Kauhutarinoita vesivahingoista, osa 1: ”Keittiön lattia lainehti nilkkoja myöden”

Talo
Suomessa tapahtuu joka päivä yli 100 vesivahinkoa jotka aiheuttavat kodeissa vahinkoa miljoonien eurojen edestä. Yksikään, joka on kokenut vesivahingon omassa kotonaan, ei osannut odottaa vahinkoa joka tuli aivan yllättäen. Näin ei tarvitse olla, koska vesivahingon voi ennaltaehkäistä helposti. 

Asuttiin vanhan puutalon yläkerrassa vuonna 1988. Olin laittanut pyykkikoneen päälle keittiöön ja olin itse olohuoneessa, väliovet kiinni. Sen aikainen puolisoni oli töissä. Alakerran isäntä tuli kysymään vuotaako meillä jokin, kun heidän keittiöön valuu vettä.

Tajusin heti, että pesukone on siellä käynnissä ja juoksin vauhdilla keittiöön. Lattia lainehti nilkkaa myöten! Aamutossuissa vesilammikkoon, hirveä sähköisku läpi kropan. Sain itseni lammikosta irti ja eteisestä kumisaappaat jalkaan. Töpseli irti seinästä ja siinä vaiheessa näin keittiön lattialla olevan poistoletkun. Vesimäärästä päätellen letku oli irronnut jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Letku oli ollut kiinni rautalangalla lavuaarin pellin reunan alla. Olin ostanut koneen käytettynä jokin aika sitten, ja ihmettelin aina kun sain metallisesta kannesta napsuja kynsille. Joku neropatti oli unohtanut laittaa maadoitukset koneen puolelle, kun siihen oli vaihdettu johto, mitä ei minulle kerrottu ostaessa.

Lattian kuivaus käyntiin, eikä siinä vaiheessa käynyt mielessäkään, että siellä meidän keittiön allahan oli vielä toinenkin asunto alakerrassa, mihinkä mahtaa kaikki se vesimäärä puutalossa valua. Aivan oikein, purutäytteisiin. Tämä, joka tuli valumasta kertomaan, asui olohuoneen puoleisessa päädyssä. Seuraavana päivänä näin toista naapuria ja hän pyysi katsomaan asuntoaan. Kattolevyt roikkuivat valtavan vesimassan painaessa niitä, pysyivät vain reunoistaan ja lampun kannasta keskeltä kiinni.

Siinä vaiheessa tajusin, että nyt muuten tulikin asiaa vakuutusyhtiöön, luojan kiitos oli kotivakuutus, mistä ex-puolisoni jaksoi aina jankuttaa, että onko tuo nyt niin pakollinen olla olemassa. Loppui hänenkin jankutuksensa kerrasta! Vakuutusyhtiön tarkastaja kävi paikalla ja teki arvion vahingosta. Parin viikon ajan remonttimiehet tekivät alakerrassa töitä ja lasku oli 45 000 markkaa. Ihan kiva. Minulle jäi onneksi maksettavaksi vain omavastuu 150 markkaa. Alakerran mies joutui olemaan evakossa remontin ajan. Häneltä jouduttiin ensin tyhjäämään rakenteista kaikki se vesimäärä. Myös seinät menivät uusiksi ja samoin lattia, huonekalutkin taisivat joutua uusimaan. Siitä lähtien en ole ikinä kyseenalaistanut kotivakuutuksen olemassaoloa!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vakuutusyhtiö pohti pitkään maksaako se korvausta, koska irti päässyt letku oli poistoletku, ottoletkun irtipääsyn se olisi ilman muuta korvannut. Viimein he tekivät päätöksensä maksusta, koska en ollut sitä tahallisesti aiheuttanut, ja olin kuitenkin kotona vahingon sattuessa, vaikken sille pesukoneelle nyt seuraa samassa huoneessa pitänytkään. Ja pesukonehan tarkastettiin tapahtuman jälkeen ja kytkettiin johdot oikein, muutoin en olisi tiennyt missä vika oli.

– Eija

Yllä kuvatun vesivahingon olisi voinut ennaltaehkäistä ja välttyä mittavilta vahingoilta käyttämällä Leakomatic-vesivuotovahtia. Vesivuotovahti mittaa jatkuvasti veden käyttöä ja havaitsee pienimmätkin vuodot katkaisten veden tulon ja ehkäisee näin isot vuodot. Lue lisää vesivuotovahdista osoiteessa www.leakomatic.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU