MAINOS

Kasvukausi lähestyy – Puutarha heräilee, myös huonekasveilla tapahtuu

Piha

Pieni takatalvi yritti vierailla alkuviikosta, mutta onneksi sääennusteen mukaan kelit lämpenevät viimeistään viikonlopulla. Nyt kun vielä on satanut vettä ja auringonvalo lisääntyy päivittäin, kasvit heräilevät uuteen kasvuun vauhdilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Huonekasveille vettä, mutta ei liikaa lannoitetta

Aurinkoiset ja pitenevät päivät saavat huonekasvien vedenkulutuksen kasvamaan yllättävän paljon – nyt huhtikuun lopulla huonekasveja on saanut kastella jo puolta useammin kuin kuukausi sitten. Vaikka vettä kuluukin nyt enemmän, lannoitusta en ole lisännyt vielä, vaan annan kasvuston heräillä kunnolla uuteen kasvuun. Nyt annan noin puolet suositellusta lannoitemäärästä ja vasta myöhemmin siirryn täysiin määriin.

Talvehtineista kasveista leikkaan kuivat pois vasta myöhemmin

Kellarista sisälle nostetuista pelargoneista ja verenpisaroista nousee jo kivasti uusia versoja ja hiukan tekisi mieli parturoida niitä jo siistimäksi, mutta kannattaa malttaa vielä hetki. Sieltä nousee varmasti vielä lisää uinuvia versoja ”kuivista” oksista. Kuukauden päästä jo näkee, mitkä oksat ovat talven aikana menehtyneet, ja sitten ne voidaan leikata ja lyhentää pois. Näin jäljelle jää terve ja hyvin uusia versoja kasva kasvi.

Nurmikkopuuhasteluja ja haravointia ajoissa

Viime viikolla oli puhetta nurmikon sammaloitumisesta. Siitä tulikin paljon mukavaa palautetta, kiitos kovasti – ilo on olla apuna aina! Nurmikko alkaa täällä jo hiljalleen kuivua siihen malliin, että pääsee haravoimaan talven jäljet pois. Se on hyvä tehdä ennen kuin uusi kasvu alkaa. Näin pääsee helpommalla ja nurmikko heti kaunis, kun uusi kasvu alkaa.

Mansikkamaan harjausta + harsot päälle tai ainakin lähelle

Mansikkamaat on hyvä harjailla nyt. Ihan tavallisella rappuharjalla olen vedellyt penkit puhtaiksi vanhoista lehdistä ja muista roskista. Samalla häviävät mahdolliset tauti- ja tuholaispesäkkeet ja penkeistä tulee ilmavia ja terveitä. Jos penkkien päälle heittää harson nyt, saattaa jo juhannuksena saada mansikat omasta maasta. Toki harso on hyvä olla lähettyvillä muutenkin: jos kukinnan aikaan on hallanvaara, harso suojaa hyvin.

Sipulikukille ravintoa

Ensimmäiset sipulikukat kukkivat jo, ja lisää on tulossa kiihtyvällä tahdilla. Niille on hyvä antaa ravintoa näin kukinnan alkaessa ja jatkaa sitä aina 2–3 viikkoa kukinnan jälkeenkin. Näin kukat kestävät pitkään komeina ja ennen kaikkea sipuli saa voimaa kasvattaa uuden kasvuston seuraavalle vuodelle.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvit kasvukausi kevät puutarha talvehtia