MAINOS

Katupöly uhkaa terveyttä – hiekoitushiekat pois heti lumitilanteen salliessa

Piha

Katupöly on terveyshaitta kaikille. Katupölykausi etenee paikallisesti sään ja lumitilanteen mukaan. Etelä-Suomen kaupungeissa pölisee jo ja puhdistustöillä on kiire.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Paikoitellen työt on jo aloitettukin. Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto korostavat, että katupöly on terveyshaitta kaikille, ja erityisesti lapsille sekä astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Hiekoitushiekka ja kuluva asfaltti muuttuvat talven aikana katupölyksi, jossa on mukana niin hiekkaa, asfalttipölyä kuin rengaskumia. Vilkasliikenteiset kadut pölisevät eniten, kun runsas liikenne nostattaa pölyä ilmaan.

– Talven aikana hiekoitushiekka kerääntyy teiden keskiviivoille ja reunoille. Siellä hiekoitus ei auta enää autoja eikä jalankulkijoita. Nämä olisivat hyviä kohtia aloittaa katujen puhdistusta, jos hiekoitusta joudutaan vielä jättämään liukastumisen varalle jalkakäytäville, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta toteaa.

– Katujen systemaattinen puhdistaminen on kaupungeissa tehokas tapa saada hiekoitushiekat pois. Kun katujen puhdistusajankohdasta ilmoitetaan liikennemerkein etukäteen, autoilijat tietävät pysäköidä autonsa puhdistuksen ajaksi alueen ulkopuolelle, Tuula Syrjänen pohtii.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto painottavat, että kadut tulisi puhdistaa mahdollisimman pian paikallisen säätilanteen ja keliolosuhteiden mukaan. Järjestöjen mukaan ihanteellisinta olisi saada hiekat pois silloin, kun lumet ovat sulaneet, mutta kadut vielä niin märät, etteivät ne pöllyä.

Katupöly kulkeutuu keuhkoputkiin asti

Katupöly tuntuu nenässä, suussa ja silmissä. Osa pölystä on niin hienojakoista, että se kulkeutuu keuhkoputkiin asti. Hengityssuojain on Suomessa edelleen vähän käytetty, mutta tehokas apukeino katupölyltä suojautumisessa. Kertakäyttöiset P2- ja P3-luokitellut suojaimet sopivat hyvin katupölyn suodattamiseen.

– Astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavan olisi hyvä käyttää uloshengitysventtiilillä varustettua suojainta, koska venttiili helpottaa uloshengittämistä. Hengityssuojaimia myydään esimerkiksi rautakaupoissa, apteekeissa ja suuremmissa päivittäistavarakaupoissa, sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen neuvoo.

Kun katupölykausi alkaa, hengitettävien hiukkasten eli PM10 määrä kasvaa selvästi ja pientä nousua on havaittavissa myös hengitettävien hiukkasten eli PM2.5 määrissä.

Ilmanlaadun voi tarkistaa internetistä osoitteessa www.ilmanlaatu.fi.

Ilmanlaatu.fi -sivusto

Ilmanlaadun voi tarkistaa internetistä osoitteessa www.ilmanlaatu.fi

Lisätietoja: Allergia- ja Astmaliitto ry, www.allergia.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiekoitushiekka ilmanlaatu katupöly