TUOTEUUTUUS

Katon tuuletus riittäväksi – älykatto paljastaa kosteuden

Talo
Katon tuuletus varjelee kosteudelta. Käsi talon päällä.
Älykatto varmistaa, että katon tuuletus poistaa tehokkaasti liian kosteuden rakenteista. Nykyaikaisen tekniikan ansiosta katto pysyy kunnossa pitkään ja talo terveenä asua.

Toimiva katon tuuletus on tärkeää, jotta katon rakenteisiin ei pääse kertymään kosteutta. Rakenteiden tuulettuminen on tärkeää myös rakennuksen energiatehokkuuden kannalta, sillä eristekerroksessa oleva kosteus huonontaa lämmöneristystä ja lisää energiankulutusta. Eristekerros pysyy älykatolla kuivana, kun katon tuuletus toimii kulloisenkin tarpeen mukaan.

– Jos tuuletetaan silloinkin, kun siihen ei ole tarvetta, eristekerroksesta poistuu lämpöenergiaa ulos. Kun tuuletetaan tarpeen mukaan, kuuluu vähemmän energiaa. Toisaalta eristekerroksen tuulettaminen kesähelteillä poistaa ylilämpöä ja viilentää rakennusta, sanoo tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita valmistavasta Vilpestä.

Aurinkopaneelin asennus katolla.

Kattoon voi tulla vaurioita erilaisten huoltotöiden ja asennusten yhteydessä.

Vaurio ongelmana, vaikka katon tuuletus toimisi

Kattoon voi tulla vaurioita, jotka aiheuttavat kosteusongelmia rakenteisiin – nopeasti tai hitaasti.

Kattovuoto saattaa olla seurausta inhimillisestä virheestä asennuksessa tai rakennustyömaalla. Myös myrskyt, lumi ja jää voivat johtaa ennalta-arvaamattomiin ongelmiin tai vaurio voi syntyä siitä, että katolla kuljetaan väärässä paikassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aina kosteusongelmaa ei edes huomaa päällepäin ja katto voi vuotaa vaivihkaa. Eräässä talossa esimerkiksi eristevillat olivat märät, vaikka katto oli täysin ehjä. Vesi oli päässyt sisään havaitsematta jääneestä pienestä reiästä ja ajan kuluessa kastellut rakenteet koko katon alueelta.

Oli vuodon syy mikä tahansa, kattoa pitäisi päästä huoltamaan jo hyvän aikaa ennen, kuin se alkaa vuotamaan.

– Huollon pitää olla suunniteltua ja ennakoivaa, jotta estetään tilanne, jossa pienestä ja helposti korjattavasta vauriosta muodostuu katolla ajan myötä kallis ja vaikeasta korjattava ongelma, Lahti sanoo.

Katon tuuletus hoituu ilman työvälineitä, kun älykatto hoitaa homman. Työkaluja kuvassa.

Katon tuuletuksen voi jättää älykkään tekniikan huoleksi.

Älykatto seuraa ja katon tuuletus hoituu automaattisesti 

Kattorakenteita on syytä valvoa tarkasti vuosittain, mutta ikävä kyllä, kosteuden aiheuttamat ongelmat havaitaan monesti vasta, jos katon rakenteet avataan kuntotarkastuksessa – siis usein liian myöhään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valvontaan voi kuitenkin hyödyntää älykästä teknologiaa – älykattoa – usein toistuvien kuntotarkastusten sijaan.

Älykatto toimii niin, että yksi anturi asennetaan rakenteisiin ja toinen ulkoilmaan. Langattomat anturit mittaavat kosteutta ja lämpötilaa sekä rakenteissa että ulkoilmassa.

Kun anturi havaitsee rakenteiden kosteustason nousseen, tieto välittyy alipainetuulettimeen asennettuun huippuimuriin. Huippuimurin toiminta tehostuu automaattisesti, jolloin se poistaa kosteuden rakenteista. Kun rakenteiden kosteustaso on palannut normaaliksi, huippuimuri palaa normaaliin tuuletukseen.

Älykaton ansiosta rakenteita ei tuuleteta esimerkiksi liian kostealla tai liian kylmällä säällä. Älykatto myös hälyttää kiinteistön omistajaa tai huoltoyhtiötä automaattisesti, jos rakenteiden kosteustaso ylittää valitut raja-arvot.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksi keino tarkkailla rakenteita ja saada ajantasaisista tietoa niiden kunnosta on IoT-teknologiaa eli esineiden internet -teknologiaa hyödyntävä VILPE Sense -älykatto.

– Kun katot huolletaan dataan perustuen ja oikeaan aikaan, yllättäviä tai isoja remontteja ei pääse syntymään. Älykatto ei edes vaadi suuria asennustöitä, vaan siihen tarvittavan huippuimurin ja anturit voi asentaa katon alipainetuulettimiin, Lahti sanoo.

Lähde: Vilpe Oy

Kuvat: iStock, Pexels.com, Pixabay.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU