MAINOS

Kasvit talvehtivat hyvin lumen alla

Piha

Talvi on täällä! Kasvit talvehtivat erinomaisesti lumen alla, ja arkojen kasvien päälle voi levittää pakkasten tultua suojia. Vielä ehtii istuttaa kukkasipuleitakin – ruukkuun nimittäin!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talvi tuli kertaheitolla ja lumen kera, etenkin Etelä-Suomi sai kunnolla lunta. Lumi on erittäin tervetullutta sekä kauniin maiseman että kasvien talvehtimisen kannalta. Viime vuoteen verrattuna tilanne on loistava! Pikkupakkaset jäähdyttivät maan sopivasti, ja nyt pakkaslunta tulee päälle suojaksi. Ei (toivottavasti) tule sellaista määrää talvituhoja kuin viime vuonna.

bird-655298_1280

Linnuille ruokaa ja pönttöjä

Pikkuystäville talven tulo aiheuttaa aina ruokahuoltoon ongelmia, joten nyt viimeistään on hyvä auttaa lintuja ja laittaa ruokintalaudat ja talipallot paikoilleen.

Kerroin kaverilleni, että alan kohta viimeistellä kesällä sorvattuja linnunpönttöjä valmiiksi ja ripustaa niitä puihin. Hän ihmetteli kovasti aikaista ajankohtaa. Minusta on kiva tehdä linnunpöntöt ajoissa, ja toisaalta ne tarjoavat hyvää suojaa talvehtiville linnuille.

Jäikö syyssipuleita istuttamatta? Ei hätää, istutetaan ruukkuun!

Sain muutaman hätääntyneen viestin viime viikolla, että mitäs nyt, kun talvi yllätti, ei pelkästään autoilijoita vaan myös kotipuutarhureita: syyssipuleita oli jäänyt istuttamatta, ja nyt maa on jäässä. Vaan eipä hätää, kukkasipulit voi ja kannattaakin istuttaa ruukkuihin ja viedä viileään lepäämään. Mikäs sen ihanampaa kuin nostella keväällä ruukkuja lämpimään ja toivottaa kevät tervetulleeksi kukkien kera.

Itse istutan joka vuosi sipuleita varta vasten ruukkuihin ja nautin niiden kasvusta ja kukista jo silloin, kun lumi on vielä maassa. Istutan sipulit hiekansekaiseen multaan ja annan vettä vasta keväällä, kun nostan ruukut lämpimään. Helppoa ja hauskaa!

Pakkasten tultua suojia paikoilleen

Nyt on hyvä aika levitellä arkojen kasvien päälle suojia. Pakkasten tultua ei ole vaaraa, että maa lämpenee liikaa suojien alla. Kannan kuivat lehdet haravoiduista lehtikasasta arkojen perennojen suojaksi ja myöhemmin vielä laittelen havuja kukkapenkkien päälle. Ne ovat nätin näköisiä ja suojaavat hyvin pakkaselta, jos lunta ei sadakaan suojaksi.

Pienet ja arat havut saavat ympärilleen kierroksen pari suojaharsoa.

Aurinkoisilla paikoilla kasvavien rodojen ja havujen ympärille on hyvä laittaa myös tukikepit valmiiksi. Keväällä on helppo kiepsauttaa talvisuojat (harsoa tai pakkaspeitettä) tukikeppien varaan kevätahavien torjumiseksi.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

talvi talvisuojaus


Lisää samasta aiheesta