MAINOS

Katse yläviistoon: rännit tyhjiksi ja puhtaiksi

TaloYleinen

Rännien tehtävä on kuljettaa vettä sadevesikaivoihin syöksytorvia pitkin. Jos räystäskourussa lojuu roskia ja risuja, vettä alkaa tulvia yli ja osua taloonkin. On siis aika puhdistaa rännit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Rännit – räystäs- eli vesikourut ja syöksytorvet – kuuluvat olennaisena osana talon sadevesijärjestelmään. Niiden tehtävänä on ohjata katolta valuva sade- ja sulamisvesi hallitusti pois seinien ja sokkelin vierustoilta.

Tyhjissä ränneissä vesi kulkeutuu oikeaan paikkaan eikä valu hallitsemattomasti seiniä tai räystäslautoja pitkin kovallakaan sateella. Jos puhdistus unohtuu, veden virtaus estyy ja vettä alkaa tulvia yli kouruista.

Räystäskourut pitäisi putsata vähintään kerran vuodessa lehdistä, neulasista ja muusta kasvijätteestä. Mikäli talo sijaitsee lähellä tiheää puustoa, rännit kannattaa tyhjentää ja putsata kahdesti vuodessa eli keväällä ja syksyllä.

Talveksi ränneihin jäänyt vesi ja roskat voivat rikkoa rakenteet veden laajentuessa. Kevään rännipesun yhteydessä on myös hyvä tarkistaa, ettei talven jäljiltä tippunut lumi ole vaurioittanut peltiä tai kiinnityksiä. 

↑Puhdistetussa rännissä vesi noruu syöksyputkesta pienelläkin sateella joutuisasti. Roskat poistetaan rännikaivon päältä säännöllisesti.

Turvallisesti kourujen äärelle

Rännien puhdistusta varten pitää päästä niiden äärelle, mikä tekee hommasta hieman haastavan. Yksikerroksisen omakotitalon rännit voi yleensä puhdistaa tikkailta, jos maasto on tasaista. Kannattaa pyytää kaveria pitämään tikkaista kiinni, jotta työ sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

Vieläkin helpommin ja turvallisemmin pudistaminen onnistuu jatkovarrellisella työkalulla, jolloin ei tarvitse nousta edes tikkaille. Useimmat rautakaupat myyvät rännien puhdistamiseen tarkoitettuja työkaluja, joita voi tutkailla ja tilata kotiin myös verkkokaupoista.

Jos räystäskourut sijaitsevat tikkaiden ja jatkovarsien ulottumattomissa, tarvitaan niiden turvalliseen puhdistamiseen rakennustelineet tai henkilönostin. Aina, kun työskennellään katon korkeudella, tarvitaan myös turvavaljaat.

↑Nämä räystäskourut sijaitsevat seitsemässä metrissä, joten niiden puhdistamista varten tarvitaan henkilönosturi ja turvavaljaat. Näin haastavalla korkeudella olevat rännit kannattaa antaa ammattilaisen putsattaviksi. 

Puhdista rännit näin

  1. Kerää kaikki räystäskouruissa olevat eloperäiset ainekset, kuten risut, lehdet, sammal ja neulaset, pois. Ne kannattaa kerätä muovikassiin tai sankoon, koska pihalle viskelty liettynyt aines on hankala korjata pois.
  2. Huuhtele kourut vesiletkulla tai painepesurilla, mutta käytä vain vähän painetta. Jos painetta on liikaa, likainen vesi roiskuu rännien ulkopinnalle ja talon seinille. Huuhtelemalla huomaat mahdolliset vuodot ja syöksytorven tukkeumat.
  3. Pese rännit ulkopuolelta joko rätillä tai pehmeällä harjalla. Valitse pesuaine, joka ei vaurioita rännien maalipintaa tai ole ympäristölle haitaksi. Yleensä pesuaineeksi käyvät käsiteltyjen peltipintojen pesuun tarkoitetun aineet. Pesussa voidaan käyttää myös sammaleenpoistoaineita ja soveltuvia veneiden pohjiin tarkoitettuja puhdistusaineita.
  4. Nouki lopussa lehdet ja roskat pois rännikaivojen päältä, jotta vesi voi jatkaa kulkuaan sadevesiviemäriä pitkin pois talon läheltä.

↑On tullut korkea aika pestä likaiset räystäskourut. Rännejä tyhjentäessä ja pestessä on fiksua myös tarkistaa niiden kunto ja kiinnikkeiden lujuus. Rännien käyttöikä vaihtelee paljon.

 

variset.fi, rännienpuhdistus.fi, kotipuhtaaksi.fi

Avauskuva: Pixsbay.com

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kourut rännien huolto rännien pesu rännien puhdistus rännin tyhjennys rännit räystäskouru räystäskourut