MAINOS

Kasvit heräilevät kasvukauteen, kookosmulta hyvä kasvualusta – onko pelargoni sinulle tuttu?

Piha

Maaliskuussa lisääntyvä valonmäärä saa kasvit heräilemään kasvukauteen ja versoja alkaa ilmaantumaan. Mutta entä, kun versot puskevatkin jo ulkona ja vielä on talvea jäljellä ja kylmiä pakkaspäiviä luvassa? Puutarhuri kertoo kaiken pelargoneista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Versoja nousee jo! Mitä teen – vai teenkö mitään? 

Versovia terveisiä täältä puutarhalta! Maaliskuu on monelle kasville se kuukausi, kun valon määrä saa niiden kasvut heräämään ja versoja alkaa ilmestyä kiihtyvällä määrällä.

Jälleen kerran vovidaan todeta, että Suomi on pitkä, mutta myös leveähkö maa. Nimittäin Rymättylässä oli jo ensimmäiset perunat pistetty maahan, ja samalta suunnalta Seppo laittoi kuvaa ja kysyi, että mitä tehdä, kun maa on paljas ja ensimmäiset versot tulevat jo esiin kukkapenkistä vaikka pakkasia on luvassa. Täällä meillä ei nimittäin paljasta maata ole näkyvissä vielä missään ja veikkaan, että vielä muutama viikko menee ennen kuin lumet on sulaneet pois.

Mutta tuohon Sepon kysymykseen, niin itse ainakin tässä kohtaa lapioisin vielä lunta suojaksi. Lumi on minusta paras eriste monivuotisille kasveille. Se hengittää, suojaa ja sulaessaan kostuttaa ja sulattaa maata. Maa kun ei juurikaan ole roudassa ja aurinko lämmittää, niin se varmaan saa kasvit heräämään nyt tavallistakin aikaisemmin. Toki, jos kylmiä pakkasia ei olisi luvassa, niin antaisin kasvaa vain, mutta kyllä yleensä näin maaliskuussa on vielä koviakin pakkasöitä tiedossa ihan koko maassa, joten suosittelen, että lunta päälle vain.

Pelagroneiden eroista ja vinkit upeaan kukintaan

Pelargonit kuuluvat helppohoitoisimpiin ruukkukasveihin. Pelargoni viihtyy lämpimällä,aurinkoisella paikalla ja sietää jopa paahdetta, mutta kukkii kohtalaisesti puolivarjossakin. Sateelta ne kannattaa kuitenkin suojata, sillä pelargonit eivät pidä päälle satavasta vedestä.

Pelargonit kukkivat ja kasvavat koko kesän niukallakin hoidolla, mutta kukoistavat kauniimmin jos kastelet ja lannoitat niitä säännöllisesti. Kukinta-aikana lannoitetaan säännöllisesti kerran viikossa kastelulannoitteella, ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Kuihtuneet kukat poistetaan lehtihangasta asti säännöllisesti.

Pelargonit voi talvettaa viileässä (+5-10°C), missä ne säilyvät hyvin, kun niistä syksyllä leikataan noin puolet pois. Pelargoni voi selvitä talven yli viileähkössä huoneenlämmössä valoisalla ikkunallakin.

Maaliskuussa pelargonit istutetaan uuteen multaan, siirretään valoisaan paikkaan ja talven aikana venyneet ja ränsistyneet versot leikataan pois. Taimia kannattaa latvoa kasvun tuuhentamiseksi, vaikka se hidastaakin hieman kukinnan alkamista.

Minun suosikki pelargonit löydät kaikki täältä.

Vanhanajan pelargonit

Pelargonia on monille tuttu mummon ikkunalta. Ruusunnuppupelargoniat kuuluvat vanhanajan pelargoneihin, jotka ovat erityisen kestäviä, voimakas kasvuisia ja kauniskukkaisia. Tiheän kerrannaiset, ruusunnuppuja muistuttavat kukat muodostavat pallomaisen kukinnon.

  •  ’Appleblossom’ on vanha lajike, jonka omenankukan sävyiset kukinnot ovat ihastuttaneet jo puolen vuosisadan ajan.
  • Rosebud’-lajikkeen kukat ovat hehkuvan ruusunpunaiset.
  • ’Mary’n kukat ovat hohtavan valkoiset. 

Tutustu kaikkiin täällä.

Riippapelargoni

Riippapelargonit ovat sopivat ruukkuihin, parvekelaatikoihin ja amppeleihin. Kukinnot voivat olla yksinkertaisista kerrannaisiin, ja värejä löytyy runsaasti. Riippapelargonin varret ovat rentoja, suikertavia tai riippuvia, 30–60 cm pitkiä. Riippapelargonit viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja ovat säänkestäviä; ne kestävät niin paahdetta kuin sadettakin. Kovin tuulista paikkaa kannattaa kuitenkin välttää jotta versot eivät murru. 

