Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Katto kuntoon: Tasakatosta harjakatoksi

Talo
Siipirakennuksen vuotava vanha tasakatto muutettiin komeaksi harjakatoksi. Samalla myös päätalo sai uuden peltikatteen.

Kyröskoskelainen perhe teetti toissa talvena kattoremontin, jossa rintamamiestalon tasakattoinen siipi muutettiin harjakatoksi. Remontin toteutti Hämeen Laaturemontti, joka tarjosi sekä suunnitteluun että toteutukseen miehet sananmukaisesti saman katon alta.

Lautavuorattu päätalo on rakennettu vuonna 1948 ja laajennusosa 1969. Ajan muodin mukaisesti keltatiilestä tehty siipiosa katettiin tasakatolla, joka päällystettiin bitumihuovalla. Tasakattojen tuuletusrako on yleensä pieni, ja 2000-luvun puolelle tullessa katto alkoi pikkuhiljaa vuotaa.

Remontti käynnistyi suunnittelulla, jossa tutkittiin katon vanha rakenne. Hämeen Laaturemontin rakennusinsinööri Ossi Valkama laski ja määritteli, millainen rakenne uudelle katolle oli paras tehdä.
– Tarvittaessa vanha rakenne puretaan jo suunnitteluvaiheessa, jos katon rakenne ei muuten selviä, toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki selventää.

Katosta tehtiin muutoskuvat, jotka toimitettiin kuntaan rakennuslupahakemuksen mukana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perhe valitsi katteeksi Plannjan Stiili-peltikaton, punaisen tiilikuvioidun teräspellin, joka on valmistettu 0,5 millin paksuisesta maalatusta teräslevystä.

Ennen purku-urakkaa piippu muurattiin korkeammaksi uutta kattoa varten. Jotta pukkilinjoja päästiin rakentamaan, seinälinja piti purkaa pois ulkopuolelta ja tiputtaa räystäsulokkeet eli patit.
– Rakennusvalvonta saattaa vaatia myös huovan poistamista, jos tuuletus on katkennut sen alla, mutta tässä tapauksessa kaikki oli kunnossa, ja huopa jätettiin paikoilleen. Rakenteen tuuletuksen varmistukseksi vanhaan kattoon tehtiin tuulitunneleita, Riihimäki kertoo.

Räystäspattia purettaessa vanhat kattoniskat katkaistaan ja pohjalaudoitus peitetään talon seinustan yläosasta tuulensuojalevyn alle. Yksi remonttimiehistä asensi tuulensuojalevyjä ja koolauslautoja vanhan umpilaudoituksen päälle talon sivustoihin ja päätyihin samalla kun toiset tekivät pukkilinjoja.

Työmaalla oli kuorma-auto ja nosturi, jotta purkujäte saatiin heti pois työmaalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uuden katon runkorakenne tehtiin rakentamalla vanhojen kattovasojen varaan kakkosnelosesta seitsemän pukkilinjaa. Näiden päälle naulattiin kakkosvitosesta uudet kattovasat. Samanaikaisesti rakennettiin päätyrungot. Purkuun ja pukkilinjojen rakentamiseen kului 4-5 päivää.

Seuraavalla sivulla: kuinka kauan remontti kesti?

Katso myös kuvat remontin vaiheista täällä >

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanha katto näytti tältä
Vanhan katon rakenne määrittää, millaisella rakenteella uusi katto suunnitellaan. Jos rakenne ei muuten selviä, vanha katto puretaan jo suunnitteluvaiheessa.


Aluskatteeksi valittiin
kondenssisuojattu aluskate, joka nidottiin kiinni kattovasojen selkään ja päälle lyötiin tuuletusrimat ja ruoteet.

Aluskate on katon varmistus. Kun yläpohjaonteloon pääsee kylmän ja lämpimän ilmanvaihtelun seurauksena nousemaan kosteaa, lämmintä ilmaa, kate sitoo kosteuden tilapäisesti itseensä, ja oikein tehty tuuletus haihduttaa veden pois.

Kondenssi-ilmiö on suurin keväällä ja syksyllä. Ilmiö syntyy kun lämpötilan vaihtelut seilaavat plussan ja miinuksen välillä, ja lämpimässä ilmassa on enemmän kosteutta kuin pakkasilmassa.
– Kondenssisuojatun aluskatteen alapuoli on nukkapintainen ja toinen sileä. Jos vettä kertyy enemmän, vesi tippuu aluskatteen päälle ja valuu liukasta pintaa pitkin pois. Jotta kondenssivesi saadaan johdettua ulos, aluskatteen pitää yltää seinälinjojen ulkopuolelle, kirvesmies Jukka Pasanen selittää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun aluskate oli asennettu, vanha vuotokohta saatiin avattua ja vaihdettua tummuneet laudat ja huonot villat pois. Vahinko ei ollut kovin iso, mutta haitallinen.

Kun rakenteet oli suojattu, voitiin avata myös tuulitunnelit. Tuulitunneli on vanhaan huopaan ja ponttilaudoitukseen moottorisahalla leikattu jopa metrin levyinen ura, jolla varmistetaan ilman kierto vanhoissa rakenteissa. Tuulitunnelit tehdään vanhojen kattoniskojen kanssa vastasuuntaisesti.

Ilmankierto varmistetaan aluskatteen päälle asennettavilla pysty- ja vaakaruoteilla.
– Ruode korottaa katon, jotta aluskatteen ja pellin välissä kulkee ilma. Ruodejako määritellään kattopellin profiilin mukaan, Pasanen kertoo.

Kattopellit tulivat työmaalle suoraan tehtaalta määrämittaisina. Ennen kuin ne voitiin ruuvata paikoilleen, asennettiin otsa- ja päätylaudoitukset. Tässä vaiheessa remontti oli jo hyvällä mallilla.

Pellitys aloitettiin päädystä jiiriä kohti edeten. Pellit nostetaan katolle nosturilla ja ruuvataan kiinni kateruuveilla.
– Pellitys viimeistellään harja- ja päätyreunapelleillä, jotka kantataan halutun mallisiksi ja pituisiksi omalla hallilla, Pasanen selvittää. Myös piippu pellitettiin viimeistelyvaiheessa siistiksi.

Kun katto oli päältäpäin valmis, tuulensuojalevyt peitettiin ulkovuorauslaudoituksella. Ennen laudoitusta tiilimuurauksen päälle ruuvattiin tiilenpäällyspelti, joka sekä estää veden valumisen seinärakenteisiin että rajaa tiilen ja ulkovuorauslaudan toisistaan. Näitä niin sanottuja jakolistoja käytetään myös ulkonäöllisesti silloin, kun laudoituksen suunta käännetään kesken seinän.

Pääty paneloitiin perheen toiveesta valmiiksi maalatusta puutavarasta vanhan katon kohdalta vaakaan, ja uusi osa sai pystylaudoituksen. Panelointi viimeisteltiin valkoisilla nurkkalaudoilla. Lopuksi tehtiin vielä pesumaalaus, jolla peitettiin naulankannat ja työn jäljet. Viimeisinä toimenpiteinä olivat räystäsaluslaudoituksen teko sekä vesikourujen ja syksytorvien paikoilleen asennus.

Kattoremontti ei haitannut asumista pieniä meluhaittoja lukuun ottamatta. Eristeet ja vanha kattohuopa pysyivät koko ajan paikoillaan, eikä talo päässyt viilenemään.

Ajoissa liikkeelle.

Siiven korotus ja päätalon kattopeltien uusiminen vei viideltä työmieheltä yhteensä 15 työpäivää.
– Vaikka itse työ kestää kohteesta riippuen 2-3 viikkoa, lupien hakuun menee aikaa kuntakohtaisesti reilustikin, Hämeen Laaturemontin Kimmo Riihimäki neuvoo.

Mitä maksoi?

Avaimet käteen -remontti maksoi noin 50 000 euroa, josta lisärakennuksen osuus oli noin 35 000.

Hinta on aina kohdekohtainen ja hintahaitari laaja. Remontin loppukustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi räystästyyppi, vanhat rakenteet, kattoturvallisuustuotteiden ja savupiippujen määrä sekä se, vaihdetaanko pelkät pellit vai korotetaanko kattorakenteita.

Seuraavalla sivulla: näin kattoremontti tehtiin.

 

Kattoremontin aikana talossa asuttiin normaalisti.

Ennen purku-urakkaa piippu muurattiin korkeammaksi uutta kattoa varten.
Ennen purku-urakkaa piippu muurattiin korkeammaksi uutta kattoa varten.

Uuden katon runkorakenne tehtiin rakentamalla vanhojen kattovasojen varaan kakkosnelosesta seitsemän pukkilinjaa.
Uuden katon runkorakenne tehtiin rakentamalla vanhojen kattovasojen varaan kakkosnelosesta seitsemän pukkilinjaa.

Räystäspattia purettaessa vanhat kattoniskat katkaistiin ja pohjalaudoitus peitettiin talon seinustan yläosasta tuulensuojalevyn alle.
Räystäspattia purettaessa vanhat kattoniskat katkaistiin ja pohjalaudoitus peitettiin talon seinustan yläosasta tuulensuojalevyn alle.

Pukkilinjan päälle naulattiin kakkosvitosesta uudet kattovasat. Samanaikaisesti rakennettiin päätyrungot.
Pukkilinjan päälle naulattiin kakkosvitosesta uudet kattovasat. Samanaikaisesti rakennettiin päätyrungot.

Remonttimiehet asensivat tuulensuojalevyt ja koolauslaudat vanhan umpilaudoituksen päälle talon sivustoihin ja päätyihin.
Remonttimiehet asensivat tuulensuojalevyt ja koolauslaudat vanhan umpilaudoituksen päälle talon sivustoihin ja päätyihin.

Kun aluskate oli asennettu, vanha vuotokohta saatiin avattua ja vaihdettua tummuneet laudat ja huonot villat pois.
Kun aluskate oli asennettu, vanha vuotokohta saatiin avattua ja vaihdettua tummuneet laudat ja huonot villat pois.