Katemulta – ammattilaisten niksi helpottaa puutarhan kevättöitä

Piha

Ravinteikas katemulta käynnistää keväisen kasvun. Tumma multa viimeistelee istutukset hetkessä ja vähällä vaivalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Englannissa ja Ruotsissa olennaisena osana kevätpuutarhan kunnostukseen kuuluu katemullan käyttö. Samalla kun katemulta tekee kukkapenkeistä nopeasti siistin näköiset, se myös edistää kasvua.

Katemulta on tarkoitettu pihan monivuotisten kasvien kasvupaikan helppoon ja nopeaan parantamiseen. Multa levitetään haravoimalla kasvien juurelle. Talven jäljiltä maahan jääneet lehdet ja muut kasvinosat voi jättää maatumaan tumman ja kuohkean katemullan alle.

”Näemme, että katemullan levittäminen tulee jokakeväiseksi toimenpiteeksi myös suomalaisiin pihoihin. Ero siisteydessä ja kasvuun lähdössä on huomattava, ja samalla katemullan alle jääneet edellisvuotiset lehdet ja varret saadaan ravinteeksi uudelle kasvulle”, toteaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Katemulta on ammattilaisten käyttämä keino

Suurehkoille perennoille suositellaan noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa, Kuva: Kekkilä

Suurehkoille perennoille suositellaan noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa, Kuva: Kekkilä

Ammattilaiset ovat jo pitkään hyödyntäneet katemultaa istutusalueiden hoidossa. ”Katemulta lisää väsyneen maaperän multavuutta ja sopii hyvin myös kohottamaan maanpinnan tasoa sellaisten kasvien juurella, jossa multa on vuosien varrella kovettunut ja painunut kasaan. Lisäksi se auttaa rikkaruohojen torjunnassa, mikä on esimerkiksi perennapenkkien helppohoitoisuuden kannalta erittäin tärkeää”, toteaa göteborgilainen ammattipuutarhuri Mona Holmberg.

Suurehkoille perennoille suositellaan noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa, kun taas hieman matalammille kasveille, kuten keijunkukille ja mirrinmintulle riittää 1-2 senttimetrin kerros. Täysikasvuisille pensaille voi levittää jopa 10 senttimetriä katemultaa, kunhan pitää huolen, ettei multaa joudu pensaiden tyvelle.

Esimerkki katemullasta on mm. Kekkilän erikoismulta kevätpuutarhanhoitoon. Multaa myydään 40 litran säkeissä.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvukausi katemulta puutarhamulta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: