MAINOS

Teräväpiirtotelevisio antennitalouteen – lue vinkit antenniasennuksen

Sisustus

Mainos - TV-sisällön paras tarjonta siirtyy kovaa tahtia teräväpiirtotekniikkaan ja antenni-tv:ssäkin on jo kymmenkunta HD-kanavaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Antennityöt on hyvä tehdä kuivan sään aikaan. Katolla työskenneltäessä turvallisuuteen on aina kiinnitettävä erityistä huomioita. Jos talon antennit on sijoitettu hankalaan paikkaan, on hyvä teettää työ antennialan ammattilaisella. Mikäli katon kulkusillat tai rakenne on kuitenkin sellainen, että työskentely on turvallista, voi antennijärjestelmän päivittämisen tai kunnon tarkistamisen tehdä itse.

Koko antenni-tv:n kanavatarjonnan saaminen edellyttää kahta erillistä tv-antennia kiinteistössä. Antenniverkon televisiopalveluita tarjoaa tällä hetkellä valtakunnallisesti kaksi eri operaattoria: Digita UHF-taajuusalueella ja DNA VHF-taajuusalueella. UHF- ja VHF-signaalit tulevat eri mastoista. Varmin tapa koko tarjonnan vastaanottamiseksi on katsoa, että katolla on sekä VHF- että UHF-antenni.

Apua antennin asennukseen

Jos kiinteistöön tarvitaan uusi antenni, ratkaisuja on tarjolla itse asennettavasta paketista lähtien aina avaimet käteen -palveluun DNA:n yhteistyökumppaneiden kautta.

Jos asennat antennin itse

VHF-antenni

DNA:n antenniverkon lähetykset vastaanotetaan VHF-antennilla. VHF-antenneja käytettiin aiemmin analogisten tv-lähetysten vastaanottoon, ja niissä on tyypillisesti harvemmat piikit sekä pienemmät takaheijastimet.

UHF-antennin asennus

UHF-antenni

UHF-antenni

UHF-antennien takaheijastimet ovat järeämpiä ja vaakapuomin piikit ovat tiheämmässä.

Vastaanotettavissa signaaleissa saattaa mastojen etäisyys- ja lähetystehojen eroista johtuen olla suuria tasoeroja. Uudenaikaisissa antennijärjestelmissä UHF- ja VHF-signaaleja käsitelläänkin erillään ja jos kiinteistön antennipiirissä käytetään vahvistimia, tulee niissä pystyä säätämään taajuusalueiden tasoja erikseen.

Markkinoilla on myös niin kutsuttuja yhdistelmäantenneja, joilla voi ottaa vastaan sekä VHF- että UHF-signaaleja. Yhdistelmäantennien käyttäminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska signaalien vahvistusarvot eivät ole niissä yhtä korkeat kuin erillisissä antenneissa, ja VHF- ja UHF-lähetinmastot ovat vain erityistapauksissa samalla suunnalla.

Kiinteistön omistaja on yhteisantennitalouksissa (kuten kerros-, rivi- ja paritaloissa) nykymääräyksien mukaan velvollinen järjestämään Ylen HD-kanavien samanaikainen ja muuttamaton jakelu kaikkiin kiinteistön huoneistoihin.

Antennilaitteet kannattaa myös huoltaa säännöllisesti.

VHF-ja-UHF-alueen-yhdistelmäantenni

VHF-ja-UHF-alueen-yhdistelmäantenni. Yhdistelmä- ja laajakaista-antennien käyttöä ei suositella.

Laajakaista-antenni

Laajakaista-antenni

Päällepäin antennilaitteista ei vikaantumista yleensä huomaa vaan ongelmat tulevat useimmiten esiin kuvan pätkimisenä esimerkiksi erilaisten sääolosuhteiden aikaan.

Liitosten hapettuminen ja kosteuden pääsy järjestelmään aiheuttavat tyypillisimmät antennijärjestelmien vikaantumiset. Antennikaapelit ovat yleensä muovipäällysteisiä ja jos niitä liikutellaan kovalla pakkasella ne saattavat halkeilla.

Halkeilleet kaapelit tai mahdollisesti katkeilleet antennin piikit ovatkin lähinnä ainoat päällepäin näkyvät viat järjestelmässä.

Lisätietoja

Näin suuntaan antennin oikein

  1. Tarkista oletko peittoalueella – www.dna.fi/antenniverkon-peittoalueet
  2. Katso mikä on lähin DNA:n lähetinasema
  3. Määritä lähettimen ilmansuunta joko kompassisuuntana tai esimerkiksi suhteessa Digitan aseman suuntaan nähden
  4. Suuntaa VHF-antenni DNA:n asemaa kohti
  5. Hienosäädössä tv:n signaalitasopalkista voi olla apua

Kaikki ilo irti kanavapaketeista

Antennikotien televisokanavat

Antennikotien televisiokanavien määrä on kasvanut merkittävästi

Antennikoteihin tarjolla oleva televisiokanavien määrä on kasvanut merkittävästi. Huomattavan lisäyksen on tuonut DNA:n antenniverkko, jossa on tarjolla myös useita HD- eli teräväpiirtokanavia. MAINOS Taulutelevision kaikki pikselit pääsevät oikeuksiinsa urheilussa ja elokuvissa. Jalkapallon MM-turnaus onkin erinomainen syy varmistaa talon antennijärjestelmän ajanmukaisuus. TV-sisällön paras tarjonta siirtyy kovaa tahtia teräväpiirto tekniikkaan ja antenni-tv:ssäkin on jo kymmenkunta HD-kanavaa.

Antenniverkossa maksu-tv-palveluja tarjonnut PlusTV siirtyi DNA:n omistukseen syksyllä 2013, joten nyt myös PlusTV:n tilaajat voivat hyödyntää nykyisellä kortillaan antenniverkon teräväpiirtolaitteita ja katsoa antenniverkon kaikkia tv-kanavia, mukaan lukien myös useita HD-kanavia. PlusTV:n asiakkaat ovat nyt DNA Welho -asiakkaita.

DNA:n verkon näkyvyysalue kattaa jo noin 85 prosenttia suomalaisista.

Antenniverkon kanavat

DNA Welho tarjoaa antenniverkossa useita erilaisia kanavapaketteja, jotka sisältävät sekä tavallisen resoluution että huipputarkkoja teräväpiirtokanavia. Osa paketteihin sisältyvistä kanavista jaetaan Digitan verkon kautta ja osa DNA:n verkossa. Kun katolla on myös VHF-antenni, kotona voidaan seurata paketteihin sisältyviä HD-kanavia, eli kotiin tilatusta paketista saadaan irti mahdollisimman suuri hyöty ja ilo.

Taulutelevision kaikki pikselit pääsevät oikeuksiinsa urheilussa ja elokuvissa. Jalkapallon MM-turnaus onkin erinomainen syy varmistaa talon antennijärjestelmän ajanmukaisuus.

Kun katolla on VHF-antenni, esimerkiksi MTV Total -paketin tilaajat pääsevät nauttimaan peräti 13 kanavaan kasvaneesta tarjonnasta samaan hintaan. Teräväpiirtokanavien katselu edellyttää aina Antenna Ready HD -vastaanotinta.

Teräväpiirtoa antenniverkosta

Teräväpiirtotelevisio näyttää DNA:n antenniverkosta mm. huippu-urheilua ja elokuvia teräväpiirtona. Urheilun ystäville on tarjolla mm. Formula 1 -kisat, MM-rallia, MotoGP-kisat, yleisurheilun Timanttiliigaa, Wimbledonin tennistä, Valioliigaa, Mestareiden liigaa, Leijona-kiekkoa, jalkapallon MM-kisat ja paljon muuta.

DNA:n eri maksu-tv-paketeissa on useita HD-kanavia. Tarjolla on mm. MTV Total -paketit, Nelonen-perheen paketit ja eri kokoiset DNA Welho -paketit, joihin kuuluvat myös itse räätälöitävät Mix-paketit.

DNA:n antenniverkossa ovat maksutta ja ilman korttia seurattavissa teräväpiirtoiset Yle TV1 HD ja Yle TV2 HD -kanavat.

Kun käytössä on aktiivinen DNA Welho TV-kortti, myös MTV3 HD -kanava avautuu katseluun ilman erillistä tilausmaksua.

VHF-antennilla saa DNA:n verkosta myös useita normaalitarkkuudella lähetettäviä kanavia, joita ei saa muualta.

Tietoa antenniverkon tarjonnasta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

antennin asennus Televisioantenni Teräväpiirtokanava teräväpiirtotelevisio