Itse istutan näitä joka vuosi pirttini eteläseinustan parvekelaatikoihin. Nämä kestävät ihan uskomattoman hyvin paahdetta ja komistuvat aina pakkasiin asti, ihan itsekseen – lannoitekäpyjen avulla toki. Olen laittanut niitä jopa 8–10 kpl 90 cm parvekelaatikkoon, eikä ole niiden lisäksi tarvinnut kuin vettä antaa. Nyt kokeilen lisätä vielä biohiiltä mukaan, uskon sillä olevan todella hyvä vaikutus näille.

Riippapelargonien valikoimaani pääset tutustumaan täällä.

Tuoksupelargonit

Etelä-Afrikasta kotoisin olevat tuoksupelargonit olivat suosiossa Suomessa jo 1800-luvulla. Niitä käytettiin lääkekasveina ja ilmanraikastimina niin kartanoissa kuin parantoloissakin. Niiden lehtiä kosketeltaessa niistä vapautuu raikasta tuoksua ilmaan. Lajikkeesta riippuen tuoksuja on esimerkiksi sitruunaisesta, ruusuisesta, muskottimaisesta, pähkinämäisestä minttusuklaaseen. Tuoksupelargoni viihtyy aurinkoisesta puolivarjoon.

Tuoksu karkottaa luontaisesti myös mm. hyttysiä (sitruksen tuoksu) ja siksi ovatkin suuressa suosiossa terassikasveina. 

Ennen pakkasia tuoksupelargonin voi nostaa sisälle, mutta sen talvettaminen on kuitenkin hiukan hankalampaa kuin tavallisen pelargonin. Lämpötilan tulisi olla +8-12 °C-astetta, eikä saa laskea alle viiden asteen. Riippapelargoni tarvitsee talvella myös valoa. Led-valon alla sen talvehtimen onnistuu kumminkin erittäin helpolla ja hyvin, ihan jopa huoneilmassa.

Tuoksupelargonit löydät täältä.

Faktaa kookosmullasta

Tuosta meidän valmistuttamasta kookosmullasta haluaisin sanoa vielä pari asiaa, joista on kyselty.

Sen puhtaus esim. ötököistä on varmistettu 100 % sillä, että se puristetaan yli 50 tonnin voimalla kokoon, jolloin kaikki mahdolliset munat, toukat yms. kuolevat (ja säästyy myös kuljetustilaa). Näin näitä ei ole tarvinnut höyryttää tai käsitellä kemiallisesti.

Näihin meidän pakkauksiin on lisätty pieni määrä ns. starttilannoitetta, joka takaa kasveille ravinteet ensimmäisen parin viikon ajaksi, jonka jälkeen tulee lannoittaa kasvikohtaisesti. 

Lisäksi:

  • Rakenne sitoo hyvin kosteutta, mutta pysyy silti kuohkeana.
  • Monet viherkasviharrastajat istuttavat kasvit nykyään tähän.
  • Ph neutraalina tuotteena tästä voidaan sekoittaa mullan kanssa oman mielen mukainen sekoite.
  • Taimen juurruttamisessa, siemenkasvatuksessa yms. ”tarkan kastelun asioissa” kookosmulta antaa paljon anteeksi kastelussa.
  • Biohiilen lisääminen on ensitesteissä osoittautunut todella toimivaksi. Huom! Biohiili on tärkeää muistaa ladata ennen käyttöä.
  • Rakenne säilyy muuttumattomana usean kasvukauden ajan eikä ”maadu” niin nopeasti kuin tavalliset multaseokset.

Jos et ole vielä kokeillut, niin kokeilepa, uskon että ihastut. Kookosmultaa löytyy niin yhden kuin viiden litran pakkauksissa täällä.

Tässä ”Kesäkeittiön parhaat” -pakkauksessa on kolme yhden litran kookostaimipakkausta (joissa voit kasvattaa tuotteet suoraan) ja kolme pakkausta siemeniä (persilja, salaatti ja basilika). Kasvatus on helppoa ja varmaa. Lisäät vain vettä pussin ohjeen mukaan, odotat viisi minuttia, sekoitat hiukan ja lisäät siemenet suoraan pussiin. Pussit ikkunalaudalle ja pian nousee tuoretta naposteltavaa. Ja nyt vielä kerhohintaan (-50 %) 3,95 € / pakkaus (ovh 7,90) täältä.

Jos haluat, niin minulla on sinulle lisää unelmia tarjolla. On ruusuisia ja monivuotisia ja muita herkullisia ja terveellisiä unelmia ja maku matkoja… Pääset taas hiukan ennen muita ”apajille”!

Vinkkaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kookosmulta pelargoni pelargonit riippapelargoni riippapelargonit


Lisää samasta aiheesta