kasvilampuilla. Kasvilamppujen kehitys on ollut huimaa, mutta myös tehottomia ”kasvilamppuja” on myynnissä harmittavan paljon, sillä niiden apu kasveille on käytännössä olematon – enenmmän ne lämmittävät omaa mieltä kuin auttavat kasvia. Kaikki kasvivalaisimet eivät siis suinkaan ole kasvulamppuja!

Kasvilamppu: totta ja tarua

Kasvilampuista käydään taas kovaa keskustelua ja kysymyksiä tulvii. Monet kehuvat ostaneensa parilla eurolla mahdottoman hyviä valoja, ja toiset taas uskovat pelkän luonnonvalon riittävän, mutta onneksi on myös meitä, jotka ymmärtävät asian oikean laidan. Mikä on totta ja mikä tarua?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarua on se, että kaikki lamput auttavat kasveja. Tarua on myös se, että halpojenkin lamppujen on pakko olla kasvilamppuja, koska niiden valo on eriväristä kuin tavalllisissa lampuissa.

Tarua on se, että jos lampun pakkauksessa on kasvin kuva, se tarkoittaa lampun olevan kasvilamppu. Sillä voi kyllä valaista kasvia, mutta se ei välttämättä auta sen kasvua. Asia kannattaa aina varmistaa myyjältä.

Totta on taas se, että hyvä ja oikea kasvilamppu on erisävyinen kuin tavallinen lamppu. Se ei kuitenkaan riitä, että valo näyttää eriväriseltä, vaan valon täytyy olla oikealla aallonpituudella olevaa sävyä.

Totta on myös, että hyvillä loisteputkivaloilla ja kattoon laitetuilla kohdevaloilla kasvia voi auttaa ja sen voi saada pysymään hengissä talven yli, mutta varsinaista kasvilampun virkaa nekään eivät hoida.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Totta on myös se, että valon määrää tulee annostella. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvitkin tarvitsevat 8 tunnin pimeän lepojakson talvella. Tämä on helppo säätää ajastinkellolla.

Totta on myös se, että hyvä kasvilamppu kasvattaa kasveja, joten niitä kannattaa myös hiukan lannoittaa talven aikana.

Totta on myös se, että niukassa valossa kasvit altistuvat paljon helpommin kasvitaudeille ja lehdet kellastuvat ja tippuvat herkemmin. Etenkin kirjavalehtiset lajikkeet kärsivät vielä enemmän.

Totta on myös se, että ammattivalaisimien LED-tekniikka on kehittynyt valtavasti parina viime vuonna, ja monet kasvihuoneet vaihtavat nyt kiihtyvää tahtia vanhat suurpaine-natriumlamput pois ja tilalle tulee tehokkaita ja energiaa säästäviä LED-valoja – ja totta on myös se, että minunkin suosittelemani kasvilamppu on juuri näitä!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Totta on myös se, että koska LED-lamput eivät kuumene, ne eivät myöskään polta kasveja, vaikka olisivat niiden lähellä.

Totta on myös se, että ledien käyttö maksaa vain muutamia senttejä päivässä.

Totta on myös se, että ledien käyttöikä on pitkä.

Totta on myös se, että ledit soveltuvat täydellisesti siemen- ja taimikasvatukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Totta on myös se, että kaupasta ostetut ruukkusalaatit ja mausteet kannattaa laittaa LED-lamppujen alle kasvamaan, jotta ne oikeasti myös kasvavat ja tuottavat lisää tuoretta satoa.

Tämä kasvilamppu oikeasti kasvattaa ja luo tunnelmaa, hanki se itsellesi tai lahjaksi täältä.

christmas-trees-235367

Kuusen kaatoon ja havujen hakuun sekä muita kuujuttuja

Nyt on yläkuu eli nouseva kuu, ja vaikka vuosi on pimeimmillään, antaa kasvava kuu kasvuvoimaa joulukuussakin. Yläkuuta kestää täysikuuhun keskiviikkoon 14.12.2106 asti.

Jouluasetelmat kestävät kauimmin tuoreina ja kauniina, kun ne istutetaan yläkuulla. Asetelmiin käytettävät oksat, varvut ja sammaleet pysyvät pitempään vihreinä, kun ne otetaan luonnosta yläkuun eli nousevan kuun aikana – toki maanomistajan luvalla.

Muitakin huonekasveja voi uudelleen istuttaa joulukuussa, aina täysikuuhun asti. Yläkuulla otetut pistokkaat juurtuvat, ja juurrutetut oksat voi istuttaa ja ne lähtevät hyvin kasvamaan. Ituja ja versoja saa yläkuulla nopeasti, kun vain hyvä kasvilamppu antaa niille riittävästi valoa.

Nyt on joulukuusen kaatoaika. Yläkuun aikana kaadettu puu pitää neulasensa ja kasvaa kerkkää loppiaisena. Parhaat kuusenkaatopäivät on joka vuosi merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin.

Kun vuosi alkaa, löytyy kuukalenterista mm. rakennus- ja polttopuun kaatoajat, siementen kylvö- ja istutusajat, omenapuiden leikkuupäivät sekä parhaat päivät rikkaruohojen ja vesakoiden hävitykseen.

Kuukalenterista löytyy myös optimaalisimmat hiusten leikkuu- ja värjäysajat. Jos haluaa hiuksiin kauniin leikkauksen jouluksi, mutta toivoo niiden myös kasvavan nopeammin ja vahvempina jatkossakin, kannattaa ne leikata 2.–6.12. tai 9.–12.12.2016.

Lisää kuu-perimätiedon neuvoja Wanhan ajan Kuukalenterissa 2017  sekä 12.12. ilmestyvässä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2017.

Paljon mielenkiintoista tietoa kuun vaikutuksesta löytyy kirjasta Yläkuu ja alakuu.

havupallon_runko havupallo

Kaunis havupallo on helppo tehdä

Havupallojen teko on helpompaa kuin uskotkaan! Havupalloista saat kauniit ja koko talven kestävät koristeet edullisesti. Katso kuvallinen ohje täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy